YÖK yetenek sınavını kaldırınca ortada kaldılar

Güncelleme Tarihi:

YÖK yetenek sınavını kaldırınca ortada kaldılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 01:20

YÜKSEK Öğrenim Kurumu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Film Tasarımı Bölümü’nü LYS puanlı alma kararı verince, bu bölüme yetenek sınavıyla girmeye hazırlanan öğrenciler ortada kaldı.

Haberin Devamı

YÜKSEK Öğrenim Kurumu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Film Tasarımı Bölümü’nü LYS puanlı alma kararı verince, bu bölüme yetenek sınavıyla girmeye hazırlanan öğrenciler ortada kaldı. Yıllardır YGS’ye girdikten sonra açıklanan tarihte özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölüme, bu hafta YÖK’ten gelen yazıyla, artık LYS kitapçığında belirtilen puanlarla yerleştirme yapılacağı bildirildi. Bu durumu tesadüfen öğrenen aday öğrenciler isyan etti.

Zamanlama manidar
Hazal Taşbek, durumu tesadüfen bir arkadaşlarından öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yıllardır bu bölüme girmeye hazırlanıyoruz. Bu sene yetenek sınavına gireceğimiz için de sadece YGS’ye girdik. LYS’ye girmeye gerek yok. Ancak puanlar açıklanıp Resmi Tercih Klavuzu yayınlandıktan sonra bir arkadaşımız, Film Tasarımı Bölümü’nün de kitapçıkta olduğunu ve yetenek sınavı değil LYS puanıyla öğrenci alacağını görmüş. Bize haber verdi. Üniversitenin öğrenci işleri ve bölüm yetkilileriyle görüştük. Birkaç gün önce durumun faksla kendilerine bildirildiğini söylediler. Bunu art niyetli ve zamanlamasını manidar buluyoruz. Sınavlar yapılmadan, öğretim yılı başında açıklanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Şimdi ne yapacağız
Ama yetenek sınavımıza 40 gün kala tesadüfen öğreniyoruz. Bu kabullenilebilir değil. Ayrıca adli tatile girilirken hakkımızı nasıl arayacağımızı da bilemiyoruz. İtiraz süresini de baltaladılar. Başka sanat kuruluşları ve baroya başvurup kamuoyu oluşturup hakkımızı aramak için çözüm arıyoruz. Bu bölüm yetenek gerektiren bir bölüm. Dokuz Eylül muhalif sinema yaptığı ve hep yarışmalarda başarı gösterdiği için bu bölüme kendi düşünce yapılarına uygun öğrenci almak istiyorlar. Biz LYS’ye de girmedik şimdi ne yapacağız?”

Mağdurlar grubu
Öğrenciler change.org, Instagram, Twitter ve Facebook’ta “YÖK mağdurları” adlı grup oluşturduklarını söyleyerek bu haksızlığın giderilmesi için seslerinin duyulmasını istediklerini ekledi.

Mezunlar arasında ünlü isimler var

DEÜ GSF Sinema Bölümü bugüne kadar Türk sinemasına bir çok başarılı isim kazandırdı. Berlin Film
Festivali’nde Bal filmi ile Altın Ayı ödülü alan Semih Kaplanoğlu, Dondurmam Gaymak, Entel Köy Efeköy’e karşı gibi filmlerin yönetmeni Yüksel Aksu, Kudret Sabancı, Şenay Gürler, Ümit Ünal, Ömer Uğur, Nihat Durak, Sadullah Celal, Taner Akvardar mezunlar arasındaki isimlerden bazıları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!