'Hak etmediğim plaketi evime bile sokmam'

Güncelleme Tarihi:

Hak etmediğim plaketi evime bile sokmam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 17:38

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda birinciliği kazanan Antalyalı karikatürist Kürşat Zaman, ödüllü eserini Montreal, Dicaco ve Zagreb’de sergilenen karikatürlerden esinlenerek hazırladığı iddialarına Hürriyet Dünyası aracılığı ile cevap verdi.

Haberin Devamı

TESADÜFLER OLACAKTIR

İddiayı gündeme getiren bazı çizerlerin yarışma şartnamesinin değişmesi için başlattığı imza kampanyasını şahsına yönelik bir operasyon olarak algıladığını kaydeden Zaman, “Karikatürümü kullanarak böyle bir kampanya başlatılmasına gerçekten üzüldüm. Hiçbir karikatüristin dünyadaki tüm karikatürleri bilmesi beklenemez. Bu noktada bir takim tesadüfler elbette olacaktır” dedi.

ALNIMIN TERİ İLE ÇALIŞTIM

Sanatçıların dünyaya aynı pencereden baktığını belirten Zaman, “Bize barış derlerse güvercin, savaş derlerse tabut, tank çizeriz. Bunlar hepimizin ortak düşünceleridir. Yarışma sergilerinde bile en az 4-5 eser birbirine benzeyebilir. Ancak ben kendimden her zaman eminim. Çünkü yetiştiriliş tarzımda dürüstlük var. Bırakın büyük bir ödülü, hakkımla kazanmadığım bir plaketi bile evime sokmam. Bugüne kadar alnımın teri ile çalıştım bundan sonra da böyle olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

KURUMLAR ÖNCÜ OLMALIYDI

İmza kampanyasının kişiler tarafından değil, kurumlar tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayan ödüllü karikatürist şöyle dedi: “Bu işi organize eden 3-5 kişi. Bunu örneğin Karikatürcüler Derneği organize etmiş olsaydı ben de altına imza atardım. Ama bakıyorsunuz; birbiriyle günaşırı bozuşup sonra ahbap olan kişilerin tertiplediği kampanyaya karikatürle bile ilgisi olmayan akraba, arkadaş çevreleri zoraki imza atıyor.”

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILMIŞTI?

70 ülkeden 814 sanatçının toplam 2 bin 556 karikatürle katıldığı yarışmada jürinin yaptığı ön eleme sonucunda 43 ülkeden 214 sanatçının 300 eseri 14 Haziran pazartesi günü Bodrum'da uluslararası jüri tarafından değerlendirmeye alındı.
ABD'li jüri başkanı Liza Donnelly ile birlikte jüride yer alan, Dokhshid Ghodratipour (İran), Moacır Knorr Gutterres (Brezilya), Catherine Meurisse (Fransa), Anita O'Brien (İngiltere) ve Lichuan Xia (Çin) , Türkiye'den Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra ve Tan Oral'dan oluşan jüri, yaklaşık sekiz saat süren değerlendirmede bulundu. Yarışmanın birincisini Antalya'da yaşayan, 40 yaşındaki karikatürist Kürşat Zaman olarak açıkladı. İkinciliği İran'dan Mojtaba Heidarpanah üçüncülüğü ise Polonya'dan Krzysztof Grzondziel kazandı. Zaman'ın karikatüründe havaalanının bagaj sırasında bavul yerine tabut bekleyen insanlar görülüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!