Van'da PKK gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Vanda PKK gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 14:55

VAN’ın Başkale İlçesi kırsalında 1 PKK’lının öldürüldüğününün ileri sürülmesi, ilçeyi karıştırdı. Van-Hakkari Karayolu'nda toplanan bir grup PKK yandaşı ateş yakarak yolu trafiğe kapattı. Başkale Devlet Hastanesi yakınında Emniyete ait sivil plakalı minibüsten indirdiği polis memurunu tartaklayan göstericiler, aracı da ateşe verdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Türkiye-İran sınırında bulunan PKK'lının İran askerleri tarafından vurulduğu belirtildi. Daha sonra Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler ve İHD Van Şube Başkanı Hamdi Bayhan göstericilerle görüştü. İzinsiz gösteri bu görüşmenın ardından sona erdi.

Haberin Devamı

Başkale’nin İran sınırında bulunan Esenyamaç Köyü Sualtı Mezrasında sabaha karşı bir grup PKK’lı ile asker arasında çatışma çıktığı ve bu çatışmada öldüğü ileri sürülen bir PKK’lının cesedi, Başkale Devlet Hastanesi’ne getirildi. Bunun ardından bir grup PKK yandaşı, ilçe merkezinde eylem yapmaya başladı. Kepenklerin kapalı olduğu ilçede, göstericiler, Van-Hakkari Karayolu'nda barikat kurararak ateş yaktı.

"GÜÇLÜKLE KURTULDU"

Bunu üzerine bölgeye çok sayıda polis sevk edildi. Göstericeler, hastanenin yakınında bulunan emniyete ait bir minibüste bulunan sivil polis memurunu ise tartaklayarak araçtan çıkardı. Polis memuru güçlükle PKK yandaşlarının elinden kurtulup olay yerinden uzaklaşırken, minibüs ise göstericiler tarafından ateşe verildi.

Haberin Devamı

POLİS MÜDAHALESİ

Mobese direklerinin devrildiği ilçe, adeta savaş alanınına dönerken, polisin müdahalesi gerçekleşti. Çevrede güvenlik önlemi alan polisler, PKK yandaşlarını gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak dağıtmaya çalışırken, göstericiler ise taş ve molotof kokteyli atarak karşılık verdi.

Haberin Devamı

Vanda PKK gerginliği


PKK’LI İRAN SINIRINDA ÖLÜ BULUNMUŞ

İlçede olayların çıkmasına neden olan PKK’lının, İran topraklarında meydana gelen bir çatışmada yaralandığı, Türkiye-İran sınırında ölü bulunduğu belirtildi. Başkale Kaymakamı Murat Büyükköse, cesedin İran sınırında bulunmasından sonra otopsi yapılması için ilçeye getirildiğini ifade etti. Başkale’deki olaylar devam ederken, Van’dan bir grup BDP’li ve İHD’li yönetici de ilçeye gitti. Göstericilerin Van- Hakkari Karayolundaki eylemleri ise sürüyor.

GENELKURMAY: PKK’LIYI İRAN ASKERLERİ VURDU

Genelkurmay Başkanlığı olaylarla resmi internet sitesinden açıklama yaptı. PKK’lılarla İran askerleri arasında saat 22.00 sıralarında çıkan çatışma ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

Haberin Devamı

"Kara Kuvvetleri 6’ncı Hudut Alayı (Van/Başkale/ Esenyamaç) Sualtı Hudut Karakol Komutanlığı unsurlarınca, sınırın İran tarafından silah sesleri duyulmuştur. Bu esnada İran güvenlik güçlerince, bölücü terör örgütü mensubu silahlı 4 teröristle çatışma yaşandığı ve teröristlerin, sınırın Türkiye tarafına kaçtığı, saat 22.00’de Sualtı Hudut Karakol Komutanlığı’na telefonla bildirilmiştir.

Gelişen bu durum üzerine, Sualtı Hudut Karakol Komutanlığı unsurlarınca; anılan teröristlerin muhtemel yaklaşma istikametleri gözetlenmeye başlanmıştır. Ayrıca, bölgeyi kontrol etmek ve teröristlere müdahale etmek maksadıyla, Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Kobra Aracı ile iki Hudut Emniyet Timi görevlendirilmiştir. Söz konusu timler, olay yerine intikal halindeyken, 3 teröristin sınırın İran tarafına geri kaçtığını, İran askerleri tarafından vurulan 1 teröristin ise köy yakınında, yerde yatar vaziyette olduğunu tespit etmiştir. Yaralı olduğu değerlendirilen terörist tarafından unsurlarımıza aralıklı olarak ateş edilmiş, saat 01.30’da teröristin, bulunduğu yerde hareketsiz olarak kaldığı tespit edilmiştir. Olay hakkında Başkale Cumhuriyet Savcılığına bilgi verilmiş ve saat 05.00’da yapılan incelemede, anılan teröristin olay yerinde öldüğü tespit edilmiştir. Söz konusu teröristin cesedi, Cumhuriyet Savcısının talimatı ile Sualtı Hudut Karakol Komutanlığına getirilmiştir. Anılan teröristle beraber 1 Kalaşnikof Piyade Tüfeği, 2 el bombası ve 1 telsiz ele geçirilmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!