Sığınma Evi’nde oy hakkı da yok

Güncelleme Tarihi:

Sığınma Evi’nde oy hakkı da yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2014 01:44

Kadın Çalışmaları Derneği, “Sığınma evindeki kadınlar da seçmen” çağrısıyla bir imza kampanyası başlattı. Kampanyayla, sığınma evinde yaşayan kadınların kimlikleri ifşa edilmeden güvenlik içinde oylarını kullanabilmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Yasal düzenlemeler yıllar içinde iyileştirilse de, sığınma evlerinde yaşayan kadınlar hala toplumda “yok” sayılıyor.
Sığınaklarda yaşayan kadın ve çocukların güvenli yaşam hakları kamusal alanda da sınırlanıyor. Örneğin, “gizli okul kaydı” mahkeme kararları ile binbir güçlükle verilirken, hastanelerde ise “gizli kayıt” sistemine henüz geçilemedi.
Şiddete uğrayan kadınların “saklanma-sığınma ihtiyacı”, “can güvenliği riski” nedeniyle eski adreslerine gidememelerini ve “oy kullanma, seçme hakkı”ndan mahrum kalmalarını da yaratıyor.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile sığınaklarda kalan kadın ve çocuklar kayıt altına alınırken, seçimlerde vatandaşlık görevlerini yerine getirebilmeleri, oy kullanabilmeleri için yasal bir düzenleme olmaması da sorunu yine askıda bırakıyor.
Sığınma evlerinde yaşayan bazı kadınların “oy kullanmayanlara uygulanan ceza” nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na dilekçe yazarak “can güvenlikleri olmadığı için oy kullanamadıklarını” bildirmeleri de, henüz çözüm konusunda bir adımın atılmasını sağlamadı.

Haberin Devamı

DERNEKTEN İMZA KAMPANYASI

Mart ayı başında TBMM gündemine gelen ve sığınaklarda yaşayan kadınlara oy hakkı verilmesi içerenin yasa teklifi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “Onların herhangi bir sandığa kayıtlarının yapılması, yerlerinin ifşa edilmesi anlamına gelecektir. Bu durumdaki arkadaşlarımızın oy kullanması ne yazık ki bu seçimde mümkün olmayacak” değerlendirmesiyle noktalandı.
Kadın Çalışmaları Derneği, “Sığınma evindeki kadınlar da seçmen” çağrısıyla, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sürecinde sorunun çözülmesi için bir imza kampanyası başlattı. Amaç sığınma evinde yaşayan kadınların en doğal seçme hakkını kimlikleri ifşa edilmeden güvenlik içinde oylarını kullanabilmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması.
Türkiye’deki 120 sığınakta yaşamlarını sürdüren yaklaşık 2 bin 500 kadının en temel yurttaşlık hakkı olan seçme hakkını elde etmesini destekleyenler http://www.change.org/tr/kampanyalar adresinden derneğin kampanyasına katılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!