CHP'li Akar: 10 yılda trafikte 50 bin kişi öldü

Güncelleme Tarihi:

CHPli Akar: 10 yılda trafikte 50 bin kişi öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 13:02

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, gelişmiş ülkelerde son 10 yılda trafik kazası sayısında yüzde 40 oranında düşüş kaydedilmesine rağmen, aynı süre içinde Türkiye’deki kaza sayısının artmasının nedenleriyle ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi verdi. Akar, Ulaştırma Bakanı’nın cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde, son 10 yılda Türkiye’de 10 milyon trafik kazası olduğunu, 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 1 milyon 850 bin kişinin de yaralandığını belirtti.

Haberin Devamı

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’ın cevaplandırması istemiyle TBMM’ye verdiği ve medya ile de paylaştığı soru önergesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’ndan alınan trafik kazaları ile ilgili çarpıcı rakamlar dikkat çekiyor. Akar, verilere göre Türkiye’de son 10 yılda 10 milyon trafik kazasının olduğunu, bu kazalarda 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 1 milyon 850 bin kişinin de yaralandığını belirterek, sadece geçtiğimiz yıl 1 milyon 250 bin trafik kazasında 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini 274 bin kişinin de yaralandığını kaydetti.

Dünya sağlık örgütünün raporuna da dikkat çeken Haydar Akar, gelişmiş ülkelerde bu kazaların son 10 yılda yüzde 40 oranında azaldığını ancak Türkiye’nin en fazla kaza olan ülkeler sıralamasında Kamboçya, Çin, Mısır, Hindistan, Kenya, Meksika, Vietnam gibi ülkelerle birlikte dünya sıralamasında ilk yirminin içerisinde olduğunu ifade etti.

Soru önergesinde seçim bölgesi Kocaeli’de yaşanan trafik kazalarına da değinen Haydar Akar, 2013 yılında sadece polis sorumluluk bölgesinde 6 bin 466 kazanın meydana geldiğini, bu rakamla da Kocaeli’nin Türkiye’de 10’uncu sırada yer aldığını belirtti. Özellikle İzmit- Kandıra yolunda son zamanlarda artan kazalara da önergesinde yer veren Akar, İzmit- Kandıra yolunda son aylarda yaşanan 6 ölümlü kazada 10 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 22 vatandaşımızın yaralandığını ve bu kazaların arttığına dikkat çekti.

Bu hatırlatmalardan sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan tarafından cevaplandırılması istenen önergedeki sorular şöyle:

"-Kocaeli ilinde trafik kazalarının yoğunlaştığı bölgelerin tespiti yapılmakta mıdır? Bu bölgelerde meydana gelen kazaların sebepleri araştırılmakta mıdır? Meydana gelen kazaları önlemeye yönelik herhangi bir tedbir ve iyileştirme çalışması yapılmakta mıdır?

-Bu kazalardan kaç tanesi yol kusurlarından kaynaklanmıştır? Yol kusurlarından kaynaklanan kazalar yüzünden devletin ve sorumlu kurumların, kazada mağdur olan vatandaşlara ya da yakınlarına ödediği tazminat var mıdır?

-Son yıllarda artış gösteren ve ölüm yolu diye basında yer alan İzmit- Kandıra yolu üzerinde meydana gelen kazalarının nedenleri nelerdir? Bu kazaları önlemeye yönelik tedbirler alınmakta mıdır? Tedbirler alınıyor ise neden kaza sayısı artarak devam etmektedir ?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!