OMAR ilk mezunlarını veriyor

İSTANBUL Üniversitesi’ne bağlı olarak açılmış olan Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR), ülkemizde ilk kez Uluslararası Yaz Okulu düzenledi.

Haberin Devamı

OMAR’ın kuruluş amacı nedir, hangi işlevleri üstlenmiştir?
2011 yılı itibarı ile İstanbul Üniversitesi’nin çatısı altında, Darülelhan’ın mirasına yakışır biçimde bir model oluşturmanın yolu açılmış ve Türk mûsıkisinin ‘uygulama-icra-eğitim’ boyutlarının akademik seviyede yer bulması için önemli bir karar alınarak OMAR kurulmuştur. Yönetmeliği, 23 Ocak 2012 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak resmen çalışmalara başlayan İ.Ü. Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR), Osmanlı müzik tarihi eser birikimini bilimsel kriterlerle incelemek, tasnif etmek ve oluşturulan koleksiyonu daha kolay erişilir hale getirmek amacıyla yayınlar yapacaktır.
23 Haziran’da Mirgün Köşkü’nde başlayan dersler, seminerler ve toplu icra çalışmaları, 4 Temmuz Cuma günü sertifika töreni ile son bulacak.
Türk Müziği Yaz Okulu’nun yöneticiliğini OMAR’ın müdürü Gönül Paçacı Tunçay yapıyor.

***

OMAR Yaz Okulu ne amaçla düzenlendi, kimler ders verdi?
Çeşitli ülkelerde dönem dönem, önemli Türk müziği üstatlarının katılımlarıyla “master-class”ların oluşturulduğu ve kısa süreliğine de olsa ustalarla talebelerin bir araya gelerek müzik meşk etmelerinin sağlandığı ve Yunanistan, ABD, İtalya, Hollanda gibi çeşitli ülkelerde work-shop’lar düzenleniyordu. Ancak ülkemizde akademik bir düşünceyle bu tarz bir çalışma ilk kez yapılıyor. İşte bu amaçla OMAR bünyesinde 23.06.2014-04.07.2014 tarihleri arasında bir uluslararası yaz okulu başlatılmıştı. Bu yaz okulunda, ders veren isimler Murat Aydemir (tanbur), Göksel Baktagir (kanun), Sadrettin Özçimi (ney), Yurdal Tokcan (ut), Derya Türkan (kemençe), Münip Utandı (üslup ve repertuvar).
Ayrıca başlangıçtan itibaren her gün bir saat, usul-makam kavramları ve toplu icra pratiği oluşturmak üzere, belirlenen özel bir repertuvar çerçevesinde Gönül Paçacı yönetiminde Toplu İcra çalışması yapıldı. Çalışılan bu repertuvar, yaz okulu bitiminde yapılacak konserde tüm katılımcılar tarafından seslendirilecek ve kaydedilecek.
Yaz okulu boyunca düzenlenen seminerde yer alan adları okuduğunuzda, seminerlere katılanlara yararlı bir okul olduğu kanaatine varacaksınız.
Hangi adlar, hangi konularda seminer düzenlediler:
Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün “Tanbûrî Cemil Bey Örneğinde Türk Müziğinde Bireyselleşme”,
Necdet Yaşar “Tanbur ve Tanbûrîler”,
Fikret Bertuğ “Ney ve Neyzenin Dünyası”,
Prof. Dr. Uğur Derman “Bestekâr Hattatlar”,
Prof. Dr. Zeynep Tarım “Osmanlı Kültür ve Medeniyeti, Sanat Kurumları”,
Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça “Mûsıkî Hayatım”,
Yard. Doç. Dr. Nuri Özcan “Dinî Mûsıkî”,
Doç. Dr. Namık Sinan Turan (Topkapı Sarayı gezisi esnasında) “16-18. Yüzyıllarda Topkapı Sarayında İktidar, Seremoni ve Gündelik Yaşam”,
Prof. Mutlu Torun “Ut Çalış Tekniğinde Eski ve Yeni Üsluplar”,
Ersu Pekin “Türk Müziği Tarihi ve Tarih Yazımı Üzerine”.

***

HER alandaki, türdeki, disiplindeki bu ve benzeri yaz okullarının yararına inanırım. Gelecekteki OMAR programlarını ilgililer daha yakından takip edecektir inancındayım.

Yazarın Tüm Yazıları