Madımak’ı sildiler

Güncelleme Tarihi:

Madımak’ı sildiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 01:31

Sivas katliamının 21’inci yıldönümünde eski Madımak Oteli önünde toplanan gruba konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, “Şu anda otelin Madımak olduğuna dair kanıt var mı? Başbakan Erdoğan, katliamı unutturmak için Valilik aracılığı ile adını değiştirip Bilim ve Kültür Merkezi tabelası yazdırdı” dedi.

Haberin Devamı

SİVAS olaylarının 21’inci yıldönümünde, Valiliğin düzenlediği anma toplantısı dışında çeşitli partiler ve STK’ların katılımıyla yürüyüş yapıldı. Mevlana Mahallesi Ethembey Parkı önünde toplanan yaklaşık 6 bin kişi, sloganlar eşliğinde eski Madımak Oteli’ne yürüdü. Mevlana Caddesi güzergâhı boyunca pankart, döviz ve sloganlarla yürüyen grup, eski Madımak Oteli, şimdiki İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne geldi. Grubun tümünün otelin önüne geçmesine izin verilmedi. Sadece olayda ölenlerin yakınlarıyla milletvekillerinin otel binası girişine girmelerine izin verildi. Grupla gelenlerin bina önüne geçmeye çalışmasına engel olununca kısa süreli arbede çıktı.

2 İSME TEPKİ

Güzergâh boyunca yan yana yürüyerek alana gelen olayda ölenlerin yakınları, eski otel binasının önüne kaybettiği yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak girdi. Duygulanan aileler burada gözyaşlarını tutamadı. Aileler, bina içine girmeden, dışına karanfil bıraktı. Binanın içinde ölenlerin adlarının yer aldığı anı köşesine, olayda ölen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil'in isimlerinin de yazılı olması nedeni ile bu isimler silininceye kadar binaya girilmeyeceği belirtildi. Anma programı kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da kente geldi. Otel binasının önüne gelen Kılıçdaroğlu buradaki ailelerle görüşerek teselli etmeye çalıştı. Otel önüne karanfil bıraktı. CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milletvekilleri Malik Ecder Özdemir, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Erdal Aksünger, Muharrem Işık, Binnaz Toprak, Orhan Düzün, Mehmet Hilalkaplan, Ayten Ertemir, Sakine Öz, Kamer Genç, Uğur Bayraktar, Nurettin Demir katıldı. Binanın önüne gelen gruplar ellerindeki karanfilleri otele doğru fırlattı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otelde yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapıldı. Ayrıca Gezi Parkı eylemlerinde ölenlerin isimleri de okundu. Manisa'nın Soma ilçesinden gelen Pir Sultan Abdal Derneği Şubesi üyeleri de baret takıp üzerinde 'Soma'yı unutma' yazılı tişörtler ile katıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, "Şu anda burada otelin Madımak olduğuna dair kanıt var mı? Başbakan Erdoğan, katliamı unutturmak için Valilik aracılığı ile adını değiştirip Bilim ve Kültür Merkezi tabelası yazdırdı. Üstelik katillerin isimlerini de canlarımızın yanına yazdılar. Soruyorum size bu binadan bilim çıkar mı, kültür çıkar mı?" diye konuştu.

Haberin Devamı

BİRLİKTE ANALIM

Haberin Devamı

Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Saçlı da 21 yıl önce Sivas'a semah dönmeye, Pir Sultan Abdal'ı anmaya geldiklerini belirterek "Ama burada yobazlar yaktı, devlet baktı. Yargı akladı. Bu davayı zamanaşımına getirdiler. Bizim samimi inananlar ile sorunumuz yok. Ben Sivaslı bir Alevi olarak Sünni komşularıma seslenmek istiyorum. Paydaşsak gelin burada canlarımızı birlikte analım. Alevi-Sünni kardeşliğini birlikte pekiştirmeli, kardeşçe yaşatmalıyız" dedi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz herhangi bir olay yaşanmaması için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı. Kentteki polislere takviye olarak İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan takviye ekipler getirildi.

Haberin Devamı

Anma programı kapsamında güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşağı trafiğe kapatıldı. Eski otel binası yakınındaki bir çok esnafın işyerlerini açmadığı görüldü. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı.


CHP'Lİ GENÇLER İLE ESP' LİLERİN SLOGAN GERGİNLİĞİ

Sivas'ta Madımak olaylarının anma etkinliği sırasında CHP’li gençlerle bir grup ESP’ li arasında atılan sloganlar nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gençler arasındaki gerginlik tertip komitesi üyelerinin araya girmesiyle büyümeden önlendi.

Haberin Devamı

ETHEMBEY PARKI'NDA TOPLANDILAR

Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Ethembey Parkı'nda toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü. Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislere doğru çok sayıda karanfil attı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.

ULUDERE, SOMA VE ÇARŞI ORADAYDI

Madımak’ı sildiler

*Anma programına, HDP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP'li ve HDP'li bazı milletvekilleri de katıldı.

*Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre iller başta olmak üzere başka şehirlerden takviye polis ekipleri, kente geldi. Sivas ve başka illerden 2 bin 600 polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

*Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı.

*Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektör köpekle arama yapıldı.

*Anma programına, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 2011 yılındaki olayda hayatını kaybedenlerden bazılarının aileleri ile Beşiktaş'ın taraftar grubu "Çarşı"nın bazı üyeleri de katıldı.

*Programa katılan bazı kişilerin, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler anısına baret taktığı ve "Soma" yazılı tişört giydiği görüldü.

KILIÇDAROĞLU KARANFİL BIRAKTI

Haberin Devamı

Sivas olaylarında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı CHP'li milletvekilleri, merkezin önüne karanfil bıraktı. Olaylarda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, Bilim Kültür Merkezi'ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettiği bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterdikleri için içeri girmediklerini söyledi. Gültekin, bu isimler anı köşesinden çıkarılmadığı müddetçe içeri girmeyeceklerini belirtti.

21 YILDIR BU YANGIN SÖNMEDİ

Madımak’ı sildiler

Anma programında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 21 yıldır bu yangının sönmediğini belirterek, "Eğer Maraş'ta Alevi-Sünni demeden bir olunsaydı, Çorum'da bir olunsaydı Sivas olmazdı, Gezi olmazdı, Gazi olmazdı, Roboski olmazdı, Rojava olmazdı, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri, diri olsaydık bu katliamların hiçbiri yapılmazdı. Size açık seçik söylüyorum, bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa söz veriyorum yarın sorulur" diye konuştu.

TAŞ: MÜCADELEYİ YÜKSELTMEK GEREK

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş da 21 yıl önceki olaya yol açanları lanetlediğini söyledi. Gerçek bir laiklik için mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Taş, gerçek laiklik için mücadeleyi yükseltmek gerektiğini ifade etti.

Anma programında, Alevi dernekleri, vakıfları ve federasyonlarının temsilcileri ile Sivas olayları davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan da konuşma yaptı.

DAHA BÜYÜK MESAJ OLAMAZ

Madımak’ı sildiler

HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, anma programında yaptığı konuşmada, "Bugün uzun uzun konuşmalar yapıldı, mesajlar verildi. Aslında burada sizin yürek yüreğe, omuz omuza duruşunuzdan daha büyük bir mesaj yoktur. Israrla toplumu, halkları, ezilenleri, bölmeye, birbirine karşı düşmanlaştırmaya çalışanlara karşı bu fotoğraf, en büyük mesajdır. Bugün, Soma da Roboski de Gezi de Berkin'in yoldaşları da burada, bundan daha büyük mesaj olamaz" diye konuştu.

.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!