Piyasaların merakı: Eylül sonrası ne olacak?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı piyasalar için de sürpriz olmadı.

Haberin Devamı

Piyasaların asıl merak ettiği konu Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası, yani Eylül ayından itibaren siyasette yaşanacaklara ilişkin. Daha çok da kimin Başbakan olup, ileriye dönük nasıl bir ekip kurulacağı merak ediliyor.
İş alemi ve piyasalar için en uygun çözüm Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Başbakanlığa da Abdullah Gül’ün gelmesi. Bunu kendisine de ilettiler. Gül yerine Başbakan Ali Babacan olursa da sorun olmaz.
İş alemi ve piyasalarda Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağı yolunda genel bir beklenti hakim. Bazısı ilk turda, bazıları ikinci turda kazanacağını öngörüyor. Başka adaylara şans veren sayısı çok az. Erdoğan’a karşı Selahattin Demirtaş’ın adaylığı daha çok çözüm sürecinde bir pazarlık olarak görülüyor. Erdoğan ve Ekmelettin İhsanoğlu arasında ikinci tura kalacak bir seçimde, kürtlerin istediklerini aldıktan sonra boykot yöntemiyle Erdoğan’a destek vereceği söyleniyor. Yani ikinci tura da kalsa Erdoğan’a şans veriliyor.
Bu beklenti takvimi sadece ilk turda İhsanoğlu’nun seçilmesiyle öne alınabilir. Bu takdirde Erdoğan’ın ne yapacağı ve AKP’nin geleceği tartışma konusu olur.
Ancak dediğimiz gibi; çoğu kişi Erdoğan’ın kime görev vereceğini merak ediyor. Görevlendirmede Kabinenin nasıl oluşacağı, parti içinde küskünlüğün boyutları, Gül’ün vereceği tepki, AKP’nin yılsonuna doğru Kurultayda kimi genel başkan seçeceği gibi gelişmeler çok yakından takip edilecek.
Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar yeni kabine ve AKP yönetiminin tartışılmasını istemiyor ama ister istemez söylentiler başladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun son rehin olayıyla Başbakanlık ihtimali çok azaldığı deniyordu ama son günlerde yine konuşulmaya başladı. Davutoğlu’nun Başbakan, Yalçın Akdoğan’ın Erdoğan’la ilişki için Başbakan Yardımcısı olarak atanacağına ilişkin senaryoların konuşulduğuna şahit oluyoruz.
Yine Binali Yıldırım’ın veya Bülent Arınç’ın kısa süre için Başbakanlığı, Akdoğan’ın yardımcılığı formülüyle birlikte konuşuluyor.

BABACAN YENİ KABİNEDE OLMAZSA...

Piyasalar Eylül ayı geldiğinde ekonominin geleceği konusunda yeni kabineye bakarak karar verecek. Daha doğrusu Ali Babacan, Mehmet Şimşek gibi mali disiplini koruyan, çağdaş ekonomiyi eksik de olsa savunan bakanların görev alıp almadığına bakılacak. Yani ekonomideki güvence devam ederse, piyasalar çok telaş yapmayacak. Ancak Babacan yeni kabinede olmadığı takdirde yeni kurulacak kabinenin ekonomi politikalarına kuşkuyla bakılacak. Çünkü Cumhurbaşkanlığına çıkacak ve etkisi sürecek Erdoğan’ın ekonomideki yanlış eğilimlerini önleyebilecek tek kişi Babacan olarak görülüyor.
AKP kulislerinde Babacan’a destek ve güven, piyasaların gösterdiği kadar değil. Babacan’ın özellikle son dönemde direnmeye devam ettiği ama artık çok yorulduğunu yakın çevresine söylediğini biliyoruz. İşte Abdullah Gül’ün Başbakanlığı dışında bir senaryo gündeme gelmesi halinde, Babacan’ın kurulacak yeni kabinede artık yer almak istemediği bu nedenle konuşulmaya başladı. Babacan’ın zaten 3. dönem sonunda aile işine dönmek istediği, son günlerde bu planı yeni Kabine ile öne almak istediği söylenmeye başladı
Tüm başarıları sadece Erdoğan’a bağlayan AKP çoğunluğu, Babacan’ın talebini kabul edebilir. Hatta sonuçları göremeyen bazı AKP’liler memnun bile olabilir.
O zaman ne olur, herhalde onu da yaşayıp göreceğiz...

Yazarın Tüm Yazıları