Torba torba doğurdu

Güncelleme Tarihi:

Torba torba doğurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 01:01

35 maddelik yeni düzenleme torba teklife ekleniyor.

Haberin Devamı

MECLİS’TE bir aydır görüşmeleri süren torba teklif, yeni düzenlemeler doğurdu. Verilen önergelerle birçok konuyu içeren 35 farklı düzenleme, teklife eklendi. Araç muayenesi ve gümrük vergileri de af ve yeniden yapılandırma kapsamına alınırken, görevden alınan ve mahkeme kararıyla geri dönme hakkı kazanan askerler için kritik bir düzenleme de eklendi. Buna göre görevden alınan asker mahkeme kararı alsa dahi karar 2 yıl sonunda uygulanacak. Aynı göreve de iade edilmeyecek. Eklenen düzenlemeler özetle şöyle oldu:
Af ve yeniden yapılandırmadan faydalanabilmek için dava açmama veya açılmış davadan vazgeçme şartı aranacak. Tüm partiler tarafından verilen ortak önergeye göre, mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilen, ancak bu hizmeti yerine getirmeyen öğrencilerin borçları için de yeniden yapılandırma mümkün olacak.

MADENCİYE 2268 TL

Linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan işçiler için ödenecek maaş, asgari ücretin iki katından az olamayacak. Buna göre yeraltında çalışan kömür madeni işçisinin maaşı brüt 2 bin 268 TL’den az olamayacak.
Getirilen düzenlemeye göre, kamulaştırmaya gerek olmaksızın, taşınmazların altından veya üstünden geçirilerek köprü veya metro yapılabilecek. Bunun için mülkiyet hakkının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından risk oluşturmaması koşulları aranacak.
Verilen bir başka önergeye göre de rızayla satın alma usulüyle yapılan kamulaştırmada sonradan herhangi bir hak veya tazminat talebi istenmesi hakkı ortadan kaldırılıyor.
Halen mevcut yasal düzenlemelere göre, kamulas¸tırmanın ve bedelinin kesinles¸mesinden sonra ihtiyaç kalmaması halinde, idare duyuru yapıyor. 3 ay içinde de, hak sahipleri taşınmazlarını kamulaştırma bedelini ödeyerek geri alabiliyordu. Değişiklikle, artık geri alırken kamuya faiz de ödenecek. Bu şartlarda geri almayı kabul etmeyen hak sahiplerinin hakları da düşecek. Ayrıca kamulaştırılma süresi 5 yılı geçen taşınmazlarda, böyle bir geri alım hakkı olmayacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “25 Aralık soruşturmasında adı geçen işadamlarının kurtarılmak istendiği iddiaları var.
Sırf bu algı için pakette olmaması daha doğru” dediği kasa affı, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan aynen geçti.

5 MİLYON ARAÇ HEDEFTE

Haberin Devamı

31 Aralık 2014’e kadar araç muayenesinin yaptırılması şartıyla, alınacak tutar enflasyona göre yeniden hesaplanacak. Düzenlemeyle muayeneden kaçan 5 milyon araç hedefleniyor. 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle ödenmemiş gümrük vergileri, idari para cezaları, faizlerde de af ve yeniden yapılandırma uygulanacak.

Haberin Devamı

Soma mirasçılarına konut imkânı

YENİ verilen önergelerden biri de Soma’daki maden kazasında ölenlerin yakınları için hayırseverlerler tarafından yaptırılacak konutlar için, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı taşınmaz temin edecek. Söz konusu konutlar kurayla mirasçılara devredilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!