Tünel önünde Damlacık eylemi

Güncelleme Tarihi:

Tünel önünde Damlacık eylemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 01:20

Konak Tüneli Çalışmaları nedeniyle evlerinin boşaltılması istenen Damlacıklılar Tünel girişinde yaptıkları basın açıklamasında evlerini terk etmeyeceklerini, çocukluklarından bu yana uzun biri yaşam geçirdikleri semtlerinden kopmayacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı


TGB ve Öğrenci Kollektiflerininde destek verdiği yaklışık 50 semt sakinin katıldığı eylemde, "Damlacık Bizimdir Bizim Kalacak, Karayolları Elini Damlacıktan Çek, Evlerimizden Çıkmıyoruz, Damlacık'ın Sakini Değil Sahibiyiz" dövizleri taşıdı. Basın açıklamasına katılanlar arasında gözyaşlaranı tutumayanlar da oldu. Bu arada eylem sırasında tünelin görüntülerini aldırmak istemeyen görevliler giriş kapısını sac barikatlarla kapattı. Semt halkı semtlerinin sahip olduğu körfez manzaralı konumu itibarıyla rant peşinde olan pek çok müteahhittin hedefinde olduğunu bu yüzden Bakanlık tarafından yapılan Damlacık'ın yeşil alan olarak kalacağı yönündeki söylemlere inanmadıklarını söyledi.
Semt sakinlerinden Filiz Çetin, Ulaştırma Bakanlığı ve Karoylları Bölge Müdürlüğü ortak projesi olan Konak Yeşildere-Tünelleri'ni bahane edilerek evlerinin yıkılmak istendiğini belirtti, "Damlacık sıradan bir semt değildir. Kendine has bir çok özelliği vardır. Burası Milli Mücadele yılllarında düşmana karşı ilk direnişin yapıldığı yerdir. Metin Oktayın'ın doğduğu ve yetiştiği semttir. Konak Meydanına tarihi Kemeraltı meydadına bir dakika mesafededir. Bu tünel, kazı çalışmalarının başlangıcından itibaren sorunlu bir projedir. Mühendis Odaları tarafından gerekli zemin etütlerinin ve jeolojik çalışmaların yapılmadığı açıklanmıştır.

Haberin Devamı

Tünel önünde Damlacık eylemi

Ayrıca bu tarz projelerde önceliğin tünel üzerinde kalan evlerin güçlendirilmesi olması gerekirken, Ulaştırma Bakanlğı işin kolayına kaçarak evleri boşaltma yoluna gitmektedir" dedi. Çetin, semtlerinin 1 ve 2 derece sit alanı olduğunu dile getirerek, "Bu yüzden evlerimize ylıllardır bir çivi bile dahi çakamadık. Bu da zaman içinde semtimizin bakımsız hale gelmesine neden oldu. Şimdi Konak- Yeşildere Tüneli inşaatı gerekçe gösterilirek acil kamulaştırma yapılmak ve tarihi eser statüsünde olan evlerimiz alelacele yıkılmak isteniyor. Tünel çalışmaları için geçtiğimiz yıl mahallemizden 60 ev acil kamulaştırma yapılarak yıkılmıştı. Sırada 50 evin daha yıkılacağı söylenmektedir. Ancak bizler yıkımların bu rakamlarla da sınırlı kalmayacağının farkındayız. Damcalıktan sonra Çimentepe, Eşrefpaşa, Kadifekale ve Kadriye Mahallelerinde de benzer sorunların yaşanacağını biliyoruz. Mahallemiz ve evlerimizi üzerinde oynan rant oyunlarının karşısında olacağımızı buradan dile getiriyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!