Sivas'ta katledilenler anıldı

Güncelleme Tarihi:

Sivasta katledilenler anıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2014 09:41

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, şehirde düzenlenen programda anıldı. İlk tören, Valilik, Belediye ve kentteki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Vali Alim Barut, "Bu bir tezgahtı ve maalesef bu tezgaha 37 canımızı verdik" dedi. Anma etkinliği sırasında CHP’li gençlerle bir grup ESP’ li arasında atılan sloganlar nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı.Törenler boyunca polisin aldığı güvenlik önlemleri dikkat çekti. Kente giriş yapan özellikle yabancı plakalı araçlar ile şüpheli görülenler durdurularak arama yapıldı. İşte katliamın 21. yılında Sivas'ta yaşananlar...

Haberin Devamı

Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin öldüğü olayların 21'inci yıldönümü nedeniyle otele ilk ziyareti, Vali Alim Barut, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca ile bazı protokol üyeleri gerçekleştirdi.

Bilim ve Kültür Merkezi'nin içine giren Vali Barut ve beraberindekiler ölenlerin simlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Vali Alim Barut açıklama yaptı. Acının 21'inci yılına geldiklerini belirten Vali Barut, "21 yıl önce burda yaşanan acının yıl dönümündeyiz. Bu canlar bizim canlarımız. Bu yangın Sivas'ımızı yaktı, geleceğine kast etti. Biz hiç bir zaman ayrı gayrı yapmadık, yapmıyoruz, yapmayacağız. Sivaslılar da ayrı gayrı yapmadılar. Binlerce yıldır burada birlikte yaşadık. 21 yıl öncesinden de bugüne gene birlikte yaşadık. Maalesef bu bir tezgahtı. Bu tezgaha 37 canı toprağa verdik.

Haberin Devamı

Hiç bir zaman anılarını kalbimizden silmeyeceğiz. Anıları ile yaşayacağız ama hep tarihin tekerrür etmememsi için çalışacağız. Ama geleceğe de bakmak zorundayız. Geleceğimizin birlik beraberlik ve huzur içinde, aydınlık içinde olması için buradan ders çıkaracağız. Acılarımızı gömmüş olmamız da geleceğimize ilişkin planlar yapmamayı, güzel günler hayal etmememizi gerektirmiyor. Bu acı hepimizin acısı. Sivas'lı bundan rahatsız. Her kesimi rahatsız. Demek ki bir plan icra edilmiş, maalesef amacına ulaşmış. Ama bundan sonra yaşanmayacak, bundan sonra yaşamnmaması için ne gerekiyorsa Sivaslı olarak da insan olarak da elimizden geleni yapacağız. Hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum, hepsine rahmet tüm ailelere tekrar başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz herhangi bir olay yaşanmaması için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı. Kentteki polislere takviye olarak İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan takviye ekipler getirildi.

Haberin Devamı

Anma programı kapsamında güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşağı trafiğe kapatıldı. Eski otel binası yakınındaki bir çok esnafın işyerlerini açmadığı görüldü. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı.


CHP'Lİ GENÇLER İLE ESP' LİLERİN SLOGAN GERGİNLİĞİ

Sivas'ta Madımak olaylarının anma etkinliği sırasında CHP’li gençlerle bir grup ESP’ li arasında atılan sloganlar nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gençler arasındaki gerginlik tertip komitesi üyelerinin araya girmesiyle büyümeden önlendi.

Haberin Devamı

ETHEMBEY PARKI'NDA TOPLANDILAR

Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Ethembey Parkı'nda toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü. Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislere doğru çok sayıda karanfil attı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.

ULUDERE, SOMA VE ÇARŞI ORADAYDI

Sivasta katledilenler anıldı

*Anma programına, HDP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP'li ve HDP'li bazı milletvekilleri de katıldı.

*Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre iller başta olmak üzere başka şehirlerden takviye polis ekipleri, kente geldi. Sivas ve başka illerden 2 bin 600 polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

*Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı.

*Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektör köpekle arama yapıldı.

*Anma programına, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 2011 yılındaki olayda hayatını kaybedenlerden bazılarının aileleri ile Beşiktaş'ın taraftar grubu "Çarşı"nın bazı üyeleri de katıldı.

*Programa katılan bazı kişilerin, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler anısına baret taktığı ve "Soma" yazılı tişört giydiği görüldü.

KILIÇDAROĞLU KARANFİL BIRAKTI

Haberin Devamı

Sivas olaylarında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı CHP'li milletvekilleri, merkezin önüne karanfil bıraktı. Olaylarda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, Bilim Kültür Merkezi'ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettiği bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterdikleri için içeri girmediklerini söyledi. Gültekin, bu isimler anı köşesinden çıkarılmadığı müddetçe içeri girmeyeceklerini belirtti.

21 YILDIR BU YANGIN SÖNMEDİ

Sivasta katledilenler anıldı

Anma programında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 21 yıldır bu yangının sönmediğini belirterek, "Eğer Maraş'ta Alevi-Sünni demeden bir olunsaydı, Çorum'da bir olunsaydı Sivas olmazdı, Gezi olmazdı, Gazi olmazdı, Roboski olmazdı, Rojava olmazdı, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri, diri olsaydık bu katliamların hiçbiri yapılmazdı. Size açık seçik söylüyorum, bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa söz veriyorum yarın sorulur" diye konuştu.

TAŞ: MÜCADELEYİ YÜKSELTMEK GEREK

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş da 21 yıl önceki olaya yol açanları lanetlediğini söyledi. Gerçek bir laiklik için mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Taş, gerçek laiklik için mücadeleyi yükseltmek gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Anma programında, Alevi dernekleri, vakıfları ve federasyonlarının temsilcileri ile Sivas olayları davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan da konuşma yaptı.

DAHA BÜYÜK MESAJ OLAMAZ

Sivasta katledilenler anıldı

HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, anma programında yaptığı konuşmada, "Bugün uzun uzun konuşmalar yapıldı, mesajlar verildi. Aslında burada sizin yürek yüreğe, omuz omuza duruşunuzdan daha büyük bir mesaj yoktur. Israrla toplumu, halkları, ezilenleri, bölmeye, birbirine karşı düşmanlaştırmaya çalışanlara karşı bu fotoğraf, en büyük mesajdır. Bugün, Soma da Roboski de Gezi de Berkin'in yoldaşları da burada, bundan daha büyük mesaj olamaz" diye konuştu.

.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!