Lejyonella mikrobuna DİKKAT

Haberin Devamı

ÜLKEMİZDE zatürreden (pnömoniler) hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 31’iken kişilerde görülen hastalığın bazıları yoğun bakımda yatmayı gerektirebilir, hatta hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir. Kişilerin bağışıklık sistemi normal olup, uygun antibiyotikle yeterli destek tedavisi uygulansa da bu grup zatürre hastaları yaşamlarını yitiriyor. Hastanın yaşı, zatürreye eşlik eden diğer rahatsızlıkları, bakterinin ciddiyeti, yoğunluğu ve zatürrenin akciğerlerde yayılma oranı gibi etkenler hastalıkla ilgili mücadelede önemli etkilere sahip.

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, son günlerde ortaya çıkan ve ağır zatürreye dönüşen Lejyonella mikrobuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Lejyonella mikrobuna DİKKAT

Zatürre aşısı yapılmalı

“Zatürreye sebep olan mikroplar sırasıyla, gram negatif enterik mikroplar, stafilokok, pnömokok ve psödomonas mikroplarıdır. Batı ülkelerindeki sebepler arasında lejyonella mikrobuna bağlı ciddi zatürrelere de sık rastlanır. Bizde sıralama içine giremiyor olmasının nedeni, legionella tanısı için kullanılan idrar antijen testine sık başvurulmuyor olmasıdır.”

Bunun yanında 50 yaş üstü kişilerin, sigara içenlerin, bağışıklık sistemi baskılanmış olanların risk altında olduğunu söyleyen Yılmaz, “Belirtileri başağrısı, adale ağrısı, ateş ve titreme. 1-2 gün sürebilen ilk sancılardan sonra öksürük, göğüs ağrısı, balgam, nefes darlığı, bilinç değişiklikleriyle daha ciddi bir tablo ortaya çıkıyor. İnsandan insana geçmeyen bu mikrop, genelde doğada, su ve toprakta bulunuyor. Jakuzi, su buharı püskürten serinleticiler, yüzme havuzları, su boruları gibi ortamlardaki mikroptan korunmak için kimyasal temizleme sistemleri mutlaka uygulanmalı” dedi.

Ciddi zatürelerin nedenlerinden biri de pnömokok mikrobu aşı ile erişkinlerin pnömokok zatürresinden yüzde 60-65 oranında korunması mümkün olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, kronik akciğer ile kalp hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, sinirsel bozuklukları olanlar, diyabetler, alkolikler, lenfomisi bulunanlar ve bakteriyel eklem enfeksiyonu olanların mutlaka zatürre aşısı yaptırması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Lejyonella mikrobuna DİKKAT

Prof. Dr. Özekin Oto’nun uluslararası başarısı

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, Avrupa Kalp Damar Cerrahisi Derneği (ESCVES) Başkanlığı’nı Fransa’nın Nice eyaletinde devraldı. Prof. Oto, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“İki yıl önce seçildiğim Avrupa Kalp Damar Cerrahisi Derneği’nde başkanlık görevine getirildim. Ülkemiz adına önemli bulduğum bu gelişmeyi meslektaşlarımıza yararlı olabilecek her noktada paylaşabilmek önümüzdeki iki yıl boyunca en önemli amacım olacaktır. Bu bağlamda ilk gelişme klinik çalışma ve makale yazma konusunda Belgrad’ta 25-27 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek “ESCVES Summer School” konusunda genç meslektaşlarımıza yol hariç sağlayabileceğimiz burslar olacaktır. Genç arkadaşlarımız başvuru detaylarına info@tksv.org adresinden ulaşabilirler.”

Haberin Devamı

Pediatri alanında kalp ve damar cerrahisinde birçok başarılı ameliyat gerçekleştiren Prof. Oto, Japonya Okayama Üniversitesi Pediatri Kalp Damar Cerrahisi bölümü tarafından, yarın başlayıp 5 Temmuz’da sona erecek toplantıya da davet edildi. Prof. Dr. Öztekin Oto, davete katılacağını belirtti.

Yazarın Tüm Yazıları