Kalbi Ege’de kalmış

Haberin Devamı

GENEL Enerji değeri 5 milyar dolara ulaşan hisseleriyle İngiliz borsasında halka açık bir Türk şirketi. Londra Borsası’nda halka açılmak kolay iş değil. Üç denemeden sonra başarılı olabilmiş Göztepe’nin yeni sahibi Mehmet Sepil.

Eski adıyla İzmir Koleji’nden (Bornova Anadolu Lisesi) mezun olup, ODTÜ inşaatı bitirdikten sonra iş hayatına atılan Sepil’in ardında renkli bir hikaye var. Türkiye’deki NATO üslerinin yanı sıra ABD’nin Moskova elçiliği gibi inşaat işlerini yapması Mehmet Sepil’in uluslararası yükselişinde önemli adımlar olmuş.

Sonra bir sabah Ankara’da, Irak’ın Kürt Lideri Taliban’la otelde kahvaltı yaparken 5 milyar dolarlık şirketin tohumları atılmış. Taliban, Kuzey Irak’ta petrol çıkarmasını önermiş Sepil’e. Önce Çukurova Grubu’nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet, ardından petrol devi BP’nin eski CEO’su Tony Hayward’la kurulan ortaklıkla büyüme başlamış.

Haberin Devamı

Genel Enerji, Kuzey Irak’ta petrol çıkaran ilk şirket. Elinde 7 sahanın işletme izni var. Tak Tak isimli sahadaki sekiz kuyunun günlük petrol üretimi 130 bin varil. Bütün Türkiye’deki üretimin sadece 40 bin varil olduğu düşünülürse sahaların değeri daha iyi anlaşılır.

Sepil, Irak’ın tek parça kalabilmesi için Kürt, Sünni ve Şii’ler için özerk bölgeler kurulması gerektiğini düşünüyor. Petrol zengini Kürt bölgesinin gelişmesinin ise Türkiye ile ilişkilerinin düzelmesini sağlayıp ekonomik katkıları olacağını düşünüyor. Mersin ve civarının enerji depolama ve dağıtım merkezlerinden biri olabileceği düşüncesinde. Sadece boru hatlarından geçiş ücreti değil, kurulacak rafineriler ve petrokimya tesisleriyle Türkiye’nin petrol ve doğalgaza ödediği paranın bir bölümünü geri alabileceğini söylüyor.

Talih kuşu kondu

Sepil yıllardır enerji dolu bir dünyada yaşıyor, ama aklı hep İzmir’de kalmış. Çocukluğu Göztepe Kulübü’nün yanındaki Derya Apartmanı’nda geçmiş. Ağabeyi kadar iyi olmasa da yelken yapmış, kalbi Atletico Madrid’i bile deviren Göztepe için atmış. Şimdi Göztepe’yi Türkiye’de ve uluslararası alanda tanınan bir kulüp yapma hedefiyle yola çıkıyor. Sepil, “Başarılı olmanın çok basit sırları var. Profesyonel kadrolar, karar verme mekanizmalarını en hızlı şekilde çalıştırmak ve bu mekanizmalar hızla çalışırken onları en güzel şekilde denetleyecek mekanizmaları kurmak. İşin ana kurallarını doğru yapabilirsek Göztepe başarılı olur. Dünya Londra’nın Chelsea semtini futbol takımı sayesinde tanıyor. Göztepe sayesinde İzmir’i bütün dünya neden tanımasın” diyor.

Haberin Devamı

Büyük hedefleri yakalamış bir işadamının bu sözleri beni hiç şaşırtmadı. Eski Başkanlardan Levent Ürkmez’le sohbet ederken “Göztepe’nin başına talih kuşu kondu” dedi. Sadece Göztepe’nin değil İzmir’in de başına talih kuşu konmuş olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları