Buğday fiyatını kuraklık uçurdu

Güncelleme Tarihi:

Buğday fiyatını kuraklık uçurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 01:01

Kuraklık bu yıl tarım sektörüne büyük darbe vururken, Polatlı’da yüzde 50 oranında verim kaybı yaşandı. Polatlı’da 1 lira 65 kuruşa yükselen buğdayın kilogram fiyatı, Türkiye’nin en yüksek buğday fiyatı oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en yüksek buğday fiyatı Polatlı Ticaret Borsası’nda gerçekleşti. Anadolu Kırmızı Sert Buğday’ın kilogram fiyatı 1 lira 65 kuruş olarak işlem gördü. Bu rakam, 2014 yılı için Türkiye’nin en yüksek buğday fiyatı olarak kayıtlara geçti. Borsa üyeleri 19,3 protein değeri ile bu yıl Polatlı’da dünyanın en kaliteli buğdayının yetiştiğini söyledi.
Kuraklık, bu yıl tarım sektörüne büyük darbe vurdu. Ankara’nın en büyük hububat havzası Polatlı’da kuraklık nedeniyle verim kaybının yüzde 50 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Binlerce dönümlük ekili arazinin sürüldüğü Polatlı’da 1 milyon 400 bin dönümlük alanda hububat ekimi gerçekleştirildi. 23 Haziran tarihinde Polatlı’da hasat mevsimi başladı. Bu yıl hasat dönemine umutsuz giren çiftçiler, ürünlerin kaliteli olmasından dolayı da kısmen sevindiler. Kuraklığın yol açtığı verim kaybının bir bölümü, kaliteli ürüne yüksek fiyat verilmesiyle kapatıldı.

Haberin Devamı

ARPADA DA FİYAT YÜKSELDİ

Bununla birlikte verimi düşük olmasına rağmen arpa da yüksek fiyatla işlem görüyor. Ticaret Borsası’nda 65-71.5 kuruş arasında işlem gören Arpa fiyatlarının bu aralıklarla seyredeceği ve bu fiyatların da son derece yüksek olduğu belirtildi. Normal değerlere sahip buğdayın da yüksek fiyatla satıldığı Polatlı Ticaret Borsası’nda 88 kuruş ile 1 lira 30 kuruş arasında fiyatlar gerçekleşiyor.

MUHSİN TEMEL: BUĞDAY BU SENE DAHA KALİTELİ

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Polatlı’ya giderek hasat çalışmalarını ve Ticaret Borsası’nda gerçekleşen buğday alımlarını yerinde inceledi. Çiftçilerle bir araya gelerek hasadın bereketli olmasını dileyen İl Müdürü Temel, biçim yapan operatörlerin belgesinin ve yangın tüpünün olup olmadığını, biçerdöverlerin dane kaybı yapıp yapmadığını kontrol etti. Biçerdöver kontrollerinin hasatla beraber başladığını ve son tarla hasadına kadar süreceğini ifade eden Temel, çiftçilerin emeğini ve ülkenin milli gelirini dikkatsizlik nedeniyle çöpe attırmayacaklarını söyledi. Bu yıl buğdayların protein oranlarının yüksek olduğunu ifade eden İl Müdürü Temel, “Bu sene hububatın kaliteli olması beklediğimiz bir durumdu. Geçen yıl buğdayların protein oranları en fazla 13-14 civarındaydı. Bugün Borsa’da protein oranı 18 olan buğday var. Kaliteli ürün yüksek fiyattan alıcı buluyor. Ne yazık ki bu yıl verimler istediğimiz düzeyde değil. Ancak çiftçilerimiz ürünlerini yüksek fiyattan satarak, bu açığın bir kısmını karşılayabiliyor” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!