Et mühendisi

Güncelleme Tarihi:

Et mühendisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 11:16

Makine Mühendisi Sidar Budak, aileden gelen hayvancılıkta karar kıldı. Yerli ırkın yanına Avustralya’dan getirdiği angusları ekleyip Kars’ta ve Gebze’deki çiftliklerinde yetiştirdiği sığırlarından elde ettiği etlerle hem ‘lüks mekânların’ et tedarikçisi oldu hem de kendi ‘burger zinciri’ Beeves’i kurdu.

Haberin Devamı

SON yıllarda büyük grupların da yatırım yaptığı ‘restoran’ işinde hayvancılığıyla ünlü Karslı ‘Budak Ailesi’nin kurduğu Beeves Burger dikkat çekici bir hızla büyüyor. Sidar Budak tarafından kurulan ve 1 yılda 10 şubeye çıkan Beeves Burger’in son ‘franchisee’si Fatih Terim’in damadı Ahmet Baran Çelik ve ortağı Mesut Tatlışen oldu. İkili, Mall of İstanbul’da büyük bir Beeves Burger açtı. Sidar Budak, Kars ve Gebze’deki çiftliklerinde aylık 20 ton et ve ayrıca günlük 2000 adet hamburger ekmeği üretimleri olduğunu belirtiyor ve aynı zamanda hayvancılık konusunda Afyon ve Denizli’de 3 çiftliğe danışmanlık hizmeti de verdiğini anlatıyor. Etleri 28 günlük Dry age odasında satlayıp sonra işlediklerini söyleyen Budak, yıl sonunda 15, 2015 sonunda da 30 şubeye ulaşacaklarını belirtiyor. Sidar Budak, şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

KARSLI OLUNCA İŞ BAŞKA

Ben Yıldız Teknik Üniversitesi makine mühendisliği 2003 mezunuyum. Aslında hep veteriner olmak istedim ama Fen Lisesi’ne girince makine mühendisliğini kazandım ve bitirdim. Ama hiç makine mühendisliği yapmadım. Bir dönem bankacılık da yaptım ama sonra o işin de bana göre olmadığına karar verdim. Aile Karslı olunca yıllardır içinde olduğumuz hayvancılık sonunda ağır bastı. Babam Ergücan Bey de THY’de muhasebe müdürüydü ama hayatı boyunca Kars’taki çiftliğimizi muhafaza etti ve hep hayvancılık yaptı. Ben de 5 yaşımdan itibaren hayvancılığın içinde oldum. 18 yaşımda da ailemizin hayvancılık işini babamdan devraldım.

KARS VE GEBZE’DE ÇİFTLİK

Kars’taki çiftliğimizde 600 baş hayvanımız vardır ve nisan gibi hayvanları dağa çıkartırız, Eylül gibi Gebze’deki çiftliğimize getiririz besisi yapılır ve sonra kesilir. Restoranlara et tedarik ediyorduk. Mesela Coşkun Sucukları ile çok çalışırdık. Kars’ta 30 bin dönüm arazimiz var. Göle’de. (Şimdi Ardahan’a bağlı) Gebze’deki yerimiz ise 40 dönüm. Burada, 500 baş hayvanımız olur her zaman. Bu işleri 1997’den beri fiili olarak ben yürütüyorum. Hayvancılığı dünyadaki en gelişmiş örneklerine göre yapmak istedim ve Kuzey ve Güney Amerika’yı, Avustralya’yı gezdim. Tam bir angus uzmanı oldum. 12 yıl kadar önce de Türkiye’ye ilk angus’ları Avustralya’dan 600 baş getirdim. Çünkü Güney Amerika’daki angus’lar Türkiye’ye uygun değildi. Angus’ları, bizden özel niş ürün isteyenlere kullanıyorum.

Haberin Devamı

MUTFAK DA BİZİM İŞİMİZ

Ette bu kadar ilerleyince mutfağa da merak sardım. Dünyadaki steak house örneklerini inceledim. Gördüm ki steak house restoran olursak zincir olup büyüme imkanı pek yok. Çünkü başında durmadığın zaman lezzet kayboluyor. O nedenle, Şaşkınbakkal’da bir tane steak house açtım ama zincir restoran için kendi ‘burger’ markamızı tasarladım. Steak house restoranımız bir tane ve bizim ette ne kadar uzman olduğumuzu gösteriyor. Burger restoranlarımız ise zincir olarak yayılıyor.

Ciro, 13 milyon lira olacak

SİDAR Budak, sadece eti değil, burger ekmeğini ve sosları da kendilerinin ürettiğini belirtiyor ve “Biz büyük burger zincirlerine ciddi rakip oluyoruz. Çünkü onların hamburgerlerinden daha kalitelini yapıyoruz ama ‘biraz daha pahalı’ satıyoruz. Benim aylık 30-35 ton et tüketimim var. Şu anda, restoranlarımızda aylık ortalama 90 bin kişi ağırlıyoruz. 165 kişilik istihdamımız var ve bu yıl ciromuz 13 milyon lira olacak” diyor.

Haberin Devamı

Hamburger ekmeği şekerle değil balla

AYLIK ortalama 70 bin civarında hamburger ekmeği üretimi de yaptıklarını belirten Sidar Budak, şöyle devam ediyor: “Ekmekte de farklılık var. Belçika’dan özel usta getirdik ve eğitim aldırdık. Ekmek kötüyse lezzet de bozulur. O yüzden de ekmek önemlidir. Biz hamburger ekmeğinde şeker kullanmayız. Onun yerine bir miktar bal kullanırız. Sıvı yağ yerine de Kars tereyağı kullanırız.”

Erzurum’un ‘soğuk test’ merkezi olacak

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin ilk ve tek soğuğa dayanıklılık test merkezini Erzurum’a kuracaklarını söyledi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) düzenlenen 2. Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu’na katılan Eker, tarım ve hayvancılığın kalkınması için her türlü imkanın mevcut olduğunu, hibe desteklerinin görmezlikten gelinemeyeceğini vurguladı. Erzurum’a bugüne kadar 716 bin lira karşılıksız hibe desteği verildiğini söyleyen Bakan Eker, “Konya’ya kurduğumuz kuraklık merkezinin ardından Erzurum’a da ayrı merkez kuruyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek soğuğa dayanıklılık test merkezini Erzurum’a kuracağız. Bu merkezimizi inşallah 2015’in sonunda hizmete açacağız” dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala da, kentin tarım istihdam oranının ülke ortalamasının üzerinde olduğunu, sanayi istihdam oranının arttırılması gerektiğini anlattı. Erzurum’un kış turizmine uygun iklimi olduğunu aktaran Ala, bundan en iyi şekilde istifade ederek, istenilen payın alınması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Savunma fuarına büyük ilgi

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) ve Savunma ve Havacılık Tanıtım Grubu, yarım asırdan bu yana düzenlenen sektörün dünyadaki en büyük fuarı “Paris EUROSATORY 2014”e katıldı. SSI Başkanı Latif Aral Aliş, “Artan ürün yelpazemiz, hizmet çeşitliliğimiz ve kalitemizle Türk savunma ve havacılık sanayi ürünlerine her geçen gün artan ilgiyi, fuarda da gözlemliyoruz” dedi. Latif Aral Aliş, fuara “yerel ihtiyaçlara küresel çözümler” mottosu ile katıldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Artan ürün yelpazemiz, hizmet çeşitliliğimiz ve kalitemizle Türk savunma ve havacılık sanayi ürünlerine ilgi her geçen gün artıyor. Artan ilgiyi burada da gözlemliyoruz. Bu durum, ulaştığımız noktanın göstergesi. Dünyanın savunma sanayi ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdayız. Türk firmaları burada önemli işbirliklerine ve anlaşmalara imza atıyorlar. Biz SSI olarak bu tür fuarları ve organizasyonları çok önemsiyoruz. Tanıtım ve satış anlamında çok yararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda Türk firmaları için başarılı geçti” dedi.

Haberin Devamı

EL ALETLERİ FUARI BAŞLIYOR
EXPO Tool Uluslararası El Aletleri ve Güç Kaynakları Fuarı 26 – 28 Haziran’da İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. Türkiye, İspanya, İtalya, Meksika, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden birçok katılımcı beklenen fuara Almanya, Çin, Tayvan, Mısır ve Hindistan da milli katılım gerçekleştirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!