Kuzey Irak'ta akaryakıt sıkıntısı sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irakta akaryakıt sıkıntısı sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 01:56

IŞİD militanlarıyla yer yer bölgesel çatışmalara giren Kürt Bölgesel Yönetimi'nde üç kentte akaryakıt sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Tikrit kentindeki Beyci rafinerisinin IŞİD öncülüğündeki silahlı güçlerin eline geçmesinin ardından Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta yakıt sıkıntısı yaşanıyor. Kuponla benzin dağıtılırken akaryakıt karaborsaya düştü. Benzin dağıtım noktalarında uzun kuyruklar oluştu.

Haberin Devamı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi Başkanı Yusuf Muhammet, akaryakıt krizi hakkında bilgi almak için Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami'yi genel kurula davet ettiklerini bildirdi. Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hawrami'nin, yakın bir zamanda meclise gelerek milletvekillerine bilgi vereceğini söyledi.

Meclisin bünyesinde kurulan Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu'nun, akaryakıt sıkıntısını çözmek için birkaç toplantı yaptığını aktaran Muhammet, "Sağlıklı bir plan ve program geliştirmek için Aşti Hawrami'den son durum hakkında bilgi alacağız" dedi.

Kuzey Irakta akaryakıt sıkıntısı sürüyor


Irak'ın Tikrit kentinde bulunan Beyci rafinerinin, IŞİD öncülüğündeki silahlı güçlerin eline geçmesinin ardından Kürt Bölgesel Yönetimi'nin üç kenti Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta yakıt sıkıntısı başlamıştı.

Araç sahipleri, petrol istasyonları önünde oluşan uzun kuyruklara girerek, 15 saati aşan bir beklemeden sonra yakıt alabiliyor. IKBY hükümeti, benzin kuyruklarını azaltmak için çift ve tek plakalı araçlara, farklı günlerde benzin alma kuralı getirdi. Ardından da soruna çözüm bulunamayınca bu kezde araç sahiplerine kupon dağıtıldı.

Haberin Devamı

Kuzey Irakta akaryakıt sıkıntısı sürüyor


Kupon dağıtımı da benzin istasyonlarının önündeki kuyrukları azaltmadı. Bu durum, akaryakıtın karaborsada satışını beraberinde getirdi. Daha önce 500 Irak dinarına satılan bir litre benzin, karaborsada 2 bin dinardan alıcı buluyor.

IKBY hükümeti, sorunun büyümesini engellemek için Türkiye'den işlenmiş ham petrol talep etmişti.

Kuzey Irakta akaryakıt sıkıntısı sürüyor


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Beyci Rafinerisi'nin kapanması sonrası günlük 4 bin tonluk benzin ihtiyacının, Türkiye'den karşılanmasıyla ilgili Irak'tan kendilerine talep geldiğini açıklamıştı.

Yıldız, "Bu talep, Tüpraş tarafından karşılanabilir. Ancak bunun nakliyesi özellikle Habur Sınır Kapısı'nda çok ciddi kuyrukların oluşmasına neden olacak. Bunun fiziki gerçekleşmesinin kolay olmayacağını söyleyebilirim" ifadelerini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!