Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz

Güncelleme Tarihi:

Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 01:56

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’te son dönemde gündeme gelen her yasayla ilgili görüşlerini samimiyetle açıkladı. Vergi affı paketine ilkesel olarak karşı çıktığını belirten Şimşek, paketteki “Kasa Affının” ise kaldırılması gerektiğini söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan af paketiyle ilgili olarak vekillerin sorularını yanıtlayan Şimşek şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

GRUP HAZIRLADI

“Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar mali nitelikteki af ve benzeri düzenlemeler toplam sayısı 47 olmuş. Bu düzenleme, parti grubumuzca getirilmiş bir teklif. Maliye’nin mutfağında hazırlanmış bir çalışma değil. Partinin sahiplendiği bir teklif. Benim de bu partinin milletvekili olarak sahip çıkmam gerekir. Ama ben, bu tür düzenlemeleri olumlu bulmuyorum. Vergide uyumun bozulmasında bu tür düzenlemelerin etkisi olduğu yönünde benim de tereddütlerim var. Buradaki bazı maddelere bir tasarı olarak gelse, uygun görüş vermeme ihtimalimiz yüksek. Toplumda da bu tür düzenlemeler af kapsamında tartışılıyor, bu da adaletsizlik duygusu oluşturuyor. Bu düzenlemenin af niteliğinde olmaması için birlikte çaba sarf etmemiz gerekir. Örneğin cezaların silinmesi, caydırıcılığımızı azaltıyor. Belki cezaların da alınabileceği; ancak taksit yapılabileceği bir düzenleme olabilir.”

Haberin Devamı

Milletvekillerinin kasa affıyla ilgili olarak 25 Aralık soruşturmasında adı geçen işadamlarının kurtarılmak istendiği iddialarını gündeme getirmesi üzerine söz alan Şimşek, “Sırf bu algı için pakette olmaması daha doğru” dedi. Şimşek şöyle devam etti: “Kasa alacaklarıyla ilgili düzenleme, affa en yakın düzenleme. Görüşüm, bu türden düzenlemelerin olmaması gerektiği yönündedir. Eğer takdir ederseniz, bunun çıkarılmasını istiyorum. Buna seçim yatırımı denir mi, bilemiyorum. Çünkü seçim yatırımı olsa mart öncesi niye getirmedik? Benim kanaatim sosyal güvenlik alacaklarıyla ilgili madde konulması, Maliye’nin alacaklarının da gündeme gelmesini tetikledi.

Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz
Affın kapsamı daraltıldı, vergi cezaları artık kapsam dışı

Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz
TÜSİAD başkanı Dinçer: VERGİ AFFI YERİNE REFORM

Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz
Vergi cezasına af yok taksit var

AF 67 MİLYARI KAPSIYOR

2014 Nisan itibariyle affa girecek alacak toplamı 67 milyar. Bunun 17.6 milyar TL’si Gelir Vergisi, 5.8 milyar TL’si Kurumlar Vergisi, 7.4 milyar milyar lirası Motorlu Taşıtlar, 4.7 milyar TL’si Özel Tüketim Vergisi, 23.4 milyar TL’si de Dahilde Alınan KDV. 8.5 milyon kişinin borcu 0-5 bin TL arasında. Toplam vergi mükellefi sayısı ise 9 küsur milyon.”

BAKAN İSTEDİ PAKETTEN ÇIKTI

Maliye Bakanı Şimşek’in vergide yeniden yapılandırmada cezaların silinmesi maddesine karşı olduğunu açıklamasının ardından bu maddeden vazgeçildi. Düzenlemeyle vergi cezaları kalırken; bu cezaların vergi aslıyla beraber tahsil edilmesi öngörüldü.

Haberin Devamı

Koç gibi 400 inceleme yapıldı

BAKAN Şimşek “Birkaç yeniden yapılandırmada, Maliye hakkında olumsuz bir intiba oluşturuldu. Hiçbir denetimin onayı bana gelmez. Denetimler basında tartışıldığı zaman vergi mahremiyeti nedeniyle açıklama yapamıyoruz. Bununla ilgili düzenleme yapabiliriz. Benim bilgim dahilinde siyasi amaçlı bir denetim söz konusu değil” dedi. Koç Grubu’na yapılan polisli vergi incelemesinin anımsatılarak ‘Kaç tane böyle denetim yapıldı’ sorusuna yanıt olarak ise Şimşek “O türden 400 tane aramalı inceleme yapıldı” dedi. Şimşek 17 Aralık sonrasında bazı gruplara inceleme yapıldığı yönelik vekillerin sözleri üzerine “‘Yandaşın vergisi silindi deniyor.’ Yandaş incelenmediyse, nasıl vergisi ortaya çıktı silindi” dedi.

Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz
Dikkat, vergi borcunuz var, ödeyin

Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz
Bakandan vergisini ödeyene müjde

Bakan Mehmet Şimşek: Bana kalsa af çıkmaz
Bakan Şimşek: "Dürüst sanayiciye vergi avantajları gelecek

BAKMADAN GEÇME!