Bağdadi oldu ‘Halife İbrahim’

Güncelleme Tarihi:

Bağdadi oldu ‘Halife İbrahim’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 01:02

IŞİD ‘hilafet’ ilan edip adını ‘İslam Devleti’ olarak değiştirdi.

Haberin Devamı

Suriye ve Irak’ta hızla ilerleyen Irak Şam İslam Devleti yeni adıyla İslam Devleti, önceki gün ‘hilafet’ ilan edip tüm Müslümanları ve cihatçı örgütleri yeni halife El Bağdadi’ye biat etmeye çağırdı. Hilafet ilanı, sadece IŞİD’le savaşan ülkeler için değil, El Kaide için “savaş ilanı” olarak yorumlandı.

SURİYE’de El Kaide lideri Eyman El Zevahiri tarafından vahşi yöntemleri yüzünden aforoz edilen, Şii Müslümanları ve rakiplerini öldürmeye ‘yeminli’ Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), önceki akşam ses kaydı yayınlayarak şeriat kanunlarıyla yönetilen hilafet devleti kurduğunu açıkladı. İngilizce, Arapça, Almanca, Rusça ve Fransızca yayınlanan açıklamada, IŞİD’in ismindeki Irak ve Şam ifadesini kaldırarak İslam Devleti (İD) adını kullanacağı duyuruldu. Yeni ismiyle İD’in sözcüsü, Ebu Muhammed el-Adnani, İslam Devleti’nin sınırlarını Suriye’nin kuzeybatısındaki Halep’ten Irak’ın doğusundaki Diyala vilayetine yayılan bölge olarak tanımladı. Bayraklarının değiştiğini, örgütün 14 aylık lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin de tüm Müslümanların lideri, “Halife İbrahim” ilan edildiğini açıkladı. Bağdadi’nin gerçek adı İbrahim İbn Avvad İbn İbrahim Ali İbn Muhammed el-Bedri el-Haşimi el Huseyni el Kureyşi diye ilan edildi.

BİAT ÇAĞRISI

Adnani, sosyal paylaşım sitesi Twitter’deki sayfasında yayınladığı video kaydında, sadece Suriye ve Irak’taki değil El Kaide de dahil dünyadaki tüm cihat gruplarını ve tüm Müslümanları hemen Bağdadi’ye bağlılıklarını ilan etmeye çağırdı.

SINIRLARI YOK EDECEĞİZ

“Sykes-Picot’ın sonu” isimli başka bir videoda ise AK-47 tüfekli sakallı bir militan, halifeliğin ilanını anlatırken 1’inci Dünya Savaşı’nın ardından 1916’da İngiltere ve Fransa arasında yapılan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını parçalayan Sykes-Picot anlaşmasını referans göstererek “İslam âlemine sesleniyorum. Şuan Irak’tayız. Bu bizim parçaladığımız ilk sınır değil, diğer sınırları da yok edeceğiz. Yüce Allah, Sykes-Picot sınırlarını paramparça etti. Şimdi Müslümanlar Irak’a pasaportsuz girebilir” dedi.

HAYAL GÖRÜYORLAR

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki Doğu Guta’dan AP ajansına konuşan isyancı gruplardan İslam Ordusu sözcüsü Abdül Rahman El Şami, “El Bağdadi’nin haydutları kendi dünyalarında yaşıyorlar. Devlet kurmak istiyorlar ama bunun için gerekli unsurlara sahip değiller. Yağmalayarak, bombalayarak devlet kuramazsınız. Halkın onlara karşı olduklarının farkına vardılar. Hilafet ilanı psikolojik savaşın parçası” dedi.

Haberin Devamı

Bilgi Notu:

632 yılında Hz. Muhammed’in vefatından sonra ilk halife Ebu Bekir seçilmişti. Yavuz Sultan Selim’in Memlük Sultanlığı’na son vermesinden sonra halifelik Osmanlı’ya geçmiş, Cumhuriyet’in ilanından bir yıl sonra 1924’te kaldırılmıştı.


El Kaide’nin sonu olabilir

Haberin Devamı

Siyasi uzmanlar, gelecek 24 saatin kritik olduğunu, El Kaide’ye ve Körfez bölgesindeki rejimlere doğrudan bir “meydan okuma” olan hilafet ilanın “uluslararası cihatta yeni bir çağı” temsil ettiğini belirtiyor.

İngiliz Times gazetesine konuşan Brookings Doha Merkezi’nden analist Charles Lister, “IŞİD, Irak ve Suriye’de faal. Türkiye’nin güneybatısında gizli bir varlığı var. Lübnan’da küçük bir varlık kurabileceği görünüyor. Ürdün, Gazze, Sina, Endonezya ve Suudi Arabistan ve diğer yerlerde destekçileri var... Meşruiyeti konusunda hangi kanıya varılırsa varılsın, bu halifelik ilanı, uluslararası cihat hareketi açısından 11 Eylül’den bu yana en önemli gelişme. Bu açıklamanın etkisi küresel olacaktır. El Kaide bağlantılı ya da bağımsız cihat grupları bunu ya desteklemek ya da karşı çıkmak zorunda kalacaktır’’ yorumunda bulundu.

İngiltere’deki King’s College Ünivesitesi’nden profesör Peter Neumann, “Bu sadece Batı’ya ve IŞİD’in savaştığı tüm devletlere karşı değil, aynı zamanda El Kaide’ye karşı da bir savaş çağrısı. Hilafet ilanına nasıl cevap vereceklerine bağlı olmakla birlikte bu El Kaide’nin sonu olabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!