Kaçırılan üç İsrailli gencin cesedi bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kaçırılan üç İsrailli gencin cesedi bulundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 01:02

Batı Şeria'da 18 gün önce kaybolan üç İsrailli gencin cesetlerinin bulunduğu açıklandı. İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada, üç Yahudi yerleşimcinin cansız bedenlerinin dün akşam El Halil kentinde bulunmasının ardından Gazze'den İsrail'e 18 füze atıldığı, buna karşılık İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçaklarının Gazze şeridinde 34 hedefe hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Haberin Devamı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 12 Haziran'da kaybolan yerleşimcilerin cesetlerinin, El Halil kenti yakınlarında bulunduğu belirtildi. Başbakanlık sözcüsü Ofir Gendelman da İsrail İç İstihbarat Birimi Şabak ve ordu birliklerinin çalışmaları sonucu kaybolan yerleşimcilerin cesetlerine ulaşıldığını ifade etti. Gelişmeler üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, kabinesini olağanüstü toplantıya çağırdığı öğrenildi.

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da, Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.

İsrail, Filistinlileri kaçıranların Hamas üyeleri Mervan Kavasime (29) ve Amir Ebu Ayşe (26) olduklarını öne sürmüştü. İsrail Parlamentosu, bu kişilerin bulunması için orduya operasyon yapma dahil, geniş yetkiler vermişti. Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail askerlerinin 17 gündür sürdürdüğü operasyonlarda şu ana kadar arasında eski bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu 589 Filistinli'yi gözaltına aldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Kaçırılan üç İsrailli gencin cesedi bulundu

İsrailli askerler, şüphelilerden Ebu Ayşe'nin El Halil'deki evinin kapısını havaya uçurdu. Televizyon görüntülerinde Kavasime'nin evinin de alevler içinde olduğu görüldü. Komşuları her iki evin de boş olduğunu belirtti.

34 HEDEFE HAVA SALDIRISI
İsrail Ordusundan yapılan açıklamada, üç Yahudi yerleşimcinin kaybolduktan 18 gün sonra cesetlerinin dün akşam El Halil kentinde bulunmasının ardından Gazze'den İsrail'e 18 füze atıldığı, buna karşılık İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçaklarının Gazze şeridinde 34 hedefe hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Kaçırılan üç İsrailli gencin cesedi bulundu

İsrail savaş uçakları İzzeddin el Kassam tugaylarına ait hedefleri vurdu.

Gazze'deki Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında İzzeddin el Kassam tugaylarına ait askeri bir alana düzenlediği hava saldırısında dört kişinin yaralandığını belirtti.

Haberin Devamı

BASKINDA BİR FİLİSTİNLİ GENÇ ÖLDÜ
İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında çıkan çatışmada 16 yaşındaki Filistinli genç Yusuf Ebu Zaga'nın hayatını kaybettiği bildirildi.

Cenin devlet hastanesi kaynakları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebu Zaga'nın göğsüne isabet eden kurşunla ağır yaralanmış halde hastaneye getirildiğini, müdahalelere rağmen kurtarılamadığını belirtti.

Görgü tanıkları da askerlerin Cenin kampına gece baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında çatışma çıktığını, çatışmada taş ve molotofkokteyli atan gençlere askerlerin plastik ve gerçek mermi ile ateş ettiğini ve göz yaşartıcı gaz bombası kullandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Tanıklar, İsrail askerlerinin, bazı evlere baskın düzenleyerek, evdeki eşyaları karıştırdığını ifade etti.

Kaçırılan üç İsrailli gencin cesedi bulundu


GENELKURMAY BAŞKANI BÖLGEYE GİTTİ
Üç Yahudi yerleşimcinin cesetlerine ulaşıldığının açıklanmasının ardından, Gazze sınırında hareketlilik yaşandığı iddia edildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri, yerleşimcileri kaçırmakla suçladıkları Hamas hareketi mensubu Amir Ebu Iyşe ve Mervan el-Kavasımi'nin El Halil'deki evlerine baskın düzenledi. Çok sayıda askerle düzenlenen baskında, mahalle sakinlerinin de söz konusu kişiler hakkında sorgulandığı belirtildi. Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'in, incelemelerde bulunmak üzere Yahudi yerleşimcilerin cesetlerinin bulunduğu bölgeye gittiği, Gazze sınırına askeri sevkiyat yapıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

"HAMAS SORUMLU VE BEDELİNİ ÖDEYECEK"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, üç Yahudi yerleşimcinin ölü bulunmasına ilişkin, "Bundan Hamas sorumludur ve bedelini ödeyecek" dedi. Netanyahu, yerleşimcilerin cesetlerinin El Halil'de akşam saatlerinde bulunmasının ardından güvenlik kabinesini acil olarak toplantıya çağırdı. Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Netanyahu, "Ağır üzüntüyle belirtmeliyiz ki bu akşam 3 ceset bulundu. Tüm işaretler bulunan bedenlerin, kaçırılan 3 genç Eyal Yifrach, Gilad Shaar and Naftali Frankel'e ait olduğunu gösteriyor. Bundan Hamas sorumludur ve bedelini ödeyecek" diye konuştu.

"Kaçırıldılar ve soğukkanlı hayvanlar tarafından öldürüldüler. Şeytan henüz küçük bir çocuğun kanını intikam yapmadı" diyen Netanyahu, tüm ülkenin büyük üzüntü içinde olduğunu, ölen gençler için uygun cenaze töreni yapılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Şimon Peres de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail halkının 18 günlük umutla ettiği dualarının ardından, alınan acı haberle yasa büründüğünü belirtti. Peres, "Kaybın derin üzüntüsü içinde teröristleri adaletin önüne getirmekte kararlıyız. Terörle savaşımızda, katil terörizm tekrar bu tür bir şeyi aklına getirmeye cesaret edemeyecek" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

FİLİSTİN'DEN BM'YE ŞİKAYET
Filistin, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarını BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti.

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur tarafından BM Güvenlik Konseyi başkanlığına sunulan mektupta, İsrail'in işgal atındaki topraklardaki askeri saldırılarını artırdığı ve işgal altındaki topraklarda Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

OBAMA'DAN TAZİYE MESAJI
ABD Başkanı Barack Obama da üç Yahudi yerleşimcinin ailelerine taziyelerini sundu. Obama, cesetlerin bulunmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Amerikan halkı adına, en derin ve gönülden taziyelerimi Eyal Yifrah, Gilad Shaar ile İsril ve Amerikan vatandaşlığı bulunan Naftali Frenkel'in ailelerine sunuyorum" ifadesini kullandı. Bir baba olarak gençlerin ailelerinin hissettiği tarifsiz acıyı tasavvur edemediğini aktaran Obama, şunları kaydetti:

"ABD, masum gençlere yönelik bu anlamsız terör eylemini en güçlü şekilde kınıyor. En başından beri, bu suçu işleyenlerin bulunması ve adelete teslim edilmesi için İsrail ve Filistin yönetimine tam desteğimi sundum. İsrail ve Filistin yönetimini bu kapsamda birlikte çalışmaya cesaretlendirdim. Diğer yandan taraflara istikrarı daha da bozacak adımlardan kaçınması çağrısında bulundum. Bu trajediyle mücadele eden İsrail, ABD'nin tam destek ve dostluğuna sahip".

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!