LYS'de kızlar, erkeklerden 7 puan önde

Güncelleme Tarihi:

LYSde kızlar, erkeklerden 7 puan önde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2014 13:02

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) kız öğrencilerin erkekleri geride bıraktıklarını belirterek, kız öğrencilerin başarısındaki farkın son 4 yıldır açıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Güneş, 2014-LYS sonuçlarına göre kız öğrencilerin Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) alanlarında erkek öğrencileri ortalama 7 puan geçtiğini anlattı.

Geçen yılki lisans yerleştirme sınavlarında kızların erkeklere oranla 5,5 puanla önde olduğunu dile getiren Güneş, oranın bu yıl 7,5 puana yükseldiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Güneş, bu rakamın gelecek yıllarda daha da yükseleceğini belirterek, "Kız öğrencilerin MF alanında giderek daha başarılı olacağını, tıp, mühendislik gibi mesleklerin kızların eline geçeceğini göstermektedir. Zaten eğitim ve öğretmenlik gibi meslekler büyük oranda kadınların elindedir. 2014 Lisans Yerleştirme Sınavları'nda kız öğrenciler erkekleri geride bıraktı, kız öğrencilerin başarısındaki bu fark, son 4 yıldır açılıyor" diye konuştu.

Benzer sonuçların TM ve TS alanında da görüldüğüne işaret eden Güneş, bu sonuçların ülkede kız öğrencilerin hem matematik-fen, hem de sözel becerilerde erkek öğrencileri önemli oranda geride bıraktığını gösterdiğini belirtti.

Kız öğrencilerin başarısının kaynağı

Kız ve erkek öğrenciler arasındaki başarı farkının öğrencilerin dil ve özellikle okuma yazma becerileriyle açıklandığını anlatan Güneş, kızların okuma, yazma ve metin üretme becerilerinin erkeklerden ortalama yüzde 5 daha yüksek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Güneş, bazı ülkelerde bu oranın 7,5 puana çıktığını dile getirerek, bu becerilerin, lise ve üniversiteye doğru artarak 8 puana doğru yükseldiğini anlattı.

Bu durumu önlemek, erkek öğrencilerin geride kalmamasını sağlamak için okuma-yazma becerilerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Güneş, "Erkek öğrencilerin ilgisine yönelik kitaplar seçilerek okuma, yazma, düşünme, anlama ve sorgulama becerileri geliştirilmeli, esnek zihin yapısına ulaşması sağlanmalıdır. Aksi takdirde eğitim sürecinde erkek öğrencilerin kızların gerisinde kalması kaçınılmaz olacaktır. Bu durum, başarı odaklı dünyamızda giderek iş yaşamını, bazı meslekleri ve toplumsal yapıyı etkileyecek, çoğu alanda yeni sorunların doğmasına neden olacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!