10 maddede Suriyeli Sorunu'muz

Kürt Sorunu'nu kaçıncı hükümetimiz çözecek bilmiyorum, ama 'Suriyeli Sorunu'na hiçbir yönden hazır olmadığımız kesin. Siyasi eleştirileri, ithamları bir kenara bırakıp kendimizi kandırmaktan vazgeçelim ve önümüzde uçsuz bucaksız uzanan 'Gerçeklik Çölü'nü 10 maddede kavramaya çalışalım:

Haberin Devamı

1) Dün LGBT yürüyüşünde taşınan "Alışın, buradayız" yazılı döviz, İstiklal Caddesi'nde annesiyle dilenen bir Suriyeli çocuğun eline geçmiş... Suriye'deki savaş bugün dahi bitse, sığınmacıların birçoğunun ülkelerine belki de asla dönmeyeceğini simgeleyen bir fotoğraf ortaya çıkmış. (Fotoğraf @Arjen__72 adlı Twitter kullanıcısından)

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

2) ABD'li gazeteci Molly Crabapple geçen hafta Suriye'nin Türkiye sınırındaki Bab-ı Selam mülteci kampındaydı. 11 yaşındaki Suriyeli mülteciye "Büyüyünce ne olmak istiyorsun" diye sordu. "Türk olmak istiyorum" cevabını aldı. Fotoğrafta, aynı zamanda ABD'de ünlü bir illüstratör olan Molly'nin Bab-ı Selam duvarlarına çocuklar için çizdiği kaplan figürü ve Suriyeli Cemile görülüyor.

Haberin Devamı

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

3) Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısı bu ay 1 milyonu geçti. Dünyada nüfusu 1 milyonun altında olan 78 ülke var. Bir başka kıyasla, Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı, kabaca Malta, İzlanda ve KKTC'nin toplam nüfusu kadar. (Foto: Kilis'teki konteyner kent / Adem Yılmaz - AA)

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

4) Türkiye'deki kamplarda sadece 218 bin kadar Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Geriye kalan 830 bini aşkın Suriyeli, Türkiye şehirlerinde ikamet ediyor. Hürriyet Dünyası'ndan Gülistan Alagöz'ün 27 Haziran tarihli haberinde, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm alanlarına yerleşen Suriyelilerin dramını okumuştuk.

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

Haberin Devamı

5) Ankara Hacıbayram'daki benzer durumu ise Ender Baykuş'un haberinden öğrenmiştik...

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

6) Gözlerden uzak taşra kasabalarında daha da büyük trajediler yaşanıyor. Hürriyet Dünyası yazarı Sedat Ergin, 3 yaşında menenjite yakalanan Halid'in Mardin Kızıltepe'deki halini aktarmıştı. Çocuğun, Ergin'in yetkililer nezdindeki ısrarı sayesinde modern bir hastaneye nakledildiğini, Uluslararası Kriz Grubu Direktörü Hugh Pope'dan öğrendik.

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

7) Artık hemen her Türkiye şehrinde görülen Suriyeli dilenciler, artan suç oranları, Suriye'de hortlayıp sınırı geçen çocuk felci gibi hastalıklar, kamuoyunun sığınmacılara karşı bakışını kuşkusuz olumsuz etkiliyor. Buna rağmen, Suriyeli akınınından kaynaklanan "ucuz işgücüne" karşı birkaç yerel tepkiyi saymazsak, mevcut seçim döneminde dahi hiçbir siyasi partinin Avrupa tipi "yabancı düşmanlığına" tevessül etmemesini toplumumuza dair olumlu bir işaret olarak görebiliriz. (Foto: Nisanda Sivas'ta gasp ve yaralama iddiasıyla tutuklanan 20 yaşındaki Esam Ali, 24 yaşındaki Jamel Ebo ile 20 yaşındaki Hasan Jlah)

Haberin Devamı

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

8) Türkiye için "yük" değil, "kazanım" sayılması gereken Suriyeli sığunmacılar var... İşte onlardan biri: Ressam ve keman sanatçısı Damoon Yaghoobi, meslektaşıyla birlikte geçen ay Kadıköy'de sokakları ezgileriyle renklendirirken...

9) Bu ay yayınlanan SCPR raporu, Türkiye'de 'Suriyeli mülteci sorunu'nun daha da büyüyeceğine işaret ediyor. Rapora göre üç yılı aşan savaş döneminde Suriye'de insani gelişim seviyesi 40 yıl öncesine döndü. Çöken ekonomiyle halkın dörtte üçü yoksulluk sınırının altında kaldı. (Foto: AFP / Büyük oranda yıkılan Humus şehri)

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

10) Suriye sorunu, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyada ilk kez 50 milyon mülteci eşiğinin aşılmasına neden oldu. Uluslararası toplumunun büyük bölümünün ve Türkiye'deki yetkililerin, bu aşamada "sorunun mu, yoksa çözümün mü parçası olduklarını" ise siz takdir edin. (Foto: Reuters / Ürdün'deki El Zaatari mülteci kampında Hamlet oyununu canlandıran çocuklar)

Haberin Devamı

10 maddede Suriyeli Sorunumuz

Yazarın Tüm Yazıları