Öğretmenler öğrencilik yıllarına geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenler öğrencilik yıllarına geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2014 09:19

Kiminin puanı hayalindeki bölüme yetmiyordu, kimi alanlarla ilgili tam bilgi sahibi değildi ama hepsinin ortak noktası hayallerinde “başka bir meslek” vardı. Türkiye’nin dört bir yanından gelerek İstanbul’da buluşan okul müdürleri ve öğretmenler tekrar üniversiteli oldu. Hep yapmak istedikleri mesleği seçerek kampus hayatına yıllar sonra geri döndü. Çimenlerde yatıp, selfie çekti, deney yaptılar.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 67 ilinden gelen okul müdürleri, müdür yardımcıları ve öğretmenler Yeditepe Üniversitesi’nde 9-11 ile 14-16 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ‘Üniversiteye Dönüş’ programında biraraya geldi. 565 okuldan bin 115 katılımcıya, “Bugün öğrenci olsaydınız hangi bölümde okurdunuz?” diye soruldu. Onlar da tercihlerini belirleyip, hayallerindeki mesleği seçti. Eczacılık, gemi kaptanlığı, pilotluk, turizm işletmeciliği, hukuk, tıp gibi farklı alanlarda 162 akademisyenden ders aldı. Yıllar sonra tekrar öğrenciliğe dönen eğitimciler, ders saatinde sınıflara girdi, deneyler yaptı, bölümlerle ilgili bilgiler aldı. Zaman zaman el kaldırarak merak ettikleri soruları öğretim üyelerine sordu. Kampus hayatını yerinde yaşayarak akşam güneşi altında çimenlere yatıp, selfie çekip, üniversiteli olup sohbet edip, kantinde yemek yediler, gündemi konuştular. Çocukları üniversitede okurken 40’lı yaşlarda, onlarla aynı duyguları paylaştıklarını dile getirerek, “Gençliğe döndük, çok güzel bir duygu” dediler.

Haberin Devamı

Puanım yetmedi, öğretmen oldum

Kırklareli Remzi Yapıcı Anadolu Öğretmen Lisesi’nde Müdür Yardımcısı olan Selma Karcebaş hayallerini gerçeğe dönüştürenlerden. Karcabeş, 1995’te Hacettepe Üniversitesi’nde biyoloji öğretmeni olarak mezun olduktan sonra 7 yaşındayken aynı apartmanda oturan kiracısının etkisi ile İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni istedi. Ancak, puanı yetmediği için öğretmenliği seçen Selma Karcebaş, yıllar sonra eczacılığı denedi. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Gelengül Duman’ın dersine arkadaşlarıyla birlikte girdi. 20 yaşında üniversite öğrencisi gibi önlüğünü giydi, anlatılanları dinledi, not aldı. İlaçların yapımı, reçete yazımı, kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi oldu. Ardından laboratuvar ortamında öğrendiklerini uygulayarak bebek pişik kremi yaptı, parfüm hazırladı. Çok mutlu olduğu gözlenen Karcebaş, “Şimdi olsa çok çalışır ve hayalimdeki bu mesleği yapardım. Eczacı olurdum. Bu yaşta tekrar öğrenciliğe dönmek çok güzel bir duygu” dedi.

Haberin Devamı

Yeni doğmuş gibiyim

Zonguldak Anadolu Lisesi Müdürü Kamuran Kuşhan da, hayallerini yıllar sonra gerçeğe dönüştürenlerden. 1975 yılında Gazi Üniversitesi Beden Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Kuşhan, 38 yıllık eğitimci. Lise yıllarında Zonguldak Spor Kulubü’nde profesyonel olarak voleybol oynadı ve sporcu kariyeri öne çıktığı için beden eğitimi öğretmeni oldu. Aklındaki mesleğin makine müshendiği olduğunu belirten Kuşhan, sosyal yaşamında da mühendisliğe ilgi duyduğunu söyledi. Evde tamirat işlerinin kendisinin yaptığını anlattı. Hayalinde mühendislik mesleğine kampusta kavuşan Kuşhan, öğretim üyelerinden ders aldı, mesleğin ayrıntılarını öğrendi. Halkla ilişkiler programına katılarak sunum yaptı. İşletme alanından yeni mezun bir kızı olduğunu dile getirerek,” Tekrar öğrenci olmak tarifsiz bir duygu, çok heyecanlandım. Yeniden doğmuş gibiyim. Döndüğümde öğrencilerime meslek seçimi konusunda hayallerindeki mesleği tercih etmelerini önereceğim. Şimdi yeniden öğrenci olsaydım, bölümleri önceden tanırdım, okulları gezerdim. Çok çalışırdım ve gelecekte daha kolay iş bulabileceğim alanı seçerdim” dedi.

Haberin Devamı

Masanın diğer tarafı keyifli

Turizm ve otel işletmeciliği bölümünü tercih ederek yeniden üniversiteli olan eğitimciler de otelde rezervasyonun nasıl yapıldığından, iş olanaklarına, rehberlik servisinden turistlik gezilere kadar birçok konuda, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Yücelen’den bilgi aldı. Hazırlanan stantta check-in işlemi yaparak sınıfa girdiler. Not tutup, merak ettikleri soruları el kaldırarak sordular, mesleğin inceliğini, sektörün maddi imkanlarını öğrendiler. Yurtdışı seyahat seçeneklerini, nasıl kaliteli ve ucuz tatil yapılabileceğini uzmanlarından dinlediler. Hatta öğrencileri için gezi planları, alternatifleri sordular. Çorum Fen Lisesi’nde İngilizce Öğretmeni olan 45 yaşındaki Hüseyin Önegi, liseyi Samsun’da okudu. 1986 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) bilinçli olmayan bir tercihle yerleştiğini söyledi. Kendilerine yol gösterecek rehber öğretmenlerin olmadığını anlatarak, turizm bölümünün varlığından haberi olmadığını belirtti. Öğretmen Önegi, “Öğrenmeye açım, burada olmaktan çok mutluyum. Masanın diğer tarafına oturdum, keyif aldım. Ders, bölüme daha perspektif açıdan bakmamı sağladı, işin mutfağını hocalardan dinledim. Gelecekte seyahatle ilgili bir firma kurmak isterim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!