21 eksikle

Güncelleme Tarihi:

21 eksikle
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2014 01:42

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na adaylık dilekçesi CHP ve MHP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. CHP’nin verdiği 111 kişilik imza listesinde Bağımsız İstanbul Milletvekili Hami Yıldırım ve Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal da yer aldı. 21 CHP milletvekili imza vermedi.

Haberin Devamı

CHP ve MHP, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı gösteren dilekçelerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. Cumhurbaşkanlığı adaylık başvurularının başladığı gün, ilk başvuruyu CHP ve MHP aynı anda ancak farklı başvuru dilekçeleriyle yaptı. CHP’nin dilekçesini Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP’nin dilekçesini ise Grup Başkanvekili Oktay Vural, Çiçek’e verdi. Çiçek, CHP’nin 111 milletvekili, MHP’nin ise 52 milletvekili imzasıyla sunduğu dilekçelerin alındı belgelerini Altay ve Vural’a iletti.

MHP’DE 1 MAZERET

CHP’nin verdiği 111 kişilik imza listesinde Bağımsız İstanbul Milletvekili Hami Yıldırım ve Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal da yer aldı. Böylece 21 CHP milletvekilinin imza vermediği görüldü. MHP’nin listesinde de Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu’nun imzası yer aldı. MHP’de sadece Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in yurtdışında olduğu gerekçesiyle imza veremediği açıklandı. Başvuru dosyalarını iki partinin grup başkanvekillerinden alan Çiçek, dosyaların bugün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) intikal edeceğini belirterek, “Bundan sonraki süreç YSK’nın tasarrufundadır. İnşallah barış içerisinde bir seçim yapılacaktır. Cumhurbaşkanlığı devletin başıdır. Türk milletinin birliğini temsil eder. Milletimize yakışır olgunluk içerisinde bir seçim olmasını temenni ediyorum. Adaylar ve devlet için hayırlı olsun” dedi.

MUTABAKATIMIZ SONUCU

Haberin Devamı

MHP’li Vural ise dosya takdiminde ve daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Prof. Dr. Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu’nu milletimizin milli mutabakatına takdim ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, Anayasa’nın uygulanmasını ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetecek bir cumhurbaşkanı seçim sürecini başlatmış bulunmaktayız. Cumhurbaşkanlığı’na yaptığımız adaylık müracaatı ile milletimizi kavgaya değil huzura, çatışmaya değil uzlaşmaya, ben merkezli değil biz merkezli bir anlayışa, despotluğa değil hukuka, yolsuzluğa değil dürüstlüğe, ayrışmaya değil bütünleşmeye davet ediyoruz. Sayın İhsanoğlu’nun cumhuriyetimizin değerleri ile barışık şahsiyetiyle bu görevi milletimizin bütün evlatlarını kavrayacak şekilde yürüteceğine inanıyoruz. Burada ortaya koyduğumuz tercih bir siyasi parti tercihi değildir. Türk milletinin cumhurbaşkanlığını yapmaya ve bu cumhurbaşkanı olarak da bütün milletimizi temsil etmeye yönelik bir cumhurbaşkanı adayını takdim ettik. Allah utandırmasın.”

21, BLACKJACK OYUNUDUR

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Altay ise “Birinci imza Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na ait olmak üzere 111 milletvekilinin imzasıyla Sayın İhsanoğlu’nu aday olarak gösterdik. Bu tercihi 4 maddede özetleyebiliriz. Birincisi parlamenter demokratik sistem inancımızdır. İkincisi devletimizin laik niteliğini, sosyal bir hukuk devleti olma özelliğini korumak istiyoruz. Üçüncüsü, milletimizin huzuru, refahı, mutluluğudur. Dördüncüsü ise Ortadoğu ve dünya barışında önemli bir rolü üstleneceğini düşünüyoruz. Adil, seviyeli, eşit koşullarda bir yarış beklentimiz var” diye konuştu. Gazetecilerin, CHP’nin 21 milletvekilinin imzasının bulunmadığı ve yeni bir adaylık dilekçesinin gündeme gelebileceğini söylemeleri üzerine Altay, “21 Blackjack oyunudur aynı zamanda, ama çok riskli bir oyundur” karşılığını verdi.

İŞTE O LİSTE

Haberin Devamı

CHP’nin İhsanoğlu’nun adaylığı için imza vermeyenlerin listesi ise şöyle: Ümit Özgümüş, Emine Ülker Tarhan, Deniz Baykal, Arif Bulut, Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, Gökhan Günaydın, Metin Lütfü Baydar, İlhan Cihaner, Adnan Keskin, Süheyl Batum, Ali Haydar Öner, Oktay Ekşi, Nur Serter, Birgül Ayman Güler, Güldal Mumcu, Şevki Kulkuloğlu, İsa Gök, Hüseyin Aygün, Dilek Akagün Yılmaz, Aylin Nazlıaka.

Çatı adayın dilekçesini verdiler
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanlığı’na ‘Çatı Aday’ olarak uzlaştıkları Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylık dilekçesini dün Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e verdiler. Dilekçede, CHP’nin 2’si bağımsız olmak üzere 111 milletvekilinin, MHP’nin ise biri bağımsız 52 milletvekilinin imzası bulunuyor. Meclis Başkanı Çiçek kısa bir açıklama yaptıktan sonra grup başkanvekillerine dilekçeler için kayıt numaralarını verdi. Rıza ÖZEL / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!