Aranan ‘çatı adayı’nı buldum

Güncelleme Tarihi:

Aranan ‘çatı adayı’nı buldum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2014 14:17

Çatı adayı bulamadılar. Duymuşsunuzdur, Tiyatro Medresesi diye bir yer var Şirince’de. İki üç yıl önce açtılar. Binanın çatısı akıyor. Çatıyı onarmak için para lazım. Bulamıyorlar. Aranan çatı adayı işte bu!

Haberin Devamı

Tiyatro Medresesi çok ilginç ve önemli bir tiyatro merkezi. Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine yakın turistik bir köy. Köyün sırtlarında bir de Matematik Köyü var. Dünyaca ünlü bir merkez. Öğrenciler, hocalar matematik kampı yaparlar. Tiyatro Medresesi o kampa komşu. Tamamen, kervan yolda düzülür diye çıktılar, borç harç binayı yaptılar. Yazın çeşitli tiyatro seminerleri düzenleniyor. Atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. Oyunculuk dersleri, felsefe toplantıları yapılıyor. Öğrencilere basit konaklama imkanları da sunuyorlar. Sabahtan akşama yoğun bir eğitim var. Türkiye’de başka örneği yok. Dünyada da azdır. Medrese’nin geliri çok kısıtlı. Katılımcılardan aldıkları ders ücretleri dışında ufak tefek yardımlarla işi götürmeye çalışıyorlar. Bu sene, başlarına bir felaket geldi. İmar kirliliği yarattığı gerekçesiyle 60 bin lira ceza kestiler. Dağ başında dünya güzeli bir yer açıyorsunuz. Tiyatroya sanatsal ve akademik katkılarda bulunuyorsunuz. Sonra cezayı yiyorsunuz. Bürokrasiden, siyasetten anlamam ama bence büyük bir haksızlık. Koruyup kollamamız gereken nadir oluşumlar bunlar. Çatıyı halledemezlerse bina çürüyecek. Cezayı ödeyemezlerse Medrese kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. İşleri zor. Tiyatroseverler kurslara katılarak destek olabilir. Bu kadar idealist ve iyi niyetli bir oluşum heba olmasın. www.tiyatromedresesi.org

Aranan ‘çatı adayı’nı buldum

Haberin Devamı

Gergedanlaşma’yı kaçırmayın

Tiyatroya yaz rehaveti çöktü. Ramazan’dı, seçimdi derken sonbahara kadar yaprak kımıldamayacak gibi gözüküyor. Avrupa’da irili ufaklı şehirler yaz boyunca tiyatro festivalleri düzenliyor. Festivaller turistik açıdan da çok önemli. Hatırı sayılır miktarda seyirci oyunları takip ediyor. Bizde durum hiç parlak değil. ENKA her yaz kültür sanat buluşmaları düzenler. 1 Temmuz’da Şahika Tekand’ın Stüdyo Oyuncuları meşhur oyunları Gergedanlaşma’yı sahneleyecekler. Şahika, Gergedanlaşma’yı 25 yıl önce gerçekleştirmişti. Çeyrek yüzyıl şerefine oyunu yenilediler. Çok ilginç bir iştir. Çok kalabalık bir oyuncu kadrosu var. Performans sanatıyla çağdaş tiyatronun harmanlandığı, çok neşeli, incelikli ve sıra dışı bir prodüksiyon. Stüdyo Oyuncuları’nın dünyada alkış görmediği memleket kalmadı. Türk tiyatrosunun en cengaver ve çalışkan kumpanyalarından biri. Şahika yüzlerce oyuncu yetiştirdi yıllar içinde. Medrese demeyelim ama gerçek bir tiyatro makinası gibi çalışıyorlar. Gergedanlaşma’nın bu versiyonu İKSV’nin tiyatro festivalinde büyük ilgi görmüştü. Fırsat bu fırsat. Kaçırmamak lazım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!