Türkiye'de sınır 180 gün

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede sınır 180 gün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2014 13:21

Türkiye'de aracınızı bir yıl içinde 180 güntutabilirsiniz.Unutmayın, bunaTürkiye’de arabasızkaldığınız günler de dahil.

Haberin Devamı

Karayolculuğunda en önemli soru, Türkiye’de aracımı ne kadar tutabilirim? Türkiye’de tüm gümrük kapıları modern bir bilgisayar altyapı donanımına sahip. İster havayolu, ister demiryolu, isterse karayoluyla Türkiye’ye girin, bir yıl içinde ne kadar Türkiye’de ve yurtdışında kaldınız, bir tıklamada ekrana geliyor. Gümrük memuru tüm bilgileri anında görüyor.

ARABASIZ SÜRE
İster Türk vatandaşı olun, ister Avrupa Birliği vatandaşı. Yabancı plakalı aracın Türkiye’de kalma süresi bir yıl içinde 180 gün. Daha doğrusu yabancı plakalı araçla Türkiye’ye giriş yapmanız için bir yıl içinde 185 günden fazla yurt dışında kalmanız şart. Türkiye’de arabasız bile olsa 180 gün kaldıysanız, o yıl içinde Türkiye’ye araçla giremezsiniz. Çünkü bu durumda yurtdışında 185 günden fazla kalmış olmuyorsunuz.

ÖRNEK
Bir yıl içinde değişik tarihlerde uçak ya da trenle Türkiye’ye geldiniz. Aynı yıl araçla Türkiye’ye giriş yapmak isterseniz, kaldığınız süreyi 180 günden çıktıktan sonra, geri kalan süre kadar aracınızı Türkiye’de tutabilirsiniz. Hastalık veya başka sebeplerden ötürü uzun kalmanız gerekiyorsa, aracınızı en yakın gümrüğe bırakmanız gerekir. Yoksa çıkışta ağır ceza ödersiniz.

EMEKLİLER
Yurt dışından emekli olan yolcular, emeklilik belgesini ibraz etmeleri hâlinde 360 gün aracını Türkiye’de tutabilir. Bunun için Türkçe tasdikli emekli belgesi şart. Bir yıl sonra 185 günden fazla yurtdışında kalınca, tekrar bir yıl Türkiye’de araçla kalma hakkı doğuyor.

SORUNLAR
Kapıkule ve İpsala’da gümrük yetkililerinin verdiği bilgiye göre sınırda yaşanan en büyük sorunlar şunlar:

Türkiyede sınır 180 gün
- YEŞİL SİGORTA KARTI: Yeşil sigorta kartının Türkiye kısmının açık olması gerekiyor. Genellikle Avusturya plakalı araçlarda Türkiye kısmı açık değil. TR işaretinin önünde çarpı işareti varsa, kartınız Türkiye’ye açık değil ve aracın Türkiye’de sigortası yok demektir. Gümrükte ek sigorta yaptırmak zorundasınız. Ek sigorta kaza durumunda sadece karşı tarafın zararını karşılıyor.
- BAŞKASI ÇIKARAMAZ: Aracı Türkiye’de gümrükte üzerine kaydedilen kişi çıkarabilir. Aracı kim çıkaracaksa, girişte onun üzerine kaydettirin. Örneğin araç girişte babanın üzerine kaydediliyor. İzin dönüşü oğlu veya kızı “Babam burada kalacak” deyip araçla çıkış yapmak istiyor. Bu mümkün değil. Bir sebepten dolayı karayoluyla gelemeyecek olanlar, aracı bir başkasının çıkarmasını istiyorsa, en yakın gümrüğe giderek vekalet verecek. Bu durumda vekalet alan kişi aracı çıkarabilir.
- VEKALET: Başkasına ait araçla seyahat eden sürücüler, üyesi oldukları Otomobil Kulübünden, örneğin ADAC’den ya da konsolosluk veya noter tasdikli vekalet almak zorunda. Bazı sürücüler kendi şirketi üzerine kayıtlı araçla geliyor ve “şirket benim adıma. Kendi kendime vekalet mi vereceğim” diyor. Bazıları, aracın oğlu ya da eşinin üzerine ait olduğunu söyleyip ‘eşimden vekalet mi alacağım’ diye soruyor. Evet, araç kime aitse, o kişinin size vekalet vermesi şart.

TAVSİYELER
Özellikle dönüşte Kapıkule ve İpsala’da kilo­metrelerce kuyruklar oluşuyor. Yolcular güneşin altında saatlerce bekliyor. Trakya Gümrük ve Ti­caret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın şu tavsiyeler­de bulundu: “Bu yıl tatil Ramazan’a denk geliyor. Daha fazla bir yoğunluk bekliyoruz. Vatandaşlar geliş ya da dönüşlerde hepsi bir anda yola çıkıyor. Tavsiyemiz hep birlikte aynı anda ve mecbur olmadıkları sürece hafta sonu yola çıkmasınlar. Kapıkule’de canlı yayın yapan kameralar var. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü sayfamıza girip Kapıkule’deki yoğunluğu canlı izleyebilirler. İpsala’daki yoğunluğu internet sayfasından öğrenebilirler. Yoğunluk durumuna göre Hamzabeyli ya da İpsala’ya yönelebilirler.

CEP TELEFONU
Cep telefonu hediye olarak getirilemiyor. 2 yılda bir cep telefonu getirme hakkı var. Yurtdışında kullandığı kendi cep telefonuna Türkiye’de hat açtırmak isteyen yolcuların bunu gümrükte kaydettirmesi gerekiyor.

HGS ALMAYI UNUTMAYIN
Türkiye’ye girdikten sonra otobanı kullanmak ve Boğaz Köprüsü’nden geçmek için mutlaka Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) denilen etiket almak gerekiyor. Bu etiketi sınır kapısındaki postanelerden ya da otobana girmeden önce satış kulübelerinden alabilirsiniz. Sarı etiketi aracın içinden camın sol üst köşesine yapıştırın. Üstünde “Barkod” olan beyaz bölümü ruhsatın yanına saklayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!