İvedi yargılama geliyor

Güncelleme Tarihi:

İvedi yargılama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2014 02:06

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün önceki gün onayladığı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5’inci yargı paketi ile Yargıtay 1 ay içinde yeniden yapılandıracak. Ergenekon davasının temyiz incelemesi başta olmak üzere kritik davalar, Cemaat’in etkisinde olduğu iddia edilen ve Balyoz davasında cezaları onayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nden alınarak başka bir daireye verilebilecek veya üyeleri değiştirilebilecek. Kanunla getirilen düzenlemeler satırbaşlarıyla şöyle:

Haberin Devamı

İŞSİZLİK FONU’NDAN ÖDEME

Soma’da maden kazasının meydana geldiği 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla sigortalı olanlara veya bunların hak sahiplerine son aylık net ücretleri esas alınarak İşsizlik Fonu’ndan aylık ödeme yapılacak. Bu ödemelerde kesinti olmayacak.

YARGITAY YAPILANDIRILACAK

Yargıtay dairelerinin hukuk veya ceza dairesi olarak kanunla belirlenmesinden vazgeçildi. 23 hukuk 15 ceza daireli Yargıtay kanunla sadece 38 daire diye düzenlendi. Dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliği ve bunların sayısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca belirlenecek. Üyelerin tek tek özelliklerine göre Yargıtay’daki daireler silbaştan yapılandırılacak. Böylece, Ergenekon ve yeniden yargılaması yapılacak Balyoz davasının temyizleri yeni dairece inceleyecek.

İDARE MAHKEMELERİ DEĞİŞİYOR

Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Başbakanlık Binası’na engel kararlar veren idare mahkemelerinin yapısı da üyeleri de değişecek. İdari yargıya ‘ivedi yargılama’ usulü getirilecek. İhale, ÇED, acele kamulaştırma, özelleştirme, turizmi teşvik kararları bu kapsamda olacak. İvedi yargılama usulünde, dava açma süresi 30 gün olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!