Dalgalardan milyonlar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Dalgalardan milyonlar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2014 23:00

Nicholas Woodman 25 yaşında 4 milyon dolar batırdı. Ama pes etmedi. Hayatı denizde geçti. Fakat hayatının en büyük balığını geçen perşembe yakaladı. Cuma sabahı uyandığında milyonlarca doların sahibiydi.

Haberin Devamı

HER icat bir ihtiyaçtan doğuyor. Bunun son zamanlardaki örneği Nicholas Woodman. Woodman bir sporcu. Sörfçü olarak, yıllarca büyük dalgaların peşinden koştu. Fakat en büyük balığı geçen perşembe yakaladı. Sörf yaparken kendini bir kamerayla çekmek istiyordu. Sonunda bunu yapmak için kendi şirketini kurdu ve aksiyon kamerası GoPro’yu geliştirdi. Ekstrem sporcular bu küçük kamerayı kasklarına ve başka ekipmanlarına takarak adrenalin dolu dakikaları kayıt edebiliyor. İzleyenler o anları yaşıyor hissine kapılıyor.

YÜZDE 30 PRİM YAPTI

2002 yılında kurduğu GoPro halka arz edildiği ilk gün (geçen perşembe) hisseleri yüzde 30 prim yaptı. Şirketin piyasa değeri 3 milyar dolara ulaştı. Woodman ilk gün GoPro’nun halka arzından 1.35 milyar dolar para kazandı. Ve sörfçü hayatının en büyük balığını tuttu. California doğumlu Woodman’ın babası Pepsi ve Taco Bell’de yıllarca üst düzeyde yöneticilik yapmış. O yüzden fakirlikten gelmiyor. Ancak, Woodman’ın ilk girişimcilik deneyimi fiyaskoyla sonuçlanmış. Fakat yılmamış ve GoPro’yu neden kurduğunu şöyle anlatıyor: “Ne zaman zor bir karar vermeye hazırlansam kendimi 90 yaşında geçmişe bakan bir adam gibi hayal ediyorum. O zaman bazı şeyleri yapmak çok kolay oluyor.”
(Bu yazı Nicholas Woodman’la ilgili makalelerden derlenmiştir)

Haberin Devamı

Sporunu hiç aksatmadı

Nicholas Woodman, uzun dağ yürüyüşlerinde hep şirketini düşündü. 2010’daki bir röportajda, “İnsanların en yaratıcı olduğu zamanlar yürüdükleri zamandır” diyecekti. Ürün lansmanından kısa bir süre sonra Amerikan Futbolu Ligi kameralardan sipariş etmeye başladı. Snowboard sporcusu Shaun White GoPro’yu hep yanında taşıdı. Son X-Men filminine de yönetmeni Michael Bay GoPro kameraları setlerinden hiç eksik etmedi. Şirketin piyasa değeri 3 milyar dolara ulaştı.

Dikiş makinesi ile deneme

GENÇ girişimci 2002 yılında Moss Beach’teki evine kapandı. GoPro’nun prototipini hazırlamaya başladı. Kamera için annesinin dikiş makinasını bile kullandı. Eğer ürün tutmasaydı o da her beyaz yakalı gibi kapitalizmin soğuk yüzü bir masaya oturacak ve mesai saatinin bitmesini beklediği bir iş sahibi olacaktı. Fakat işine çok inanıyordu.

Haberin Devamı

2004’te ilk kez görücüye çıktı

GoPro, ilk kez 2004’te San Diego’da bir fuarda görücüye çıktı. Woodman işi için 30 bin, annesi 35 bin, babası 200 bin dolar koymuştu. 2011’de şirket 88 milyon dolar yatırım almayı başardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!