Vergi cezasına af yok taksit var

Güncelleme Tarihi:

Vergi cezasına af yok taksit var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2014 01:14

Soma’da yaşanan facianın ardından gündeme gelen taşeron paketi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çuvala döndü. Hükümetin 61 maddelik tasarısı 30 Mayıs günü TBMM’ye sunuldu.

Haberin Devamı

Ardından vergi ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeren AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin bir yasa teklifi verdi. Yasa teklifi, tasarı ile birleştirildi yeni önergelerle 106 maddeye çıktı. Tasarıya yaklaşık 20 maddenin daha eklenmesi bekleniyor.

1 AYDIR GÖRÜŞÜLÜYOR

Mayıs sonunda TBMM’ye sunulan tasarının daha çok teknik düzeyde görüşülmesi için TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’na havale edildi. Muhalefet görevden alınan bürokratların mahkeme kararına rağmen iki yıl aynı göreve dönememesine ilişkin 82. maddesi ile devri 5 yıl önce gerçekleşmiş özelleştirme işlemlerinin yargı kararı olmasına rağmen geri alınmamasına yönelik 85. maddeye karşı çıkıyor ve bu maddelerin tasarıdan çıkarılmasını istiyor. Hükümet de bu iki maddede ısrar ettiği için Komisyon çalışmaları ağır aksak ilerliyor. Komisyon’da ilgili olup olmamasına bağlı olmadan kabinenin yarısı Komisyon’da hükümeti temsil ediyor.

Haberin Devamı

MALİYE BAKANI GELMEDİ

Komisyon’da cuma günü vergi borçlarını yeniden yapılandıran 71 ve 72. maddelerde tartışma çıktı. Muhalefet vergi ile ilgili teknik düzenlemeleri içerdiği için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Komisyon’a gelmesini istedi. Şimşek, ancak gece yarısından sonra Komisyon’a katıldı. Bu sefer de saatin çok geç olduğu gerekçesiyle muhalefet toplantının sona erdirilmesini istedi. Maddeler görüşülmeden toplantı sona erdi. Vergi affında “verginin cezasının” silinmesine Maliye’nin karşı çıktığı öğrenildi. Maliye Bakanlığı bir mükellefe vergi cezası yazmışsa tasarının mevcut durumunda vergi aslına dokunulmuyor, vergi cezası, gecikme zammı ve faizleri siliniyordu. Yapılacak değişiklikle verginin aslı ve cezası kalacak, faizleri silinecek. Yine eklenen maddelerle esnafın Bağkur’a bildirim zorunluluğundan kaynaklanan 540 milyon liralık cezaları ile bildirim yapmayan memurların 77 milyon liraya ulaşan cezaları da silenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!