Zor görevlerin kadınları

Güncelleme Tarihi:

Zor görevlerin kadınları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2014 01:46

TSK değişiyor. Artık kadınlar da ordunun zirvesine çıkıyor. Silahlı Kuvvetler’in her biriminden ilham verici kadınları dinledik. Güçlüklere nasıl göğüs gerdiklerini anlattılar.

Haberin Devamı

Yirmi yıllık gazetecilik hayatımda ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yenilenen, değişen ve kadınlarla güçlenen yüzüne tanık oldum. Hızla sayılarını arttırmayı hedefledikleri kadın askerlerimizin bir kısmının ilham veren hikâyelerini paylaşıyorum.

CESARET SİMGESİ

Zor görevlerin kadınları

Hava Albay Rezzan Ünalp, Ahu Özyurt'a konuştu. Ünalp, kıdemli yarbay eşi şehit olduktan sonra çocuklarını tek başına yetiştirdi.

TSK’daki en kıdemli kadın askerlerden Hava Albay Rezzan Ünalp, ATASE adıyla bilinen Askeri Tarih ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde genel müdür. Hayatının aşkı eşi Kıdemli Yarbay Namık Kemal Ünalp’in yaralanmasından sonra yaşadığı yedi zor yılı anlatırken, hayata hiç küsmediğine tanık oluyor insan. Güçlenen, sükûnetiyle güç veren bir kadın... 25 Ocak 1995’te eşinin Şırnak’ta ağır yaralanmasıyla bütün hayatı değişmiş. Yarbay Ünalp, onlarca ameliyat, yıllar süren tedavilerle hayata tutunmaya çalışmış. Eşi Rezzan Albay da bütün o süreçte bir kız bir de erkek evlat yetiştirmiş, hayattan kopmadan doktora çalışmalarına devam etmiş. Çok sevdiği aşkını uzun uzun anlattı bana. En sonunda da şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Ama yedi yılın sonunda artık bize veda etme zamanı geldiğinde, bana ‘Rezzan sana binlerce teşekkür; çok mutluyum ki çocuklarımın güçlü bir annesi var. İstediğim gibi olmadı ama böyleymiş’ dedi. “Onunla yaşadığım her şey beni güçlü yaptı.”

MANKEN GİBİ JANDARMALAR

Zor görevlerin kadınları

Kadın jandarma astsubayların sayısı giderek artıyor.

Ankara’da Jandarma Okullar Komutanlığı’nda “Genç kadın astsubaylarla tanışacaksın” dediklerinde bu kadar güzel ve içten olacaklarını düşünmemiştim. Yedi harika genç kadın hayallerini, umutlarını benimle paylaştı. Komutanlarının talimatıyla on dakikada üniforma değiştirdiler ki mankenlere taş çıkartırcasına hızlıydılar. Saçları bile bozulmadı.

Haberin Devamı

Asker eşiyle yamaç paraşütü yaparken tanışıp flört eden, sonra onun peşinden asker olanlar mı ararsınız, okulda tanıştığı genç silah arkadaşıyla geçen hafta harika bir nikâh yapanı mı? Hepsi üniversite mezunu, pek çoğu öğretmen olmayı uman bu genç kızlar şimdi kriminalden balistiğe, hukuktan personel yönetimine yepyeni bir hayatı tanıyorlar. Onların görev yaptığı Jandarma Genel Komutanlığı, inanıyorum ki çok başka bir yer olacak.

Zor görevlerin kadınları

Yüzbaşı Hülya Ercan, iki çocuğuna hamileyken de helikopter uçurdu.

Biz “Kaç aylık hamileyken uçağa binilir” diye tartışıp duralım, jandarmanın harika kadın pilotu Yüzbaşı Hülya Ercan iki kızına hamileyken de ilk üç ay Sikorsky uçurmuş bir kadın. Çekim öncesinde “Rimelim akmadı değil mi” diye soracak kadar da güzelliğine dikkat ediyor. “Bazı manevraları yapmıyordum o kadar. Ama uçmayı hep çok istedim. Asker olmamın tek nedenidir pilot olmak. Hamileyken de uçmayı bırakmadım” diyor ve sadece Diyarbakır’da görev yaparken büyük kızı Bensu’yu bırakacak kimseyi bulamadığı günleri hatırlarken hüzünleniyor. “Eşim Jandarma Özel Harekât’ta görevli, operasyondaydı. Bana da sabah beşte telefon geldi, ‘Gidiyoruz’ diye. Hiç unutmam, Bensu’yu karargâha bırakıp uçmuştum” diye anlatıyor gözleri hafifçe nemlenerek. Onun için şimdi hem Bensu hem de Beren’iyle doya doya vakit geçirmeyi seviyor.

Haberin Devamı

ASKERİN THEMİS’LERİ

Zor görevlerin kadınları

Askeri yargıda kadın askerler üst düzey rütbelere çıkabiliyor.

Askeri Yargıtay yüzüncü yaşına basarken artık üyeleri arasında bir kadın asker hâkim de var. Yarbay Sevilay Temizyürek Batır, Erzincan, Elazığ, Gaziantep derken nihayet Askeri Yargı’nın zirvesinde. Bir öncü kadın hâkim olarak da arkasından gelen genç kadın asker hâkim ve savcıların yolunu açıyor. Dönem arkadaşı Deniz Hâkim Yarbay Filiz Kurtoğlu “Biz yargılarken rütbeyi görmeyiz” diyor. “Evet, yargıladığımız bir askerdir ama aynı zamanda bir insandır ve sanıktır. Bizden beklenen hızlı ve etkili adalet sağlamamızdır” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

Hâkim Yüzbaşı Müge Yüksel’in eşi de cumhuriyet savcısı. O da genç bir üsteğmen olarak görev yaparken çok üstünde bir askeri nasıl mahkûm ettiklerini anlatıyor. “Sarıkamış’taydık, üst rütbeli bir sanığımız vardı, beş ere ırza tasaddi iddiasıyla yargılanıyordu. Çok ciddi bir davaydı. 18 yıla mahkum oldu. Askeri Yargıtay da cezayı onamıştı. Hiç korkmadan verdik o kararı ve temyizde de ısrarcı olduk”.

Genç raportör Hâkim Teğmen Esra Sufracı da birliklere keşfe gittiklerinde olay yerinde hep tek kadın olarak görev yaptığını belirtiyor ve “Hiç güçlük yaşamadım” diyor. “Kürsüde genç kadın teğmen görünce sanıklar da avukatlar da önce biraz şaşırıyor ama sonra alışıyorlar” diye anlatıyor ve ekliyor: “Bizde önce hukuk gelir. Askeriz elbette ama hukuku üstün kılmak görevimiz”.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA TSK’NIN KADIN ASKERLERİ

Zor görevlerin kadınları

39.800 subay arasından 1350’si kadın

95.000 astsubay arasından 843’ü kadın

Rütbeli kadın subaylar

96 kadın albay

140 kadın yarbay

360 kadın binbaşı

Zor görevlerin kadınları

BAKMADAN GEÇME!