Emlak vergisi iadesi devam ediyor

Haberin Devamı

SORU: Ev kadınlarının, brüt 200 m2’yi aşmayan bir evi olması koşuluyla, emlak vergisi ödemeyeceğini, bilmeden ödeyenlere de iade edileceğini yazmıştınız. Ben başvurmayı ihmal ettim. Acaba süre geçti mi?
Beyza ÜNAL - Manisa

YANIT: Süre geçmedi. Öncelikle ev kadını olduğunuza ve Türkiye’de 200 m2’nin altında yalnızca bir evinizin olduğuna dair formu doldurun. Ardından bu formu da ekleyerek, ilgili Belediyenin emlak vergisi bölümüne bir dilekçe ile başvurun.
Belediye, geçmiş yıllarda ödediğiniz emlak vergilerini iade etmek zorunda.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesi ile 2009 ve izleyen yıllara ait “Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerektiğini” açıkladı. Belediyeler bu özelgeye uymak mecburiyetindedir. Nitekim, biz bu özelgeyi yayınladıktan sonra, başvuruda bulunup emlak vergisi iadelerini alan yüzlerce Hürriyet okuru, hem durumu bildirdi hem de teşekkür ettiler.

Çalışanların bisiklet, motosiklet, otomobil gideri

SORU: Serbest muhasebeci ve mali müşavirlik yapıyorum. Büromda 7 kişi çalışıyor. Bunların; mükelleflerden evrak toplamak, SGK’ya ve vergi dairesine gitmek için kullandıkları bir bisiklet, bir motosiklet ve bir otomobili var. Bunların amortisman, yakıt, bakım-onarım giderlerini indirebilir miyim?
Murat ÖNDEŞ - Antalya

YANIT: Evet, envantere dahil olması koşuluyla bu araçlara ait amortismanlar ile yakıt ve bakım giderlerini indirim konusu yapabilirsiniz. Nitekim GİB Muğla V.D. Bşk.nın da 9 Nisan 2014 Tarih ve 96620903-120.34 sayılı özelgesi bu yönde.

Yurtdışına ödenen bonservis bedeli

SORU: Sporcuların Türkiye’deki bir kulüpte oynatılabilmesi hakkının devri karşılığı olarak, sporcunun eski kulübüne ödenen bonservis bedelinin vergi durumu nedir?
İlhan DEMİRCİ - İstanbul

YANIT: Bonservis bedeli gayri maddi hak olarak değerlendirilir ve yapılan ödemeler Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca yüzde 20 Kurumlar Vergisi kesintisine tabi tutulur.
Ancak ülkemiz ile ilgili ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması varsa ve o anlaşmada daha düşük oran belirlenmişse, düşük oran esas alınır.

Kısmi süreli çalışanların yıllık izni

SORU: Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların yıllık izin hakkı nedir?
Asuman ÖZER – Sinop

YANIT: İş Kanunu’nun 13/2. maddesi ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 13. maddesi uyarınca, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar, yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanırlar.

Emlak vergisine af var mı?

SORU: Dört yıldır emlak vergimi ödeyemedim. Bu konuda bir vergi affı var mı?
S. AKSOY - Adana

YANIT: Yakında çıkacak bir yasaya göre; verginin aslına af yok. Ancak birikmiş gecikme zammı silinecek. TÜFE/ÜFE oranına göre düşük oranlı bir faiz hesaplanıp, 18 taksit halinde 36 aya kadar ödeme kolaylığı sağlanacak.

Haberin Devamı



Bir ev bir de 1/10 hisseli ev

Haberin Devamı

SORU: Ablam emekli ve tek evi var. Ancak geçen yıl dededen kalma evin 1/10 hissesinin tapusunu aldı. Bu durumda her ikisinin vergisini de ödeyecek mi veya nasıl olacak?
Ayfer ÇİLMİ - Ankara

YANIT:
Ablanız her iki ev için de Emlak Vergisi ödeyecek. Ancak 1/10 hissesini siz veya başkasına devrederse Emlak Vergisi ödemeyecek.

Yazarın Tüm Yazıları