Hava akrobasinin dedesine Türk Yıldızları sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Hava akrobasinin dedesine Türk Yıldızları sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2014 16:42

TÜRK Yıldızları Akrobasi Timi’nin dört pilotu, Türk Hava Kuvvetleri’nin 50 yıl önce uçan ikinci akrobasi takımı ’Uçan Kuğular’ın kurucusu 86 yaşındaki Emekli Hava Pilot Yarbay Necati Artan’ı dün Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki evinde ziyaret edip, elini öptü. Türk Yıldızları, bugün de yaşadığı Aktur Sitesi üzerinden iki NF-5 uçağı ile alçak uçuş yaparak Artan’ı selamladı. Artan, bu anları gözyaşlarıyla izledi.

Haberin Devamı

1950 yılında pilotluğa başlayan Necati Artan, Türk Havacılık Tarihi’nin yaşayan efsanelerinden biri. Türkiye’nin ilk jet pilotlarından olan Artan, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri’nin halk arasında ’Uçan Kuğular’ olarak bilinen ikinci akrobasi takımı Milli Akrotim’in kurucusu. Artan’ın kurucusu olduğu Uçan Kuğular’ın F-86 uçakları ile o dönemde İstanbul semalarında 9 ve 12 uçakla yaptıkları gösteri büyük ilgi çekmişti. 31 Ekim 1965’te Dolmabahçe üzerinde yapılan akrobasi gösterisi ise uzun yıllar konuşuldu. Artan, 191. Filo Komutanlığı yaptıktan sonra emekli oldu.

Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki Aktur Sitesi’ndeki evinde emeklilik günlerini geçiren ’akrobasinin dedesi’ Artan unutulmadı. Gelişmesine büyük katkı sağladığı Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nden Binbaşı Bülent Savaş, Yüzbaşı Osman Yığcı, Yüzbaşı Kemal Koyunluoğlu ve Üsteğmen Hasan Kocabaş, Artan’ı evinde ziyaret edip, elini öptü, NF-5 2000 uçağının çerçeveli bir fotoğrafı ve maketi ile şapka ve rozet hediye etti.

Duygusal anların yaşandığı ziyarette Artan, kitaplığındaki havacılık tarihe ışık tutacak fotoğraflarını ve plaketlerini gururla Türk Yıldızları Akrobasi Timi ekibine gösterdi.

’KAÇAMAK YAPAR UÇARDIM’

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Artan, "Beni 15 yaş gençleştirdiniz" diyerek, geçimişteki ve günümüzdeki akrabosi uçuşlarıyla ilgili kıyaslamalarda bulundu. 50 yıl önceki akrobasi uçuşları ile şimdikiler arasında dağlar kadar olduğuna dikkati çeken Artan, "Biz kaçak güreşiyorduk. Beethoven bir eserini 600 defa tekrar etmiş. Ben de ’Uçuşlarımı 8-10 defa tekrar etsem ne olur?’ diyordum. Biz o zamanlar biraz gevşektik. Yeniler mükemmel. Örneğin, dörtlü yani toplu inişi ben İtalya’da İtalyanlar’dan ilk gördüğüm zaman, kendime ’Yahu bu sıfırmış, hiçbir problemi yok’ dedim. Aynı yerde Fransız dörtlü takımı da iniş yaptı. Gözümün önünde ilk olarak tekeri yere değdi, değdiği anda da uçağın sürati kesildi. Kendi kendime, ’Türkiye’ye döndüğümde bu iniş şeklini ben de deneyeceğim" dedim. Yaptım da. Rölanti adedi devrini en küçük seviyede hep aynı tutmalısınız. Şu anda motorlarınızın gücünü bilmiyorum mesela 55 olarak tüm takım aynı tutmalı. Bizim zamanımızdan çok farklı. Şu anda gerçekten çok gelişti. Hiç söyleyecek söz yok. Kafalarıyla, vücutlarıyla her şeyleriyle kendilerini uçuşa verebiliyorlar. Bizim başımız her tarafa dönüktü. Kaçamak dövüştüğümüz için yakalandık, yakalanacağız diye sürekli tedirgindik" diye konuştu.

’HAVACILIKTA TORPİL OLMAZ’

Akrotim ekibini kurarken herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını aksine büyük destek gördüğünü vurgulayan Artan, "Dünyada torpili olmayan tek meslek akrobasidir. Bir şaşkına torpil yap, ver tayyareyi, parça parça yapıp gelsin. Bu tabiatın kanununa aykırıdır. Zararı olur. Bu nedenle biz bu ekibi kurarken büyük destek gördük. Beni Lütfü Gündoğdu yetiştirmişti. Allah bin kere ondan razı olsun" dedi.

’ARTIK İSTESEM DE UÇAMAM’

Uçma tutkusunun hiç azalmadığını belirten Artan, "Ancak, şu anda uçarım desem yalan olur. Sağlık problemlerim var. Kalp ameliyatı oldum. Ayaklarımda ödem oluştu. Yaşım ilerledi. Şimdiki halimle eski Necati’yi kıyaslayamam. Bu nedenle uçamam" dedi.

İçindeki akrobasi uçuşu coşkusunu açığa vuran bir anısını ise Artan şöyle aktardı:

"TİTRETİN ANASINI SATAYIM"

Haberin Devamı

"Yaz tatiline çıkmıştım. Türk Yıldızlar’ı gösteri uçuşu yapıyordu. Kucağında çocuğuyla bir anne gördüm. Siz uçarken el kaldırmış dua ediyordu. Çok duygulanmıştım. Hele hele siz bazen yapıyorsunuz ya ’karın üzerinden geçmek mi’ ne diyorsunuz ona? (Alçaktan uçuş). Yüzde yüzle halkın arasından geçince o anda bütün vücut titriyor. O titreyişte muazzam bir güzellik var. Titretin anasını satayım. Arkanızda ben varım, korkmayın."

’TECRÜBELERİNİ BİZZAT KENDİSİNDEN DUYMAK İSTEDİK’

Türk Yıldızları Uçuş Tim Lideri Üsteğmen Hasan Kocabaş, "Ülkemizde toplu olarak yapılan akrobasiler 1952 yılında Milli Akrotim ile başladı. Bu Milli Akrotim’de çok sevgili hocamız ve komutanımız Necati Artan kurucu olarak görev yaptı. Takiben 3. Akrotim olan Yarasalar’da da kurucu olarak görev yaptı. Dolayısıyla şu anda Türkiye’nin ve Türk Yıldızları’nın hava akrobasisinde gelmiş olduğu noktada çok değerli bir isim. Adını tarihe altın harflerle yazdırmış bir isim olarak çok değerli tecrübe ve deneyimlerini kendisinden bizzat duymak için ziyaretine geldik. Bizi misafir edip ağırladı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Türk Hava Kuvvetleri’nin şu anda dünyanın en güçlü ve en kuvvetlileri arasında olmasında değerli hocamız ve silah arkadaşlarının çok büyük payları var. Bunu unutmadığımızı göstermek için yanındayız" diye konuştu.

GÖSTERİ UÇUŞUYLA SELAMLADILAR

Türk Yıldızları’nın dört komutanı, dün ziyaret ettikleri Artan’ı bugün ise yaşadığı Aktur Sitesi üzerinden iki NF-5 uçağı ile alçak uçuş yaparak selamladı. Sürpriz karşısında şaşıran Artan, uçakları asker selamı vererek izledi. Duygulanan Artan, gözyaşları tutamadı. Çevredekiler, de Artan’a birlikte uçakları izleyip, alkışladı. Artan, duygularını, "Gençliğimde yaptıklarımın aynısını şimdi geçler yapıyor. O zamanki komutanlarımızın ne gayret içinde olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Bugün bu gençler sayesinde hürüz, ayaktayız, külhanız. Onlar varken bu ülkeye hiç kimse dokunamaz. Onun bilinci içindeyiz. Bu yaşta tanrının bunu bana göstermesinin heyecan ve gözyaşları ile uçuşu izledim" dedi.



FOTOĞRAFLI



DHA-Genel - Türkiye-Muğla / Marmaris - Mustafa SARIİPEK
2014-06-27 16:27:32

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!