Fikirtepe'ye Suriyeli mülteci akını

Güncelleme Tarihi:

Fikirtepeye Suriyeli mülteci akını
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2014 09:52

Kentsel dönüşüm sürecinde yıkılan ve terk edilen evleriyle doğal film platosu haline gelen Fikirtepe, Suriyeli mültecilerin akınına uğradı. Suriye’deki savaşı anlatan ‘Kaçış’ filminin de çekildiği bölge bugün gerçek savaş mağdurlarının adresi oldu. Sahiplerinin terk ettiği harabe binalara yerleşen Suriyeliler, elektrik ve suyun olmadığı evlerde tam anlamıyla bir sefalet yaşıyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Levent KULU

SURİYE’deki savaştan kaçan mülteciler kentsel dönüşüm projeleri ile gündeme gelen Fikirtepe bölgesine yerleşti. 4 yıldır kentsel dönüşümün tamamlanmadığı bölge yıkılan ve terk edilen evleri sayesinde film seti olarak kullanılmıştı. Geçtiğimiz aylarda Murat Uygur’un yönetmenliğini yaptığı ve Suriye’deki savaşı anlatan ‘Kaçış’ filmine plato olan bölgeye bu defa gerçekten Suriye’den kaçan mülteciler yerleşti. Yüzlerce mülteci evlerin riskli olduğunu bildiği halde çaresizlik nedeniyle bu evlere sığındı. Elektrik ve suyun olmadığı evlerde ne kapı var, ne de pencere. Etrafın enkazla çevrili evlerde ciddi anlamda hijyen sorunu ve sefalet yaşanıyor.

AYLARDIR YIKANAMIYORLAR
Suriyeliler aynı evde 2-3 aile birlikte yaşıyor. Aylardır yıkanmadıklarını söyleyen mülteciler komşularının verdiği su ile temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Her an yıkılma tehlikesi olan evlerde yetişkinlerden çok çocuklar barınıyor. İç çamaşırsız, ayakkabısız gezen çocuklar inşaat atıklarının ortasında, olanlardan habersiz oyun oynuyor.

Haberin Devamı

Fikirtepeye Suriyeli mülteci akını

ÇOCUKLAR DİLENİYOR
Suriyeli kadınlar, ‘Bu şartlarda nasıl yaşıyorsunuz’ sorusuna şöyle yanıt veriyor; “Savaştan kaçıp Türkiye’ye geldik. Sokakta kalmaktansa bu evlere sığındık. İnsan çaresi olmayınca her yolu deniyor. Çoğumuzun eşi öldü. Çocuklarımız dilenip eve para getiriyor. Aylardır yıkanmıyoruz. Vicdanlı komşuların yardımı ile ayakta kalıyoruz.”

SALGIN HASTALIKTAN KORKULUYOR
Fikirtepe halkının bir kısmı Suriyeli halkın bölgeye yerleşmesinden şikayet ederken, kimi vatandaşlar da yardım eli uzatıyor. Evlerden yükselen kokulardan rahatsız olduklarını ve salgın hastalık endişesi duyduklarını söyleyen Fikirtepeliler; “Onların halini görünce üzülüyoruz. Akşam evimizde yemek yerken vicdan azabı hissediyoruz. Ama bir yandan da bu durumdan rahatsızlık duyuyoruz. Onların alışveriş yaptığı bakkaldan ekmek alamıyoruz. Kendi çocuklarımıza hastalık geçer diye korkuyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Tek başımıza çözemeyiz

KADIKÖY Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Fikirtepeli halkın Suriyeli mülteciler konusunda belediyeye şikayette bulunduğunu söyledi. Konuyla ilgili valilik ve kaymakamlığa bilgi verdiklerini belirten Nuhoğlu, “Bölgede yüzlerce Suriyeli var. Tüm Türkiye’de ise sayılar 1.5 milyonu geçti. Bu sorunu bizim tek başımıza çözmemiz mümkün değil. Arsamız olsa onlara kamp yapardık ama yok. Zaten Fikirtepe’de kentsel dönüşüm süreci hızlanacak ve Suriyelilerin şimdi sığındığı evler yakın zamanda yıkılacak” dedi.

Fikirtepeye Suriyeli mülteci akını

Kamulaştırma başlıyor

HÜRRİYET Gazetesi’nin gündeme getirdiği Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm sorununda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önemli bir adım attı. Dönüşüm projelerinde inşaata başlamak için 3’te 2’lik hak sahibiyle anlaşma yeterliyken, 3’te 1’lik hak sahiplerinin anlaşmaması nedeniyle süreç tıkanıyordu. Bakanlık 25 Haziran’da anlaşma sağlamayan hak sahiplerine tebligat gönderdi. 31 dönümlük arsanın tam ortasında kalan ve inşaat şirketi ile anlaşmayan Alaattin Demirel’in de aralarında bulunduğu hak sahipleri 15 gün içinde anlaşma sağlamazsa acele kamulaştırma işlemi yapılacak.

Haberin Devamı

Suriyelilerin yaşadığı evlerden yoğun tuvalet kokuları geliyor. Evlerin içinde sinek ve böcekler kol gezerken, kir pas içindeki kaplardan yemek yeniliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!