Zeytin savaşları

Güncelleme Tarihi:

Zeytin savaşları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2014 01:35

ZEYTİN ve zeytinyağı sektörünün son iki haftadır uykuları kaçıyor. Nedeni ise geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı.’ Tasarı, salı günü Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşüldü ve incelemesi için bir alt komisyona gönderildi.

Haberin Devamı

Sektör, ‘Tasarı yeni yasama dönemine kadar gündemden kalktı’ diye düşünürken; alt komisyon, önceki gün ani bir kararla toplandı. Sektörün yoğun baskısıyla birlikte alt komisyon, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan görüş almak üzere tasarıyı görüşmedi. Tasarının yasalaşması halinde zeytinciliğin son bulacağı görüşünün hakim olduğu sektör şimdi de zeytinlikler için ölüm kalım mücadelesine hazırlanıyor.

‘Mücadelemiz sürecek’
“Zeytin bu ülkenin umudu. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği” diyen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, düne kadar zeytin ağacı varlığıyla gurur duyduklarını, önümüzdeki yıllarda artacak üretim için iç tüketimi artırmanın yollarını aradıklarını belirtti. Daha önce 4 kez değiştirilmek istenen kanunun bu kez çok daha güçlü bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Tibet, “Salı günü Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmeden reddedilmesi için yoğun çaba sarf ettik. Yasa değişikliği teklifi için komisyon, bir alt komisyonda görüşülmesi teklifini kabul etti. Tam, ‘Oh, en azından yeni yasama dönemine kadar gündemden kalktı’ diye sevinirken alt komisyon önceki gün aniden toplandı. Reddedilmesi için alt komsiyonda da yoğun girişimimiz oldu. Orası da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan görüş alma yoluna gitti. Umarız bu yanlıştan bir an önce dönülür. Biz her türlü mücadeleyi vereceğiz. Hiçbir engel tanımayan ve zeytin varlığımıza göz dikenlere karşı mücadelemiz sürecek” dedi.

Haberin Devamı

Bir el desteklerken diğeri yok etmek istiyor
UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, zeytin varlığının hunharca yok edilmeye çalışıldığına öne sürerek, zeytin varlığını oluşturmak için bakanlığın oluşturduğu programlara dikkat çekti, şöyle devam etti: “Zeytinyağı destekleme prim uygulamasına 1998’de başlandı, 2012 ürünü dahil günümüze kadar toplam 259.5 milyon TL prim ödendi. 2013 ürünü zeytinyağı destekleme primi bir önceki üretim sezonuna oranla yüzde 40 artırılarak 70 kuruş olarak belirlendi. 2005’te uygulamaya başlanan sertifikalı fidan desteklemeleri ile 2005-2013 arasında toplam 377 bin 634 yeni zeytinlik tesis edildi. 9 yıllık toplam sertifikalı fidan desteğinde zeytinin payı yüzde 27, yani 72.7 milyon TL. Bu desteklerin dışında zeytin ve zeytinyağı işleme-paketleme konusunda tamamlanan 286 projeye 53.3 milyon TL ödeme gerçekleştirildi. Şimdi bütün bu yapılanları yok etmek hangi vicdana, insafa sığabilir ki? Bir el destekliyor, şimdi bir el onu yok etmek istiyor.”

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR VERİR
Körfez Bölgesi’ndeki üreticiler de zeytinciliği bitireceğine inandıkları tasarının reddedilmesi için yoğun çalışma içinde. Komisyonun toplandığı gün 10 STK’nın hazırladığı metinle neden kanun değişikliğine karşı olduklarını anlattılar. Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, tasarının 3’üncü maddesinde yapılacak bütün eklemelere ve değişikliklere neden karşı çıktıklarını şöyle anlattı: “Söz konusu ekler ve değişiklikler zeytinliklerimize dönüşü olmayan zararlar verecek. Madra ve Kaz Dağları’ndaki tüm zeytin, orman ve yaban alanları tahrip edebilecek. Yeşile, suya ve toprağa verilecek zarar bölgenin ana geçim kaynakları olan zeytin ve turizm gelirini tehlikeye atacak. Bu tasarıya karşıyız. Böyle büyük bir sorumluluğu hiç kimse kaldıramaz.”

Haberin Devamı

SEKTÖR KENDİNİ ANLATACAK

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ise bundan sonra izleyecekleri yol haritasıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bu çalışmalar devam edecek. Şimdilik sektör olarak derin bir nefes aldık. Çabucak toparlanacağız. Zeytincilik faaliyetleri açısından zaman kazanmış olsak bile konunun ciddiyeti sürüyor. Sektör olarak kendimizi anlatma gayretinde olacağız. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün tüm bileşenlerini toplayıp yasanın olumsuzluklarını enine boyuna masaya yatıracağız. Sektör temsilcilerinin ortak paydalarını derleyip, Başbakan’a, Enerji Bakanı’na ve Tarım Bakanı’na konuyu detayıyla anlatacağız. Ölmez ağacımızı, kutsanmış ağacımızı korumak adına yapılması gereken tüm adımları atacağız. Haklı gerekçelerimizi ve sektörümüzün nelerle karşılaşacağını, 2023 hedefinde alacağımız büyük darbeyi tek tek anlatacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!