Mesut Barzani: Kerkük için elime silah almaya hazırım

Güncelleme Tarihi:

Mesut Barzani: Kerkük için elime silah almaya hazırım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2014 15:34

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, yeğeni Neçirvan Barzani'nin Ankara'da kritik temaslarda bulunduğu saatlerde, yaklaşık iki haftadır peşmerge kontrolünde olan Kerkük'e gitti. Mesut Barzani, bu kentte yaptığı açıklamada, "Kerkük'ün savunması için peşmerge olmaya ve elime silah almaya hazırım" dedi. (Fotoğraf: Arşiv)

Mesut Barzani: Kerkük için elime silah almaya hazırım
Kritik zirvede neler konuşuldu?

Haberin Devamı

Mesut Barzani, 12 Haziran'dan beri peşmergenin kontrolünde olan Kerkük kentine gitti. Barzani, siyasi parti temsilcileriyle yapacağı toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Kerkük halkına teröristlere karşı verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ettiğini belirterek, "Şunu bütün samimiyetimle söylüyorum: Kerkük'ün savunması için peşmerge olmaya ve elime silah almaya hazırım" diye konuştu.

"Kerkük için artık kötü günler geride kalmıştır" diyen Barzani, şunları söyledi:"Bu şehir halkı çok zor günlerden geçti. Teröristlere hedef oldu. Kerkük'ün geleceğinin, bugünden çok daha iyi olacağı açıkça ortadadır. Kerkük'ü huzurlu ve güzel günler bekliyor. Kerkük, Kürdistan bölgesi sınırlarına geri döndüğünde, Kürtlerin ne kadar cömert ve dürüst olduklarını herkes görecek."

Haberin Devamı

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Kerkük’ün Şorav bölgesindeki bürosunu ziyaret eden Mesut Barzani, Türkmen temsilcilerle bir araya geldi. Görüşmeye Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ile Kerkük İl Meclisi Türkmen Başkanı Hasan Turan katıldı.

Barzani daha önce Kürt ve Arap temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Barzani'nin, Kerkük'ü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı koruyan peşmergeleri de ziyaret etmesi bekleniyor.

Mesut Barzani: Kerkük için elime silah almaya hazırım

"KERKÜK, KÜRDİSTAN'IN PARÇASI"

IŞİD tehdidinin ardından Irak güvenlik güçlerinin çekildiği Kerkük'ün peşmerge kontrolüne geçmesinin ardından ilk kez bu kente giden Barzani, kritik ziyaretinden önce yaptığı açıklamada, "Kerkük'ün Kürdistan'ın bir parçası olduğundan hiçbir şüphemiz yok. Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesine uyarız. Son on yıldır bu maddenin uygulanmasını bekliyoruz. Fakat merkezi hükümetten bu konuda hiçbir ciddiyet göremedik. Bizce Kerkük, Kürdistan'ın bir parçasıdır ve bu konuda konuşmaya gerek yoktur" demişti.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ
Bu arada Irak'ın Musul kentinin Karakuş ilçesinde peşmerge ile IŞİD militanları arasındaki şiddetli çatışmaların devam ettiği bildirildi. Karakuş ilçesinin Hamdaniye ve Selaniye nahiyeleri arasındaki bölgede peşmerge güçleriyle IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Haberin Devamı

AA muhabirlerinin görüntülediği çatışmada IŞİD militanları, peşmergenin bulunduğu noktaya havan toplarıyla saldırıyor. Bu bombalar, zaman zaman yerleşim bölgelerine isabet ediyor. Peşmerge de havan topu ve diğer ağır silahlarla IŞİD'e karşılık veriyor.

Peşmergeye sürekli takviye güçler gönderildiği belirtilirken, peşmergenin bulunduğu noktalarda da mevziler kazıldığı bildirildi. Bu mevkilerde siper alan peşmergelerin, IŞİD militanlarının ateşine anında cevap verdiği ve peşmergenin bulunduğu nokta ile IŞİD'çiler arasındaki mesafe zaman zaman 500 metreye kadar kısaldığı ifade edildi.

Peşmerge komutanlarının verdiği bilgilere göre IŞİD tarafında ölü sayısı 20'ye yükseldi, peşmerge tarafında ise beş yaralı var.

Haberin Devamı

Öte yandan IŞİD'in ele geçirmek istediği Karakuş ilçesinin tamamen boşaldığı görüldü. İlçedeki Süryani halk, evlerini terk ederek Erbil'e sığındı.

20 TÜRKMEN ÖLDÜRÜLDÜ
Bu arada Musul'un Reşidiyye bölgesinde Türkmenlerle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında çıkan çatışmalarda 20'ye yakın Türkmen'in öldüğü bildirildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Musul'un 10 kilometre kuzey batısındaki, çoğunlukla Türkmen Şiilerin yaşadığı Reşidiyye bölgesindeki el-Kubbe ve Şerihan köylerinde, IŞİD militanlarıyla yaşanan şiddetli çatışmalarda yaklaşık 20 Türkmen öldü, 50 kişi de kaçırıldı.

Çatışmaların devam ettiği bölgede yüzlerce ailenin evlerini terk ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tıkrit, Bakuba ve Telafer kentlerininin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!