Rölyefler kayıp heykel dökülüyor

Güncelleme Tarihi:

Rölyefler kayıp heykel dökülüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2014 01:19

Kurtuluş Savaşı’nda düşmanın durdurulduğu nokta olan Polatlı’da, dönemin üst düzey protokolü tarafından temeli atılan, daha sonra yarım kalan panoramik müze ve 22 metrelik ‘Dur Yolcu’ Anıtı, kaderine terk edildi. Savaşı tasvir eden rölyefler kaybolurken, heykelin de parçaları dökülmeye başladı.

Haberin Devamı

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli cephelerinden biri olan Polatlı’da, yapımına başlanan ve altı yıldır bitirilemeyen “Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi” çürümeye terk edildi. Dünyanın en büyük ve tek parça tuvalinde Sakarya Savaşı’nın anlatılacağı müzenin, hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları ve maddi kaynak sıkıntısı nedeniyle altı yılda sadece kaba inşaatı tamamlandı.
Bir dönem savaşın en çetin geçtiği yer olarak bilinen Kartal Tepe böylece sahipsiz kaldı.
Müzenin üzerinde bulunan 22 metrelik ‘Dur Yolcu’ Anıtı ise parça parça dökülmeye başladı. Heykel, ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Sait Rüstem tarafından 8 ayda yapıldı. Heykelin kaidesini çepeçevre saran profil demir üzerine monte edilen Sakarya Savaşı’nı anlatan rölyefler vardı. Ancak bu rölyefler şu anda yerinde yok. Rölyefleri tutan profil demirlerin hepsi de sökülerek çevreye saçıldı. Kaidenin taşları dökülürken, duvarlarına spreyle çeşitli yazılar yazıldı. Sergi salonu olarak düşünülen kaidenin alt tarafı ise demir parmaklıklarla örülürken terkedilmiş durumda. Heykelin kaidesinin üstünde görünen parça da, heykelden koptu. Uzmanlar heykelin parçalar halinde dökülebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Protokol açmıştı

Türkiye'nin en büyük Mehmetçik Anıtı olarak 6 Ağustos 2008 tarihinde açılışı yapılan programa, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile üst düzey sivil askeri erkan katılmıştı. Sakarya Savaşı Zaferi'nin kahramanlarına ithafen yapılan anıtın parça parça dökülmesi ise utanç verici bir durum olarak nitelendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!