'Berkin Elvan ölümsüzdür' sloganı ağır cezalık

Güncelleme Tarihi:

Berkin Elvan ölümsüzdür sloganı ağır cezalık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2014 08:39

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca iki ayrı iddianame hazırlandı. İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın iddianamesinde “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganı ‘Terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek’ slogan olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

İstanbul 54’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede ise gaz maskesi, deniz gözlüğü, sapan, düdük, ekmek bıçağı suç aleti olarak yer aldı. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen “1 Mayıs” iddianamesinde “Görevi yaptırmamak için direnme” suçunu düzenleyen TCK’nın 265’inci maddesinin 4’üncü bendinde yer alan “Suçun, silâhla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi” gerekçe gösterilerek cezada artırım istendi.

BERKİN ELVAN SLOGANI AĞIR CEZALIK”

2014, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Beyoğlu’nda toplanan ve “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganı atan 11 kişi hakkında İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 11 kişinin “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçundan 9 yıl ile 26 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede şüphelilerin kimliği tespit edilemeyen diğer şahıslarla birlikte “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “İbrahim Çuhadar ölümsüzdür”, “Katillerden hesabı DHKP-C soracak” slogan attığı ifade edildi.

“TERÖR ÖRGÜTÜNÜN YÖNTEMLERİNİ ÖVÜYORLAR”

Şüpheliler tarafından atıldığı iddia edilen sloganlar için “Terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlerle başvurmayı teşvik edecek, terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde propaganda” yorumu yapıldı. Gizli tanık ifadelerine de yer verilen iddianamede, şüphelilerin DHKP-C’nin verdiği talimat doğrultusunda gözaltında tutuldukları sürece üst araması ve parmak izinin alınmasına direndikleri ve açlık grevine gittikleri iddia edildi.

“DİĞER İDDİANAME ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE”

‘1 Mayıs’a ilişkin hazırlanarak İstanbul 52’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Taksim Meydanı’na gitmek amacıyla Beşiktaş’ta toplandıkları iddia edilen 21 kişi hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme”, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek suçundan 2,5 yıl ile 16 yıl arasında değişen hapis cezası talep edildi. İstanbul 52’inci Asliye Ceza Mahkemesi iddianamenin kabul ya da reddine ilişkin kararını önümüzdeki günlerde açıklayacak.

“TAŞLI SAPANLI SALDIRIDA BULUNDULAR”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1 Mayıs 2014’de aralarında şüphelilerin de bulunduğu grubun Beşiktaş’ta toplanarak kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenledikleri öne sürüldü. Emniyet görevlileri tarafından gruba eylemin kanunsuz olduğu, dağılmaları gerektiği, yasal toplantı ve gösteri yürüyüşü alanının Yenikapı Meydanı olduğu, dağılmamaları halinde zor kullanılarak dağıtılacaklarına dair bir çok kez anons yapıldığı anlatıldı. Grubun yürüyüşe devam ederek kolluk güçlerine taşlı, sapanlı ve bilyeli saldırıda bulundukları iddia edildi.

“DELİLLER”

Kolluk güçlerince orantılı güç kullanılarak yapılan müdahale üzerine dağıtılan gruptan yakalanan şüphelilerin üzerinden, Deniz gözlüğü, 4 gaz maskesi, 0,5 litre şişe dolu bilye, kırmızı boya, duvar kalemi, makas, 6 adet oksijenli bez, tentürdiyot, 4 baret, 6 şeffaf eldiven, 2 oksijenli su, sargı bezi, sapan, düdük, yüz maskesi, ekmek bıçağı, maket bıçağı, filtreli bez maske elde edildiği belirtildi.
“EKMEK BIÇAĞI İLE KATILDI”

Şüphelilerden B.S.’nin atmak için bulundurduğu 0,5 lt. şişe dolusu bilye ile M.T.’nin sapan, R.A.’nın ekmek bıçağı ile kanunsuz gösteri ve yürüyüşe katıldıkları ifade edildi. B.S., ve İ.T.’nin kimliklerini gizlemek maksadıyla yüzlerini örterek yürüyüşe katıldıkları ifade edildi. Soruşturmaya konu olayda 3 araca, banka şubesine zarar verildiği, bir polis memurunun yaralandığı ancak bu olaya ilişkin kişilerin tespit edilemediği anlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!