Fransız Yargıtayı'ndan tartışmalı türban kararı

Güncelleme Tarihi:

Fransız Yargıtayından tartışmalı türban kararı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2014 17:09

Fransa'da Yargıtay, 2008 yılında başörtüsü taktığı gerekçesiyle çalıştığı kreşten atılan Fatıma Afif davasında son kararı verdi.

Haberin Devamı

Mahkeme davada, Fatıma Afif'in görevini suistimal ettiğine hüketti ve Afif'i işten çıkaran kreş Baby Loup'yu haklı buldu. Bu karar, Fransa'da laiklik tartışmalarının sembolü haline gelen dava ile ilgili Fransa iç hukuk yollarının da sonu anlamına geliyor. AFP'ye konuşan Yargıtay kaynakları da bu kararla özel kurumların, çalışanlarının hangi şartlar altında dini inançlarını kısıtlayabileceğinin de karara bağlandığını vurguladı.

Fatıma Afif'in avukatı Claire Waquet, Yargıtay'ın kararının Fransa iç hukuk yollarının sonu anlamına geldiğini belirterek davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı. Kararı eleştiren Waquet, müvekkilinin işten çıkarılmasının onuruna bir hakaret olduğunun altını çizdi. Kreşin avukatı Richard Malka ise Yargıtay'ın kararının cumhuriyet ve birlikte yaşam için iyi bir durum oluşturduğunu savundu.

2008 yılında meydana gelen olayda doğum iznine ayrılan Fatıma Afif dönüşte kreş yönetimi tarafından başörtüsünü çıkarması yönünde uyarılmış, bu karara uymayan Afif daha sonra işten çıkarılmıştı.

Kararı mahkemeye taşıyan Afif'i, Mantes-la Jolie İş Mahkemesi ve Versailles Temyiz Mahkemesi haksız bulmuştu. Daha sonra Yargıtay 19 Mart 2013 tarihinde her iki mahkemenin verdiği kararı iptal ederek özel kurumlarda dini inancından dolayı kimseye ayrım yapılamayacağına hükmetmişti. Yargıtay, laiklik ilkesinin de kamu hizmeti gerçekleştirmeyen özel işyerlerinde uygulanamayacağına dikkat çekmişti. Yargıtay'ın kararı Fransa'da başta dönemin İçişleri Bakanı ve şimdiki Başbakan Manuel Valls tarafından set şekilde eleştirilmiş, gerekirse laiklikle ilgili yasanın değiştirilebileceği vurgulanmıştı.

Son olarak ise Kasım 2013 tarhinde Paris İstinaf Mahkemesi, Yargıtay'ın kararına direnerek, başörtüsü taktığı için Fatma Afif'i işten çıkaran kreş lehine görüş belirtmişti. Mahkeme, kreş çalışanlarının dini inançlarını işine yansıtamayacağı kararına varmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!