'Kırmızılı kadın'dan 5 kişi için suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Kırmızılı kadından 5 kişi için suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2014 01:15

Taksim Gezi Parkı eylemlerinde yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkılırken çekilen fotoğrafı ile eylemlerin sembolü haline gelen “Kırmızılı kadın” Ceyda Sungur hukuk mücadelesine devam ediyor.

Haberin Devamı

Kendisine yakın mesafeden biber gazı sıkan Çevik Kuvvet polisi Fatih Zengin’den şikayetçi olarak hakkında dava açılmasını sağlayan İstanbul Teknik Üniversitesi araştırma görevlisi 28 yaşındaki Sungur, bu kez de olaydan sorumlu tuttuğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da arasında bulunduğu 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sungur avukatı İlkay Bahçetepe aracılığı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen iki ayrı dilekçede, Başbakan Erdoğan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve dönemin Çevik Kuvvet Şube müdürü hakkında cezalandırılmaları için iddianame düzenlenmesi talep edildi.

POLİS MEMURUNA 2 YIL HAPİS İSTEMİYLE DAVA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Gezi Parkı eylemlerinde 'kırmızılı kadın' olarak tanınan Ceyda Sungur'a gaz sıkarak görevini kötüye kullandığı öne sürülen polis memuru Fatih Zengin hakkında TCK 257/1 maddesi gereğince 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istenmişti. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede Zengin'in CeydaSungur'a bir metreden daha az mesafeden yüzünü hedef alarak biber gazı sıktığı, gazdan etkilenen Sungur'un arkasını dönmesine rağmen polisin gaz sıkmaya devam ettiği belirtilmişti.

“ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇUNA AZMETTİRDİLER”

Haberin Devamı

Dilekçede Başbakan Erdoğan’ın da arasında bulunduğu 5 kişinin yakın mesafeden biber gazı sıkılması yoluyla kimyasal silah kullanılarak işkence suçu ve olası kastla öldürmeye teşebbüs suçunun oluşmasına azmettirdikleri öne sürüldü. Dilekçede, “Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Kişisel ve Anayasal Haklar Sözleşmesi ile diğer uluslar arası bildirgeler yurttaşa karşı işlenmiş olan işkence suçunun cezalandırılması gerektiğini öngörmekte bu konuda adli ve resmi makamlara görevler yüklemektedir. Bu görevlileri bilerek görmezden gelip mevcut işkence ve şiddete icazet veren şüphelilerin de aynı şekilde müşterek fail oldukları tartışmasızdır” denildi.

SULH CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ
İstanbul 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi ise polis memuru Fatih Zengin hakkında TCK 257/1 maddesi gereğince dava açıldığını ancak 257/1 ve 2’inci maddelerindeki temel cezanın üst sınırının 8 Aralık 2010’da yapılan değişiklikle 1’inci fıkrada 2 yıla, 2’inci fıkrada 1 yıla kadar hapis gerektirdiğini belirtmişti. Bu nedenle davaya bakma görevini sulh ceza mahkemesine ait olduğunu ifade eden İstanbul 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul 18’inci Sulh Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

AKUT BRONŞİT OLDUĞU İÇİN DURUŞMAYA GELMEDİ

Öte yandan Gezi eylemlerinde Sungur’a yakın mesafeden biber gazı sıkarak görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan polis memuru Fatih Zengin ise davanın ikinci oturumuna da katılmadı. Zengin, akut bronşit olduğuna ilişkin raporu avukatı aracılığıyla mahkemeye gönderdi. Zengin’den şikayetçi olan Sungur ise avukatı İlkay Bahçetepe ile duruşmada hazır bulundu.

TAKİPSİLİK KARARI VERİLMİŞTİ
Ceyda Sungur hakkında ise "Halkı Kanuna Uymamaya Tahrik" suçundan yürütülen soruşturma sonunda suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik(dava açılmamasına) kararı verilmişti.

Polis memuru Zengin’in avukatı Ayşe Hocaoğlu Memetoğlu, olay anına ilişkin görüntünün yer aldığı bir CD’yi mahkemeye sundu. Sungur’un avukatı İlkay Bahçetepe ise olayda sorumluluğu bulunan diğer yetkililer hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederek, müvekkilinin Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesini istedi.

Haberin Devamı

KIRMIZILI KADIN ADLİ TIP KURUMUNA SEVK EDİLDİ

Yakın mesafeden sıkılan biber gazının etkilerinin tespit edilmesi için Ceyda Sungur’un adli tıp kurumuna sevk eden yargıç, Sungur’un diğer sorumlular hakkında yaptığı suç duyurusuna ilişkin soruşturma evraklarının İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan, olaya ilişkin tüm görüntü kayıtları ile Mülkiye Teftiş Kurulu’nun soruşturma evraklarının ise İstanbul Valiliği’nden istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

:




BAKMADAN GEÇME!