Maliye Soma'nın peşinde

Güncelleme Tarihi:

Maliye Somanın peşinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2014 01:32

SOMA’daki facia sonrasında Soma Kömür İşletmeleri’nin işçilere vergi kesintisi yaparak eksik maaş ödemesi Maliye’nin gündemine girdi. Maliye, Soma AŞ için inceleme başlattı.

Haberin Devamı

SOMA’DA yaşanan faciadan sonra Soma Kömür İşletmeleri işçilere eksik ödeme yaptı. Yaklaşık 6 bin Soma işçisine yapılan 13 milyon liranın 1.9 milyonu kesildi. Eksik ödemenin vergi kesintisi nedeniyle yapıldığı anlaşıldı. Ancak bu durum Maliye’yi de şaşırttı. Yetkililer, kesinti yapılmaması gerektiğini söylediler. Soma Kömür İşletmeleri’nin işçilere yaptığı ödemeyi yerüstü işçisi kabul ederek yaptığı belirlendi. Maliye Bakanlığı da verginin beyan edilip edilmediğini, edildiyse ödenip ödenmediğini araştırmaya başladı.
Konuyu CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda taşeron paketi olarak bilinen torba tasarının görüşmeleri sırasında gündeme getirdi. Bunun üzerine konuyu araştıran Maliye Bakanlığı yetkilileri, öncelikle Soma Kömür İşletmeleri’nin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan mukteza yani görüş isteyip istemediğini araştırdılar. İlk yapılan araştırmalarda mukteza verilmediği anlaşıldı. Soma’da yaşanan faciadan sonra mücbir sebep ilan edilmişti. Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep ilan ettiği yerlerde vergi beyanları ve ödemeleri geçici bir süre erteleniyor.

Haberin Devamı

İADE EDİLEBİLİR

Maliye Bakanlığı yetkilileri, henüz şirketin kestiği bu vergiyi yatırıp yatırmadığını bilmediklerini eğer yatırdıysa iade edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!