Tekirdağlı sanayici 'oda' istiyor

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağlı sanayici oda istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2014 01:07

2023 Vizyon Toplantıları Tekirdağ iliyle başladı.

Haberin Devamı

SANAYİ şehirlerinin gelişimini değerlendirmek için organize edilen “2023 Vizyon Toplantıları” başladı. Hürriyet Dünyası’nın bir araya getirdiği Tekirdağlı sanayiciler, Tekirdağ Sanayi Odası kurulması talebinde bulundu.

HÜRRİYET Dünyası, sektörlerin ve şehirlerin bugününü, potansiyellerini, sorunlarını, çözüm önerilerini ve hedeflerini gündeme getirmek amacıyla düzenlediği 2023 Vizyon Toplantıları’na Tekirdağ iliyle başladı. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Taş Yapı imzası taşıyan ‘Four Winds’ projesi ev sahipliği yaptı. Toplantıda, 2014 yerel seçimleri sonrası büyükşehir olması önü açılan Tekirdağ’ın gelişim süreci ele alınırken, sanayicilerinin sorunları ve talepleri de paylaşıldı. Tekirdağ Sanayi Odası kurulmasına amacıyla Tekirdağlı Sanayiciler Derneği’ni (TEKSANDER) kurduklarını belirten sanayiciler, odalarının kurulması için gerekli girişimlerde bulunduklarını, siyasilerden destek beklediklerini söyledi.

SİYASİLERLE GÖRÜŞÜLDÜ

Tekirdağ’da 13 organize sanayi bölgesi olduğunu söyleyen TEKSANDER Başkanı ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, “İlimizdeki sanayi tesislerinde 250 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Tüm sanayiciler olarak Tekirdağ Sanayiciler Odası’nın kurulmasını istiyoruz. Bununla ilgili siyasilere önemli görev düşüyor. İlimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve tüm bakanlara bunu ilettik ve gerekli girişimlerde bulunduk” dedi. Tekirdağ’da 5 ticaret ve sanayi odası olduğunu ancak bu kurumlarda sanayicilerin yeterinde temsil edilemediğini söyleyen Sarıoğlu, “Sanayici ve ticaret erbabının beklentileri ve bakışı oldukça farklı. Sanayicinin problemleriyle ilgilenecek bir oda olması zorunlu” diye konuştu.

TEKİRDAĞ KEŞFEDİLDİ

Tekirdağ’ın gayri safi milli hasılası içinde sanayinin payının yüzde 45 olduğunu belirten Sarıoğlu, ilin büyükşehir olmasıyla parlayan bir yıldız haline geldiğini kaydetti. İstanbul’daki sanayi tesislerinin tahliye edilmeye başlanıldığına dikkat çeken Sarıoğlu, “İstanbul’a en yakın yer Gebze. Ancak bölgedeki yüksek arsa fiyatları sanayiciyi zorluyor. Sanayici yeni bir alan ararken 3. havalimanı, 3. köprü ve Kanal İstanbul gibi projelerle yönünü batıya çevirdi ve Tekirdağ’ı keşfedildi” dedi. Asyaport liman projesi ve hızlandırılmış trenle birlikte bölgenin değerinin artacağını söyleyen Sarıoğlu, şehrin sosyal hayatına değer katacak projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Tekirdağ’ın en çok göç alan illerden olduğunu belirten Sarıoğlu, sanayicilerin aileleri ile birlikte 1 milyon nüfusa ulaştığını dile getirdi.

1400 SANAYİCİ VAR

Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, 2013 yılında bölgedeki sanayi kuruluşlarının envanterini çıkarmak için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyledi. Yaklaşık 4 bin 200 firmayı denetlediklerini belirten Akçal, “ Bölgede üretimi durduğu halde bilgi vermeyen ya da bize kayıtlı olmayan firmalar gördük. Sonuç olarak ilde 1400 sanayici tespit ettik. Tekirdağ’da 400 tekstil tesisi, 260 metal sanayi tesisi ve 168 gıda tesisi var. Son dönemde ilaç sanayide de önemli artış yaşanıyor” dedi. Türkiye’deki 500 büyük sanayi şirketinin 49 tanesinin Tekirdağ’da olduğunu belirten Akçal, “Organize sanayilerine alandan açıdan bakılırsa Tekirdağ Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Sanayi sayısı açısından Türkiye’de 10’uncu sırada yer alırken, sanayi üretimi açısında bakılınca ilk 5’de görülüyor” dedi.

ORTA GELİR TUZAĞINA DİKKAT

Türkiye’deki orta gelir tuzağı sorununa dikkat çeken Akçal, “İnsanlar belli bir gelir seviyesine gelince bunu aşamıyor. Türkiye’de 2008’den bu yana aynı 11 bin dolar düzeyine takıldı. Bu tuzağa takılmayan 2 ülke olan Japonya ve Güney Kore’nin özelliği kendi markalarını yaratmış olmaları. Bizde de firmalar ARGE’ye yönlendirilmeli” dedi. Tüm dünyada söz sahibi olan ülkelerin savunma sanayi, nükleer enerji ekipmanları ve bilişimde öne çıktığını belirten Akçal, Türkiye’deki sanayicilerinde de klasik anlayışla büyüme yerine ARGE’ye dönük üretime geçmesi gerektiğini dile getirdi. Türk sanayicilerin gerekli alt yapıya sahip olduğunu belirten Akçal, büyüyen pazara üretim yapar duruma gelmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

1 NUMARA OLMADA İDDİALI

25 yıldır sanayici olduğunu söyleyen TEKSANDER ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Ulkat, Tekirdağ’ın sanayide 1 numara olacağını iddia ediyorum” dedi. Diğer sanayi illerinde yer kalmadığını ve alt yapı sorunu yaşandığını belirten Ulkat, bilinçli hareket edilmesi durumunda Tekirdağ’ın önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Tekirdağ’daki sanayicilerin muhacir sanayici olmaktan çıktığını ve artık merkezlerini de Tekirdağ’a taşımaya başladıklarını belirten Ulkat, “ Tekirdağ’ın imkanını kullanıp, vergiyi İstanbul’a veriyorduk. Şimdi ile sahip çıkar pozisyona geldik. Türkiye’deki gelişim herkesin olduğu yere tam sahip çıkması ile mümkün” dedi.

ÇEVRE BİLİNCİ ARTIYOR

TEKSANDER Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Ünal, yurtdışına açılışla birlikte Trakya’da kalkınma başladığını ancak bu sürecin plansız ilerlediğini söyledi. Sıkça gündeme gelen Ergene Havzası ıslahını değerlendiren Ünal, “Sanayiciler ilk Tekirdağ’a geldiğinde yeraltı suyu kullanacak mısınız, enerji ve işçi ihtiyacınız ne olacak diye soran olmadı. Biz de kazmayı vurduk yatırıma başladık. Ancak 2011 yılından sonra bölgede çevre duyarlılığı için önemli adımlar atıldı. Ergene kirliliğinin ortadan kalkması için devem eden projeler var. Yeni organize sanayi bölgeleri ile birlikte tüm firmalar ileri teknoloji ile arıttıkları atık suları birleştiriyor. Atık sular kanalla kendi akışında Marmara Denizi’nin 4 kilometre açılığında, -47 metre derinlikte aktarılıyor. Günde 500 bin ton su Ergene debisinden çıkarılacak ve bu çalışma 2015’e kadar gerçekleştirilecek” dedi.
TEKSANDER Başkan Yardımcısı ve Ergene 2 OSB Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan da 5 tane toplu artıma tesisi inşaatı başladıklarını ve bu tesislerin 2 yılda devreye gireceğini söyledi. Noyan, Tekirdağ’ın sanayinin yanında turizm de gelişim sağladıklarına dikkat çekti.


HIZLA SANAYİLEŞTİK

Haberin Devamı

1989’dan sonra Türkiye’de sanayi odası kurulmadığına dikkat çeken Ömer Sarıoğlu, “Son 10 yılda hızlı sanayileştik ve üretim ülkesi olduk. Ancak henüz 12 sanayi odamız var. Gelişim sürecinde bazı alt yapı eksiklikleri görüyoruz. Bu nedenle sanayicinin örgütlenme hakkı verilmeli” dedi.


Üretim üssü

Haberin Devamı

MARMARA Denizi etrafında yer alan 7 ilin tüm Türkiye sanayisinin yüzde 52’sine denk geldiğini belirten Fahrettin Akçal, “Marmara Denizi etrafında 7 ilin toplam nüfusun Türkiye nüfusunun 3’te 1. Ayrıca Türkiye’deki ihracatın yüzde 70’i bu illerden yapılıyor. Tekirdağ bu yönüyle üretim üssü. Öte yandan Türkiye’de kara, deniz, hava ve demir ulaşımı olan 5 ilden biri Tekirdağ olduğu için lojistik üs olma yönü öne çıkıyor. Şehirdeki liman projesi Asyaport yıl sonuna kadar devreye girecek” dedi.


Neden ‘2023 Vizyon Toplantıları’ yapılacak

ÜLKEMİZ dünyanın en sorunlu coğrafyasında olmasına rağmen, ekonomimiz istikrarlı bir şekilde büyüyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 yılı için koyduğumuz hedeflere emin adımlarla ilerliyoruz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, yılda 500 milyar dolar ihracat yapan, kişi başına milli geliri 25 bin dolara ulaşmış bir ülke olmak için sektörler ve şehirler kendi hedeflerine koşuyor. Biz de Hürriyet Dünyası olarak bu yolculukta büyük çaba harcayan sektörlerimizi ve şehirlerimizi gündemde tutmak onların, stratejilerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmak istedik. O nedenle de ‘2023 Vizyon Toplantıları’nı başlattık. Türk inşaat sektörünün önemli oyuncularından Taşyapı’nın sponsorluğunda, düzenleyeceğimiz bu toplantılarda kentlerimiz ve sektörlerimiz arasındaki bu pozitif rekabete önemli katkımız olacağını düşünüyoruz.

Haberin Devamı


Tekirdağ, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında, doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrili.


874.475 bin
Tekirdağ nüfusu (2013 sayımına göre)

6.313 km2
Tekirdağ yüzölçümü

1400
Sanayici sayısı

13
Organize Sanayi Bölgesi sayısı

250 bin
Sanayi bölgesinde sağlanan istihdam

%45
İlin Gayri Safi Milli Hasılası içinde sanayinin payı

%10
Yıllık büyüme rakamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!