Refet Gürkaynak: Merkez Bankası siyasi baskı nedeniyle faiz indirdi

Güncelleme Tarihi:

Refet Gürkaynak: Merkez Bankası siyasi baskı nedeniyle faiz indirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 16:58

Fed eski başkanı Ben Bernanke'nin eski asistanı, ünlü ekonomist Refet Gürkaynak, Merkez Bankası'nın 75 baz puanlık faiz indiriminin siyasi baskı nedeniyle alınmış bir karar olduğunu söyledi. Faiz kararını Hürriyet'e değerlendiren Gürkaynak, "Asli görevi enflasyonu hedefe götürmek olan Merkez Bankası'nın bu kararı, yüzde 5'lik enflasyon hedefine ulaşmaya bırakın yardımcı olmayı, bilakis köstek olacak bir karardır" dedi.

Haberin Devamı

Refet Gürkaynak: Merkez Bankası siyasi baskı nedeniyle faiz indirdi
ayalp@hurriyet.com.tr

Merkez bankacılığı alanında dünyanın saygın iktisatçılarından Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refet Gürkaynak, Başbakan, bakanlar ve son olarak da Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Merkez Bankası'na yönelik sözlerini anımsatarak, siyasi baskıya dikkat çekti. Bu baskı karşısında toplanan Para Politikası Kurulu'nun bir kez daha 'erken' faiz indirimi kararı aldığını vurgulayan Gürkaynak, "Merkez Bankası’nın bu kararı, enflasyonda işin çivisi çıkmadığı sürece, yani enflasyon kalıcı olarak yüzde 10'lara çıkmayacaksa yüzde 5'lik hedefe düşmemesini dert etmeyeceğim, demektedir. Siyasi baskı sonucu alınmış, erken bir indirimdir. Merkez Bankası'nın asli görevi olan enflasyonu yüzde 5 hedefine götürmeye yardımcı olmayacağı gibi; bilakis köstek olacak bir karardır" dedi.

Haberin Devamı

Gürkaynak, Numan Kurtulmuş'un ABD Başkanı Obama'yı örnek gösterdiği ve "Askeri vesayeti bitirdik, sırada MB vesayeti var" sözlerini anımsatarak, "Obama ilgili verilen örnek doğru değil. Ayrıca Türkiye'de kanunlar bağımsız kurumlara, ülkenin çıkarları için iktidar beğenmese de yapılması gerekenleri yapması için bu yetkiyi vermiştir. İktidar beğenmese de işini doğru yap, demiştir. Hükümet ise doğru olan değil benim istediğimi yap diyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!