'İnşaatta kriz kapıda' iddiası

Güncelleme Tarihi:

İnşaatta kriz kapıda iddiası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 12:53

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, işsizlikle mücadelenin en etkin araçlarından biri olan inşaat sektörünün ciddi bir krize doğru sürüklendiğine dikkati çekerek, "Sektör alarm veriyor. Son 15 ayda üretilen her 3 konuttan biri elde kaldı. Faiz ve vergi kolaylığı sağlanmazsa kriz kapıda" dedi.

Haberin Devamı

Aslan, inşaat sektörünün hem ülke ekonomisinin büyümesinde lokomotif bir güç hem de işsizliğin panzehirlerinden biri olduğunu belirterek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre son 15 ayda üretilen 956 bin yeni konuttan 306 bininin elde kaldığını söyledi.

"Bunun anlamı üretilen her 3 konuttan birinin elde kalmış olmasıdır" diyen Aslan, "Toplam konut stoku 1 milyonun üzerine çıktı. Merkez Bankası’nın konutta fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmesinde ise son dört yılda konut fiyatları yüzde 51 oranında artarken enflasyon yüzde 33 düzeyinde kaldı. Yani konut üretimi artıyor, satışlar düşüyor, konut stoku büyüyor, konut fiyatları ise bunlardan bağımsız olarak yükseliyor" dedi.

"KRİZ ALARMI CİDDİYE ALINMALI"

Türkiye’de konutun büyük ölçüde iç talebe yönelik olarak üretildiğini, üretimde kullanılan girdilerin önemli bir bölümünün ise ithal edildiğini vurgulayan Aslan, "Demir çelikten iş makinelerine, çimento üretiminde kullanılan enerjiden asansöre inşaat sektörü ithal girdiye bağımlı. Bununla beraber etki alanı içindeki 200’den fazla yan sektörle birlikte iç piyasaya odaklı. Yani sektör döviz kazandırmıyor. Bu da dış ticaret ve cari açığın büyümesine, yabancı para bağımlılığının artmasına, döviz fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Gelinen noktada dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimini kolaylaştıracak yeni bir faiz ve vergi kolaylığıyla sektör desteklenmeli, kriz alarmı ciddiye alınmalıdır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!