Dev baraj meyvelerini vermeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Dev baraj meyvelerini vermeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2014 01:46

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hizmete alınan ve Aydın'ın 1.5 asırlık rüyası olan Çine Adnan Menderes Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) elektrik üretimine başlandı. Test aşaması tamamlanan HES ünitelerinden bugüne kadar 6 milyon kilowatt saat enerji üretildi.

Haberin Devamı


Aydın'ın Çine İlçesi'nin 16 kilometre güneydoğusunda, Çine Çayı üzerindeki, kendi sınıfında dünyanın beşinci, Avrupa'nın ise en yüksek barajı olan Çine Adnan Menderes Barajı, 10 Ekim 2010'da su tutmaya başladı. 350 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip barajın HES ünitelerinde Mayıs 2014 itibarıyla bütün testler tamamlanarak elektrik üretimine başlandı. Yıllık 118 milyon kilowatt saat enerji üretmesi planlanan barajın iki HES ünitesinde 24 saat vardiya usulü çalışılırken, 23 Haziran 2014 itibariyle 6 milyon kilowatt saat enerji üretildi.
Çine Adnan Menderes Barajı ve HES enerji üretiminin yanında Aydın için çok büyük bir problem olan taşkın zararlarının da önüne geçiyor. Baraj, 91 bin dekar tarım arazisini taşkından koruyor. Diğer yandan barajdan Koçarlı- Bağarası ve Çine Ovaları'ndaki toplam 223 bin 580 dekar tarım alanının sulanması da hedefleniyor. Sulama projelerindeki çalışmalar sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!