Gökten üç işaret geldi, anlayana

GEÇEN hafta oluşan iki doğa hadisesi bizlere çok ciddi ikaz ve işaret aslında...

Haberin Devamı

Marmara bizim içdenizimizdir. Tsunamisi ve hortumu olmaz diye biliyoruz. Tuzla’da hortum geçtiği yeri yerle bir etti. Haziran ayında yağan yağmurlar ve bilhassa cumartesi günü Trakya’da adeta bardaktan değil, güğümden boşalırcasına yağan yağmur ve ekinleri mahveden yumruk büyüklüğündeki dolu, ciddi iklim değişikliğinin son habercileriydi. Yalçın Koçak ilginç bir siyasetçi-mühendistir. İlginç projeler üretir; örneğin Meriç’in tabanında giderek yükselen kumun inşaat sektöründe kullanılmasını önermiş, ancak kimse bu konu üzerinde durmamıştır. Koçak iklim değişikliği üzerine notta çarpıcı değerlendirmeler yapıyor. Diyor ki: “Yağan yağmur, rejimi açısından muson yağmurlarına benziyordu. Muson yağmurları, Ekvator kuşağı ülkelerde olur, bilgimiz böyle hem hortum, hem muson yağmuruna benzeyen yağışlar, hâlâ anlamadıysak!... Dört sene önce Halkalı Gümrüğü’nde devrilen TIR’dan uçan kaçan papağanlar çevredeki tek yeşil orman olan Florya Atatürk Ormanı’na sığınırlar, orayı sahiplenirler ve orada ürerler, İstanbul’da şimdi bölgenin her yerinde varlar. Biz onların İstanbul iklimine uyum sağladıklarını zannediyorduk. Oysaki hortum, dolu, yağmur ve papağanlar Ekvator şartlarının bize doğru yaklaştığının habercileri, bundan da ders almazsak oluşacak sellerde daha çok telefat veririz.

Haberin Devamı

İMARDA NE YAPMALIYIZ

Şehrin bütün yağmur suyu taşıyıcı sistemlerinin kesitleri değiştirilmeli. Giydirme dış cephelerden kaçınılmalı, pencere alanları azaltılmalı, çatılarda ısıyı absorbe (emici) edici elemanlar kullanılmalı, şehrin üzerinde ısı kalkanı oluşmasına ve dengesiz nem yoğuşmasına mani olunmalıdır. Kule yapılarla rüzgâr kesilmemelidir. Olası depreme karşı İstanbul’un kulelerinin adedinin 10 misli derin kuyular açılmalı, depremin gaz, enerji boşaltması ve blast tesirinin azaltılması sağlanmalıdır. Bu kuyular 5 bin dolar metrekareden gökdelen satan, rantiyeci müteahhitlere fonlatılmalıdır.”
Mühendislik fakülteleri bunlara kafa yormalıdır.

Haberin Devamı


Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde

Kıyağın ardından ödül geldi!


SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık’ın oğlu Ersin Kocacık’a büyük kıyak! Ersin Kocacık 2012-2013 yılında Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Özel ücretli üniversiteye yaklaşık 308 puanla girdi. İlk yıl başarısız ve ders notları düşük. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne giriş taban puanı ise yaklaşık 480. Tıp fakültesine girebilmek için binlerce öğrenci gece-gündüz çalışmasına rağmen torpille, rektör oğlunu öğrenci olarak alıyor. Rektör Faruk Kocacık hakkında onlarca ön soruşturma olduğu belirtiliyor.
Ancak rektör, oğluna büyük kıyak yaparak kendi üniversitesine yatay geçiş yaptırdı. 2013-2014 öğretim yılında senato kararıyla oğluna özel karar çıkarttırarak tıp fakültesine geçiş yaptırttı. Yatay geçişte 26. sırada olmasına rağmen alınan üç kişi arasında olmayı başardı. Bunun tek belgesi ise sağlık raporu (psikolojik) aldırılarak Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaydı yapıldı ve öğrenci oldu.
Üniversite hastanesi, rektörün oğluna rapor vermedi.
Yasadışı bir işleme rapor vermeyen kişi, bölüm başkanı Nesim Kuğu; sonunda istifa etti.
Rektör sonra Sivas Devlet Hastanesi’nden oğluna rapor alarak kendi üniversitesine kayıt yaptırmayı başardı. Heyet raporunu organize eden rektörün dış ilişkilerden sorumlu danışmanı Birhan Yılmaz’ın eşi Dr. Nurgül Yılmaz’a bunun karşılığında üniversitede kadro verildi. Raporda Dr. Yılmaz’un imzası da bulunuyor.” Sivas’tan bu mektubu gönderen bir öğretim üyesi sonunda “Kıyağın ödülü budur” diyor.
Çünkü başka bir şey denemez.

Haberin Devamı

CHP’li eski vekiller açıklama yaptı:

İhsanoğlu’nun adaylığıhayal kırıklığı yarattı


CHP’nin eski milletvekillerinden bir grup, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına karşı bir açıklama yaptı: “Cumhurbaşkanlığı için çatı aday olarak önerilen Ekmeleddin İhsanoğlu, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine duyarlı bir aday değildir. Ülkede ve bölgede yaşanan olaylar da dikkate alındığında, bu aday ile seçime gidilmesi tarihi bir hata olacaktır. Henüz adaylığı kesinleşmemiştir. Vakit varken hatadan dönülmeli, Cumhuriyet’ten, laiklikten, Atatürk devrimlerinden, demokrasiden yana; hukuk devleti ilkelerine, milli ve manevi değerlere bağlı, ülkemizin çıkarlarını kararlılıkla savunacak bir cumhurbaşkanı adayı belirlenmelidir. Aksi takdirde ortak aday olarak önerenler, önerinin altına imza atanlar tarih karşısında sorumlu olacaklardır. Tarihe ve geleceğimize karşı sorumluluk duygusu ile kamuoyuna saygı ile duyururuz. Kemal Anadol, Mehmet Boztaş, Onur Öymen, Ergün Aydoğan, Mustafa Kemal Palaoğu, Algan Hacaloğlu, Şahin Mengü, Vedat Yücesan, Cevdet Selvi, Salih Gün, İsmail Özay, Ufuk Özkan, İsa Ayhan Aydın, Abdürrezak Erten, Kasım Parlar, Orhan Eraslan, Orhan Akbulut, Tuncay Ercenk, Engin Ünsal, Hakkı Akalınr, Tayfun İçli, Prof. Dr Necla Arat, Mehmet Neşşar, Rahmi Güler, Suat Binici, Hulusi Güvel, Gökhan Durgun, Fuat Çay, Zekeriya Akıncı, Önay Alpago, Ali Rıza Bodur, Salih Gün, Bülent Baratalı, Esfender Korkmaz, Enis Tütüncü, Hikmet Erenkaya, Tacidar Seyhan, Mesut Değer, Şerif Ertuğrul, Mehmet Sevigen, Mahmut Yıldız, Adülaziz Yazar, Canan Arıtman.

Haberin Devamı


Mesaj panosu

-BUGÜN millet, ilk adımı atacak milletvekilini arıyor. Arkasına bakmadan, gözleri Türkiye’nin saatinde, bakışları Türkiye’nin ufkunda olan o milletvekilini arıyor bu halk. Bugün yirminci değil, ilk olmanın günüdür.
Doğu PERİNÇEK
-JOHN Kerry Kahire’de, Bağdat’ta, Amman’da, Kudüs’te, Ramallah’da. Ve bölgede yeni düzeni kurup, yönettiğini zanneden bölgesel güç kompleksi TV başında gelişmeleri CNN’den izliyor.
Cem TOKER
-TÜBİTAK
’ın ‘Hece hece montaj’ kayıtlarının bir örneğinin tarafıma verilmesi için Başbakanlık makamına başvurdum.
Atilla KART


Edirne 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde neler oldu

EDİRNE Belediye Başkanlığı’nca bu yıl ilk kez düzenlenen Kırkpınar En İyiler ödüllerinde, Hürriyet Gazetesi’nden Yalçın Bayer, en iyi köşe yazarı seçildi.
653. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin ardından yapılan 1. Kırkpınar ‘Yılın En İyileri’ Ödül töreni Tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’ndaki gerçekleşti. Ödül törenine Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ve çok sayıda davetli katıldı. Belediye Başkanı Gürkan, bir hafta boyunca yağlı güreşlerine yakışır etkinlikler yaptıklarını ifade ederek, En iyiler ödüllerini de bu yıl ilk kez düzenlediklerini söyledi.
1. Kırkpınar Yılın En İyileri ödülleri; Figan Kaya, Numan Coşkun, İlyas Kavuranlar, Hakan Çınar, Aynur Tümen, Neşe Berber, Ahmet Banakan, Nedim Yüksel Çakır, Abdulselam Dalmış ve Melek Gundar Kahraman’dan oluşan seçici kurul üyeleri ve kamuoyu araştırması ile belirlendi.
Kırkpınar Yılın En İyileri’nde Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer’e ‘Yılın En iyi’ Köşe Yazarı katogorisinde ödül verildi. Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer ödülünü CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan’ın elinden aldı. Ayrıca, Yılın Demokrasi Onur Ödülleri Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a; yılın en iyi siyasetçisi ödüllleri de, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’e ve MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğhan’a, yılın milletvekili ödülü bir süre önce hayatını kaybeden CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’na (ödül oğluna verildi), Yılın en iyi gazetesi Milliyet Gazetesi adına Fikret Bila’ya, yılın Belediye Başkanı ödülü Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Aygün’e, yılın üniversitesi ödülü Bahçeşehir Üniversitesi’ne, yılın akademisyeni ödülü Yasemin Öney Cankurtaran’a, yılın İş İnsanı ödülleri Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt’a, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay’a, yılın en iyi işadamı Fatinoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fatinoğlu’na, yılın TV programcısı ödülü Halk TV’den Uğur Dündar’a, yılın muhabiri ödülü Halk TV’den Makbule Cengiz’e, yılın futbolcusu ödülü Arda Turan’a, yılın taraftar grubu ödülü Çarşı’ya, yılın kulüp başkanı ödülü Kırklarelispor Kulübü Başkanı Volkan Can’a, yılın iş kadını ödülü Arzu Yanlız Zangun ve Tülin Hathat’a, yılın en iyi sivil toplum kuruşulu ödülü Koruncuk Vakfı’na verildi.

Haberin Devamı

ARTIK DAHA GENİŞ PROGRAMLA YAPILACAK

EDİRNE’deki Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 653’ncüsü, Milletvekilliğinden ayrılarak Belediye Başkanı seçilen Recep Gürkan “Kırkpınar etkinlikleri bundan bundan sonra daha geniş programla yapılacaktır” dedi. Ödül dağıtımından sonra Edirne’de bir restoranda düzenlenen değerlendirme toplantısında gazetecilere açıklama yapan Başkan Gürkan, Kırkpınar’da emeği geçen herkese teşekkür ederek “653. Kırkpınar’ı bitirdik. Belediyedeki tüm çalışma arkadaşlarıma ve basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Kırkpınar’ın başarılı olması ve Edirne’ye yakışır bir şekilde geçmesi için bu davaya inanan, Edirne’nin büyümesi ve gelişmesi için canı gönülden katkı koymak isteyen birçok arkadaşımız ciddi efor ve enerji sarf etti. Hepsine Edirne halkı adına teşekkürlerimi iletiyorum. Kuzey Bulgaristan’daki aşırı yağışlar nedeniyle güreşlerin dört gününü sel ve suyla mücadele ederek geçirdik. Her şeye ve bazılarına rağmen bu Kırkpınar başarılıdır” dedi.

PANAYIR ANLAYIŞINDAN SİLDİK

Kırkpınar’da geçmiş yıllara göre radikal değişiklikler olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Gürkan, “Örneğin Kırkpınar boyunca bir tane dahil seyyar satıcı olmamıştır Kırkpınar’da... Hep o söylenen ‘Kırkpınar panayırı’ söylemini biraz daha aza indirgedik ve o panayır havasını sildik. Daha düzenli ve disiplinliydi. Bu her şey tamam demek değil. En başta bizim belediye olarak ‘Oh be tamam burada bir eksiğimiz kalmadı’ dediğimiz bir Kırkpınar değil. Biz daha iyisini ve mükemmelini yapmak istiyoruz. Bu yıl süre çok kısaydı. Önümüzdeki yıl çok daha güzel ve keyifli olacak. Edirne halkının son 3 günde olağanüstü coşkulu ve kitlesel anlamda katılımına şahit oldu. Gerek konser gerekse fuar alanı olarak. Bir disiplin ve intizam vardı. Bu tür organizasyonlar tüm dünyada aynıdır. Kimse her istediği yerde her istediğini yapamaz. Böyle bir düzen yaptık ve başarılı olduk” ifadelerini kaydetti.

KIRKPINAR GÜNDEMDEN DÜŞMEYECEK

Kırkpınar’ı bir yıl boyunca gündemde tutmaya çalışacaklarını belirten Başkan Gürkan, eski ağaların benden şöyle bir talebi oldu:
“Kırkpınar’a kurumsal firmaları sokmayın, ağalık geleneği devam etsin dediler. “Ben de onlara tamam dedim ama siz de ağalık unvanının gereğini yapın dedim. O yüzden Türkiye Finans ve başka bir firma girmedi. Geçen yıla göre 300 bin TL’ye yakın bir azalma var ağalık bedelinde... Bu çok büyük rakam değil. Önemli olan yıl içerisinde sergilenecek performanstır. Kırkpınar ağalığı da Kırkpınar gibi yılda bir haftaya sığdırılmamalı. Kırkpınar’ı yıl boyunca gündemde tutmaya çalışacağız” dedi.

BAŞKANLAR KANADA’YA GİTTİ

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediey Başkanı Mehmet Siyam Kesimoüğlu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediey Başkanı Kadir Albayrak, Trakya Kalkınma Ajansı (TKA) tarafından Kanada’ya düzenlenen ’Çalışma Gezisine’ katıldı. 23-29 Haziran tarihleri arasından düzenlenecek olan konferansa Belediye Başkanları, Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri, bölgedeki Üniversite temsilcileri ve iş adamları katılıyor.
Çalışma gezisi süresince Üniversiteler, yenilenebilir enerji, tarım ve çevre ile ilgili kurum/kuruluş, araştırma merkezi, kalkınma kuruluşu ziyaretleri ile Ajansın sorumlu olduğu Trakya Bölgesi’nde örnek uygulamaların geliştirilmesi ve yerleştirilmesi, bölgede hali hazırda devam eden kalkınma, AR-GE çalışmalarının hızlandırılması, örnek uygulamaların bölgemize adapte edilmesi amacı taşıyor.
YARIN: Kırkpınar’ın ünlü başpehlivanlarından Ahmet Aşçı ne diyor?

Yazarın Tüm Yazıları