Bakan Işık'tan YÖK yorumu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Işıktan YÖK yorumu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2014 13:50

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimler Akademisi’nin ‘Genç Bilim İnsanları’ ödül törenine katıldı. Törende konuşan Işık "Üniversiteler yapısının, yüksek öğretimin tekrar yapılandırılması konusu Türkiye için kaçınılmazdır. Bu noktada özellikle de YÖK’ün 23 tane üniversiteye göre kurgulanmış bir öğretim sisteminin, artık bugün 180’e gelen bir yapıyı kaldırmasının mümkün olmadığını biliyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) ‘Genç Bilim İnsanları’ ödül töreni Rixos Otel’de yapıldı. Ödül törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Acar, akademi yetkilileri ve rektörler katıldı. Törende 2013 ve 2014 çalışmalarıyla 41 genç bilim adamı ve 35 akademisyen bilimsel çeviri, eser ödülü aldı. Bakan Işık, üniversitelerin niteliklerinin artırılması ve bilim insanımızın yetiştirilmesi için bakanlık olarak da çeşitli programları yürüttüklerini belirtti. Bakan ‘’Bu kapsamda TÜBİTAK eliyle ilköğretimden doktoraya kadar 29 ayrı eğitim, burs ve destek programını hayata geçirdik. 2013 yılında bu desteklere başvuru bir önceki yıla göre tam yüzde 72 arttı. Desteklerden faydalanma oranı da yüzde 38 oranında arttı. 2013 yılında 25 binin üzerinde öğrenci, araştırmacı ve akademisyene TÜBİTAK olarak 105 milyon lira destek verdik.’’ şeklinde konuştu.

BİLİM MERKEZLERİ PROJESİ

Bilim merkezleri projelerinin olduğunu bildiren Bakan Işık ‘’2016’nın sonuna kadar 16 büyük şehirde bilim merkezi açmak durumundayız. Bursa ve Konya açıldı. Kocaeli ve Kayseri sırada. Ama bu sayıyı 2016 yılına kadar 16’ya çıkarmak, büyük şehir sayımız 30, en kısa zamanda 30'a tamamlamak. 2023’e kadar da tüm illerimizde bilim merkezlerini kurmak durumundayız. Bilim merkezi açmak, binayı yapmak tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Belki yapıt değerinde binalar yaparsınız. Ama bu binaların içini doldurmak ve oraların en güzel şekilde işletilmesini sağlamak başlı başına bir uğraş. Şu anda maalesef biz, bilim sergilerinin neredeyse tamamını ithal ediyoruz.’’ İfadesini kullandı.

Türkiye’ye dönmek isteyen bilim adamları için çok önemli dolaşım programları da organize ettiklerini söyleyen Işık, "Türkiye adapte olana kadar size hatırı sayılır destekler vereceğiz. Ama her bilim insanın da Türkiye’ye dönmesini istemiyoruz. Amerika’da, Almanya’da, dünyanın prestijli kurumlarında çalışıyorsanız, siz dönmeyin, orada kendinizi geliştirmeye devam edin. Ama bu ülkeyle de mutlaka iş birliği yapın." bilgisini verdi.

YÖK ile ilgili bilgi veren Bakan Işık şöyle devam etti: "Özellikle üniversiteler yapısının, yüksek öğretimin tekrar yapılandırılması konusu Türkiye için kaçınılmazdır. Bu noktada özellikle de YÖK’ün 23 tane üniversiteye göre kurgulanmış bir öğretim sisteminin, artık bugün 180’e gelen bir yapıyı kaldırmasının mümkün olmadığını biliyoruz. Ama maalesef ne zaman bir tartışma olsa, Türkiye hızlı bir şekilde ideolojinin girdabına giriyor. O ideolejinin girdabından, ülkenin geleceğine ışık tutacak bir üniversite reformu çıkarmak mümkün olmuyor. İnanıyorum ki önümüzdeki dönem Türkiye ideolojinin girdabına girmeden bu konuyu tamamen bilimsel temelde, sosyal ihtiyaçlar bağlamında ele alacak ve Türkiye hak ettiği sistemine kavuşacak. Bu noktada hükumet olarak kararımız net."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!