Hükümlüler firarı önlemek için alarm sistemi yaptı

Güncelleme Tarihi:

Hükümlüler firarı önlemek için alarm sistemi yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2014 12:02

HATAY’ın İskenderun İlçesi’ndeki M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi’nde 5 infaz koruma memuru ile 40 hükümlünün çalıştığı LED atölyesinde, cezaevlerinden firarları önlemek için lazer ağ sistemli alarm sistemi yapıldı.

Haberin Devamı

Geçen 15 Ocak’ta Samandağ K Tipi Kapalı Cezaevi’nden 6 hükümlünün firar etmesinin ardından LED atölyesinde çalışan hükümlüler, cezaevi yönetimine firarları önleme adına lazer sistemli alarm yapabileceklerini belirtti. İdarenin ’Çalışmalara başlayın’ talimatının ardından hükümlüler kısa sürede lazer ağ sistemli bir alarm yapmayı başardı. Alarm, yapılan tüm testleri de başarıyla geçti.

BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR

İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi Müdürü Bayram Bozan, sistemin sorunsuz çalıştığını belirterek şöyle dedi:

"Atölye ekibi lazerli alarm sistemini kısa sürede geliştirdiler. Bu daha değişik bir şey, daha güçlü lazerli sistemi. Samandağ Cezaevi’ne yaptık ve deneme sonucu ilgili birimlerce de onaylandı. Ancak kurulumu için bakanlık onayı bekleniyor. Bunun seri üretimi de Bakanlık ve genel müdürlüğün takdirinde. Uygun görüldüğü takdirde, istenilen cezaevine bu sistemi kurabiliriz."

BÖLGEYİ AĞ GİBİ ÖRÜYOR

Alarm sistemini geliştirenlerden infaz koruma memuru Necdet Çengel ise, sistemde tek bir alarm olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Sistemde 12 adet lazer ışını var. İki karşılıklı çubuk halinde, 12 tane lazer ışını hareketli düzlem üzerinde bölgeyi ağ gibi adeta örüyor. Herhangi bir lazer ışını kesintisinde alarm devreye giriyor. Hangi bölgeden alarm verildiği biliniyor, yani sadece tek alarm değil bölge bölge alarm yerleri var. İçeriden veya dışarıdan giriş- çıkışlarda alarm devreye giriyor."

CEZAEVLERİNİN LED LAMBALARI İSKENDERUN’DAN

Tutuklu ve hükümlülere meslek edindirme, ekonomik katkı sağlama ve tahliye sonunda sosyal yaşama uyumlarına katkı sağlamak amacıyla 2010 yılında kurulan LED atelyesi, aradan geçen 4 yılda önemli bir ilerleme kaydetti. Zamanla ürün yelpazesini genişleten atölye, şu anda Türkiye’deki cezaevlerinde kullanılan LED lambalarının yüzde 70’ini karşılayan bir kapasiteye ulaştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!