Kesinti azaldı sıkıntı arttı

Güncelleme Tarihi:

Kesinti azaldı sıkıntı arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2014 01:32

Emeklilik şirketleri 2013’ü 175 milyon TL zararla kapattı.

Haberin Devamı

Bireysel emeklilik katılımcılarından yapılan kesinti oranlarının azaltılması emeklilik şirketlerini sıkıntıya sokarken, önümüzdeki dönemde kesintilerin daha da düşürülecek olması endişe yarattı.

KESİNTİ oranlarının düşürülmesi ile gelirleri azalan emeklilik şirketleri zorda. Bireysel emeklilik katılımcılarından; giriş aidatı, fon ve yönetim gideri adı altında yapılan kesintilerin, devlet katkısının başlamasıyla ciddi oranda düşürülmesi ile şirketlerin de hesapları şaştı.
Sistemin uygulamaya girdiği 2003 yılında yaptıkları projeksiyonla 8 yılda kara geçmeyi hedefleyen şirketler, 2012 yılında toplam 12 milyon TL kar elde etti; ancak kesintilerin aşağı çekilmesi ile 2013’ü 175 milyon TL zararla kapattı. 2014’ün ilk çeyreğinde de toplam 32 milyon TL zarar edilmesi, kamu yönetiminin önümüzdeki dönemde kesinti oranlarını daha da azaltma yönünde yaptığı çalışmalar ise sektörde endişe yarattı.

ÇARE, OTOMATİK KATILIM

Bir taraftan devlet katkısı sayesinde sistem hızla büyüyüp, katılımcı sayısı 4.5 milyona, fonların toplamı 30 milyar TL’ye çıkarken; diğer taraftan emeklilik şirketlerinin zarar etmesi ve kara geçmede önlerini görememeleri hem kamu yönetimini hem de sektörü çare bulma konusunda harekete geçirdi.
Bir süredir tüm tarafların üzerinde çalıştığı; yeni işe gireceklerin bireysel emeklilik sistemine katılımını sağlayacak olan, ‘otomatik katılım’ uygulaması ise emeklilik şirketlerinin elini rahatlatacağa benziyor. Bu sayede her yeni işe girenin otomatik bireysel emekliliğe de üye olması ile katılımcı sayısı artacak, fonlar büyüyecek, şirketlerin de giderleri azalacak. Önümüzdeki günlerde pilot çalışmanın başlayacağı otomatik katılım sistemine, 2015 yılının başında geçilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı


Zarara rağmen sistem tıkanmadı

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, 2013’ün başında kesinti oranlarının ciddi indirildiğini belirterek, şöyle konuştu: “2012 sonunda sektörün teknik kârı 12 milyon TL iken; bireysel emekliliğin altın yılını yaşadığı 2013’de 175 milyon TL zarar edildi. Bu yılın ilk çeyreğinde de 32 milyon TL zarar var. Kesintilerin daha da düşürülmesi şirketlerin finansal durumlarını olumsuz etkileyecektir. Aşağı çekilen kesintilerden dolayı azalan kârlara rağmen sistemin tıkanmaya başladığını söylemek doğru değil. Geçen yıl sisteme 1 milyon, bu yılın da 5 ayında 418 bin yeni katılımcının girdi. Şu anda Hazine tarafından desteklenen Otomatik Katılım, düşen gelir kalemlerinin artmasını sağlayacak.”

Haberin Devamı

Otomatik katılım maliyeti düşürür

TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger şöyle konuştu: “Sektörün zararını sadece kesintilere bağlamak doğru değil. Asıl sorun, katılımcıların yüzde 35’nin ilk 3 yılda sistemden çıkması. Sisteme yeni giren katılımcıların maliyeti çok yüksek ve bu maliyete ilk yıl katlanıyorsunuz. Otomatik katılım sayesinde de küçük tasarruf sahipleri sisteme girecek, maliyetler düşecek.”

Kesintiler daha da azalırsa zarar büyür

ASYA Emeklilik Genel Müdürü Türker Gürsoy, emeklilik şirketlerinin önemli sabit giderleri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bireysel emeklilik satışının lisanslı aracılar tarafından yüz yüze yapılması gerekiyor; bu, yeni müşteri kazanmanın maliyetli olduğu anlamına geliyor. Satışlarda banka kanalı öne çıkıyor. Banka kanalınız yoksa müşteri ciddi oranda daralıyor. Üstelik yeni müşteri elde etme maliyeti de artıyor. Bu noktada kesintilerin daha da aşağı çekilmesi bugünkü zararı biraz daha arttırır. Sonuçta şirketlerin sabit giderleri azalmıyor, değişken giderleri ise yeni satışlara bağlı.”

Haberin Devamı

DASK’tan bina tasarım yarışması

TÜRKİYE’de ilk kez Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda Birinciliği Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Tweezers takımı aldı. Yarışmada, 39 takımın 5 ayda hazırladığı bina modelleri depreme dayanıklılık performansları, depremi simüle eden sarsma masasında ölçüldü. İnşaat mühendisliği öğrencilerinden oluşan takımların Maslak’ta bir iş kulesi olarak tasarladıkları bina modelleri, finalde farklı şiddetteki 3 depreme karşı direndi. Birinciliği kazanan KTÜ’den Tweezers takımı üyeleri 10 bin TL’lik para ödülünün sahibi olurken üniversitelerine de deprem masası kazandırdı. İkincilik ödülünü Dokuz Eylül Üniversitesi alırken üçüncülük ödülü yine KTÜ’den Portakule takımının oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Portakule takımı, yarışmacıların oylarıyla En İyi Yarışma Ruhu Ödülü’ne de layık görüldü.

Haberin Devamı


SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ

Trafiğe çıkış ve tescil tarihi 24.5.2013 olan bir aracın kasko sigortası 10.5.2013 tarihinde, yani trafiğe çıkış tarihinden önce yapılabilir mi? Bülent Gezmiş
Kasko, trafik sigortasından farklıdır. Aracı satın aldığınız tarih ile trafiğe çıkış tarihi farklı olabilir. Eğer böyle bir fark yoksa aracın tescil tarihinden önce kasko sigortası yapılamaz, yapılırsa da yasal değildir. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, öğleyin saat 12.00’de başlar, öğleyin saat 12.00’de sona erer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!