615 yıldır değişmeyen gelenek

Güncelleme Tarihi:

615 yıldır değişmeyen gelenek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2014 01:36

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ne 28 kilometre uzaklıktaki Tekke Mahallesi'nde, Ramazanı karşılamak için 615 yıldır sürdürülen gelenek bu yıl da tekrarlandı. Mahalle halkı kazanlarda pişirdikleri keşkek, tavuk ve pilavı başta çocuklar olmak üzere tüm çevre sakinlerine ikram etti.

Haberin Devamı


Ödemiş'in sonradan mahalleye dönüştürülen Tekke Köyü'nde yaşayanlar, Ramazan ayını karşılamak için 615 yıldır sürdürdükleri gelenekten bu yıl da vazgeçmedi. Köy meydanında yapılan törenlerde önce mevlit okundu. Daha sonra mahalle halkının hazırladığı, kandil helvası, şekerleme, kitap ve oyuncaklar sıraya giren çocukların poşetlerine yerleştirildi. Törene AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç, Mahalle Muhtarı Mehmet Ateş, AK Partili Belediye Meclis üyeleri, çocuklar ve mahalle halkı katıldı.
Mahalle halkı kendi aralarında topladıkları paralar ile tavuk, pirinç, tulumba tatlısı ve ayran alıp, kazanlar ile pişirdikleri keşkekleri konuklara ikram ettiler. Muhtar Mehmet Ateş, 615 yıllık bir geleneği yaşattıklarını söyleyerek çocuklara paylaşmayı öğreterek hediyelerle mutlu olmalarını sağladıklarını ifade etti. Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç ise, 615 yıllık geleneğin geçmişiyle ilgili bilgi verdiği konuşmasında, "Horasan'dan buraya gelerek tekke açan Musa Baba adında bir zat, halkı bilinçlendirerek helal lokmanın önemini anlatmış. Burası İpek Yolu gibi ticaret kervanlarının geçtiği bir yermiş. Salihli istikametinden Ödemiş istikametine giden kervanlar, burada bulunan handa konaklar, kervan sahipleri ve hayvanlar burada karınlarını doyurup, geceyi geçirirlermiş" dedi. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, bu geleneği devam ettiren Tekke Mahallesi sakinlerine teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!