Hedef en iyi atları çıkarmak

Güncelleme Tarihi:

Hedef en iyi atları çıkarmak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2014 12:59

Türkiye'nin en yüksek üçüncü doruğu olan Süphan Dağı eteklerindeki Ağrı'nın Patnos ilçesinde çiftliklerde yarış atı yetiştiriciliğine başlayanlar, hipodromu olmayan ilçeden Türkiye'nin en iyi atlarını çıkarmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

İlçede boş zamanlarını değerlendirmek isteyen bazı kişiler hobi olarak başladıkları at yetiştiriciliği hevesini, kurdukları çiftliklerle hipodromlara taşımaya başladı.

Farklı şehirlerde düzenlenen yarışlarda önemli dereceler kazanan yarış atlarının da bulunduğu bu çiftliklerde 60'a yakın çeşitli ırklarda at var.

İlçede bir okulda müdürlük yaptıktan sonra emekli olan Ergin Sökmez, memurluk hayatında kurduğu yarış atı yetiştiriciliği hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü söyledi.

Yarış atı merakının kardeşlerinden geldiğini belirten Sökmez, şöyle konuştu:

"Ağabeylerim ve kardeşimde at besliyorlardı. Emekli olduktan sonra kardeşlerimden, bütçeme uygun bir at almalarını söyledim. 6 yarış koşmuş ve 5 birincilik elde eden 'Haberal' isimli atı satın aldım. Son yarışında sakatlanarak yarışı tamamlayamadığı için atın sahibi bakımı ağır olur düşüncesiyle atı satılığa çıkarmıştı biz de aldık. Şimdi atı eski sağlığına kavuşturduk ve şimdi yeniden yarışlara çıkacak. Normalde bu atı 200-250 bin liraya alamazsınız. Atın sakatlık geçirmesi fiyatında düşüşe neden olmuştu. Ben bu atı 38 bin liraya satın aldım. Yaklaşık 5 aydır düzenli olarak bakıyorum ve her gün 4 kilometre koşturuyorum. Atımız çok şükür 5 aylık bir aradan sonra hazır hale geldi."

Sökmez, sadece kendisinin değil ailesinin de yarış atlarına ilgisinin arttığını dile getirdi.

Kardeşlerinin yetiştirdiği yarış atlarından dördünün Elazığ'da düzenlenecek yarışlar için son antrenmanlarını yaptığını anlatan Sökmez, "Dünyadaki en güzel mesleğin at yetiştiriciliği olduğunu söylerim. Ağabeyim ve kardeşimin 4 yarış atı şu an Elazığ'da. Katılacakları yarışlardan başarıyla döneceklerine inanıyorum. Gelecek hafta Haberal da Elazığ'a gidecek ve aylar sonra yeniden hipodroma çıkacak. 5 birinciliği vardı umarım 6'ncısı gelecek" ifadelerini kullandı.

Yüksek rakım avantaj sağlayacak

Evren Dönmez ise rakımın yüksek olmasının yetiştirilen atlara avantaj sağladığını vurgulayarak, atların bu sayede hipodromda daha iyi bir performans sergilediğini söyledi.

Tek eksiklerinin hipodrom olduğunu dile getiren Dönmez, "Antrenman yapan atların ciğerleri rakımdan dolayı büyüyor ve yarışa girdiklerinde diğer atlardan daha avantajlı bir şekilde yarışa başlıyor. Süphan Dağı eteklerinde yetiştirdiğimiz atların ilçeye kupalarla dönmeleri bizleri sevindiriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na kayıtlı 60 farklı ırk atımız var. Eğer bir hipodromumuz olsa her şey daha farklı olacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!