HSYK izindeki hakimleri geri çağırdı

Güncelleme Tarihi:

HSYK izindeki hakimleri geri çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2014 11:49

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, yaz kararnamesi ile değiştirdiği 428 seçim hakiminin gitmeyip yetkili kalarak Köşk seçimini yapması kararından vazgeçti. HSYK, 29 Haziran’da seçim takvimi başlayacağı için seçim iş ve işlemlerinin aksamaması açısından izin verilen seçim hakimlerini de geri çağırdı. HSYK yeni seçim hakimlerinin kararname ile atandıkları yerlerde 30 Haziran tarihi itibarıyla görevde olmalarını istedi. Böylece, önce Köşk ardından genel seçimi, yaz kararnamesi ile atanan yeni 428 seçim hakimi yapacak.

Haberin Devamı

HSYK 1. Dairesi’nden yapılan duyuruda, yaz kararnamesi ile 34 il seçim kurulu, 73 il seçim kurulu üyesi ve 321 ilçe seçim kurulu başkanı olmak üzere 428 seçim hakiminin görev yerlerinin değiştirildiği belirtildi. Seçim hakimleri ile birlikte yerlerine gelecek hakim sayısının 900 olduğuna dikkat çekilen duyuruda, Eylül ayına kadar karşılıklı lojman, eş ataması, okul kaydı gibi konularda yaşananacak sıkışıklık seçim iş ve işlemlerinin akmaması gözönüne alınarak, seçim hakimlerinin ilişiklerini kesmeleri ancak seçim işlemlerini yapmak üzere yetkili kalmaları uygulamasından tepkiler üzerine vazgeçildi.

HSYK izindeki hakimleri geri çağırdı

Haberin Devamı

YSK: YETKİLİ KALMALARINA GEREK YOK

HSYK bu durumu Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) da sordu. YSK’nın seçim takviminin henüz başlamadığı ve seçim hakimlerinin atandıkları yere gitmeyip yetkili bırakılmalarına gerek olmadığı yönünde karar verdi. Bunun üzerine HSYK da yeni bir duyuru ile “Seçim hakimlerinin yeni yerlerine gitmeyip yetkili kalarak Cumhurbaşkanı seçimini yapmaları” kararından vazgeçildiğini duyurdu.

HSYK SEÇİM HAKİMLERİNİ İZİNDEN ÇAĞIRDI

HSYK duyurusunda, sandık seçmen listeleri askıya çıkması, askıya çıkan listelere itirazlar, benzeri işlemlerin aksamaması için izin verilen veya izinli bulunan seçim hakimlerinin 30 haziran tarihi itibarıyla görevde olmaları da istendi.

HATALI OLDU

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu “HSYK seçim işlemleri kesintisiz olduğu için atanan seçim hakimleri eski görev yerlerinde yetkili kalacak demişti. Biz atama tarihinde seçim takvimi başlamamış yargıçlar üzerinde bu yetkili kalmanın baskı oluşturduğuna dikkat çekmiştik. Şimdi HSYK konuya dikkat çekmemiz sonrasında atamaya tabi tutulan seçim yargıçlarıyla ilgili bu kararından geri dönmüştür. HSYK’nın kararından geri dönmesi yerindedir. Ancak beklentimiz seçim yargıçlarının kararnameye hiç girmemesiydi. Bu hatalı olmuştur ve HSYK’yı bu noktada eleştiriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!